Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας

Του Ν.Λυγερού


Η επανάσταση του Κεμάλ μέσω του περάσματος του χρόνου αποδεικνύεται τελικά ότι είναι το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας. Λειτουργώντας επίσημα μέσα στο πλαίσιο της απόρριψης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία θεμελιώθηκε δομικά πάνω στη γενοκτονία, η οποία ήταν για εκείνη το προαπαιτούμενο για την εξέλιξή της. Το πρόβλημα είναι ότι εξ αρχής εξαρτάται από τη γενοκτονία και η αναγνώριση της τελευταίας είναι μια δομική απόρριψη των θεμελίων της Τουρκίας, δηλαδή της συμβολής του Κεμάλ. Και κάθε νέα αναγνώριση είναι ένα πλήγμα στη δομή της. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λύση για την Τουρκία και βρίσκεται, σε μια στρατηγική αδιέξοδο. Στο σκάκι θα λέγαμε ότι η θέση της είναι εκείνη του Zuzwang. Ένας τρόπος επίλυσης είναι η αλλαγή πλαισίου και η καταδίκη του Κεμάλ, ο οποίος μπορεί να προστεθεί ως ένα λάθος στην εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ξεπέρασε τις ανησυχίες και συνέχισε ανοδικά η Wall Street

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.105,8544,73 0,40%  
  Nasdaq2.532,1537,06 1,49%  
Η Wall Street σήμερα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις ξεπερνώντας την ανησυχία για εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κινήθηκε νευρικά από την έναρξη των συναλλαγών, εμφανίζοντας συνεχείς εναλλαγές προσήμου ωστόσο κατάφερε με ήπια άνοδο 0,40% να ανακτήσει και το επίπεδο των 11.100 μονάδων στο τέλος. Πιο ξεκάθαρη η τάση στον τεχνολογικό Nasdaq που κινήθηκε με θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα των συναλλαγών για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά της ημέρας.

Το κλίμα στην αγορά διαμόρφωσαν και σήμερα οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κάνει τα σωστά βήματα για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση.

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε για τον κίνδυνο από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία λόγω των επιπτώσεων που αυτό θα είχε στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. "Κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία καθώς δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, και ο κίνδυνος να μας πλήξει όλους ή τουλάχιστον κάποιες από τις άλλες χώρες, είναι μεγάλος", δήλωσε η Merkel σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Indoradio.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ/ΒΡΑΔΥ ΤΡΙΤΗΣ/13-9-2011.

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
*Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ. ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΥΠΕΞ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΑΡΑΒΩΝ-ΤΟΥΡΚΩΝ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
*Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΛΙΑΜ ΦΟΞ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ/ΤΥΠΟΥ ΛΙΒΥΗΣ.
*ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΏΡΑ Ο ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Νέος πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Δεν αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο όνομα

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/blog-post_3183.html

Σεπτέμβριος 13, 2011.

Σκόπια.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αλλάζουν στάση  στο ζήτημα της ονομασίας. Αναγνωρίζουμε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Αλλά με δεδομένη τη σπουδαιότητα της διαδικασίας για την επίλυση του ονόματος που διενεργείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα στηρίξουμε κάθε λύση που θα προκύψει για την Ελλάδα και τα Σκόπια», δήλωσε ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στα Σκόπια, Πώλ Βόλερς, ο οποίος σήμερα παρέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ.

Για βασανιστήρια και εκτελέσεις κατηγορούν τους Λίβυους εξεγερμένους

Από το ιστολόγιο http://greek.ruvr.ru/2011/09/13/56090937.html

Photo: EPA




Η Διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Amnesty International κατηγόρησε τις νέες αρχές της Λιβύης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Εκρήξεις και πυρά ενόπλων Συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν σε διαφορετικά σημεία της Καμπούλ

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128140

  (Φωτογραφία:  Reuters )         


Καμπούλ, Αφγανιστάν
Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, του κτηρίου της ISAF και άλλων διπλωματικών αποστολών στο κέντρο της Καμπούλ εξαπέλυσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, ενώ βομβιστές καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στα δυτικά της πόλης.

Αυξάνεται η πίεση Κοντά σε νέες κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού τομέα της Συρίας βρίσκεται η ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4656714

Σε προκαταρκτική συμφωνία με την οποία θα απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν νέες επενδύσεις στη βιομηχανία εξόρυξης, παραγωγής και διύλισης πετρελαίου της Συρίας, κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή την ερχόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν.

Μπήκε παράνομα στη χώρα Τυνησία: Ελεύθερος στενός συνεργάτης του Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/world/article/?aid=145448

Οι τυνησιακές αρχές αποφάσισαν σήμερα, Τρίτη,  να μην ασκήσουν δίωξη στον Χαουίλντι Χαμίντι, στενό συνεργάτη του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας.

ΝΑΤΟ: «Δεν ξέρουμε πού είναι ο Καντάφι»

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/
ΝΑΤΟ: «Δεν ξέρουμε πού είναι ο Καντάφι»
Το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει αν ο Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη ή την έχει εγκαταλείψει όπως εκατοντάδες άλλοι αξιωματούχοι της χώρας του, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Αιματοβαμμένη εξέγερση Πέντε νεκροί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kosmos/25/79480

Δαμασκός: Την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε ανθρώπων από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατήγγειλαν την Τρίτη ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία. Σύμφωνα με τις αναφορές, άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που παρευρίσκονταν στις κηδείες θυμάτων της αιματηρής εξέγερσης στη χώρα.

Στην Μαλάτια της Τουρκίας τα ραντάρ του ΝΑΤΟ

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_2526.html

Στην περιοχή της Μαλάτια θα αναπτυχθούν τα ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδα του ΝΑΤΟ, όπως συμφώνησαν Αγκυρα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου με την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


Οι σημερινές δηλώσεις Ερντογκάν και τα σχετικά περί της επίσκεψής του τη πρώτη μέρα στην Αίγυπτο. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΗΕRON-ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ (!) ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΑΝΚΑ

Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/
Εφ. Ζαμάν 13-9-2011



Σάπια βγήκαν τα αγορασθέντα από το Ισραήλ Heron
Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν πως ¨Τα σταλθέντα για επισκευή στο Ισραήλ Heron δεν επιστράφηκαν¨ τα μάτια στράφηκαν στα συνεχώς χαλασμένα Heron.
Mε βάση τις πληροφορίες η Τουρκία πριν πάρει τα Heron, τo 2008 είχε ζητήσει από το Ισραήλ 3 μη επανδρωμένα οχήματα ¨τακτικής¨ κατηγορίας. Για αυτά τα οχήματα πληρώθηκαν 15 εκατομμύρια δολάρια. 

ΟΜΙΛΙΑ ERDOĞAN ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κρητική κατά του Ισραήλ



  Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan την πρώτη του ομιλία στο περιθώριο της ιστορικής επίσκεψης του στη Βόρεια Αφρική πραγματοποίησε εκφώνησε προς τον Αραβικό Σύνδεσμο.

"Όχι" από ΗΠΑ στην Τουρκία για τα Predator

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/defence/index.php


Απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ το τουρκικό αίτημα για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Predator σε τουρκικό έδαφος για αξιοποίηση στην καταπολέμηση του κουρδικού PKK, έχει απορριφθεί από την Ουάσιγκτον.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ- "Η Τουρκία ενδέχεται να εισβάλλει άμεσα στο Βόρειο Ιράκ" δηλώνουν οι γείτονες μας.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8242

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Τα σημάδια της άμεσης εισβολής των Τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ναίμ Σαχίν. 

20.000 Αιγύπτιοι υποδέχθηκαν τον «σωτήρα του Ισλάμ» Ερντογάν (βίντεο)

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/international/418523



Στην Αίγυπτο βρέθηκε σήμερα ο Τούρκος Π/Θ Ταγίπ Ερντογάν όπου έτυχε θερμής υποδοχής από 20.000 Αιγύπτιους, στα πλαίσια της περιοδείας του στην «Αραβική Άνοιξη». Ο Ερντογάν συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο από 280 επιχειρηματίες και αξιωματούχους και υπέγραψε συμφωνίες για σύσταση Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και για συνεργασίες στον οικονομικό τομέα για την ενθάρρυνση των αμοιβαίων επενδύσεων.

Τουρκία ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής Ομήρου: Να γίνει προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Τουρκία ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής


Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προετοιμασθεί καταλλήλως και να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, στη μέση η Κύπρος

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


aoz 300x187 Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, στη μέση η ΚύπροςΑνεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, «βάζοντας» στη μέση την Κύπρο με αφορμή την πολύκροτη επίθεση στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά με προφανή αιτία τις προθέσεις του Τελ Αβίβ για έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σε ένα ζήτημα που βάζει στη μέση την Κύπρο.

ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Πλησιάζει η ώρα της γεώτρησης

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211756&-V=articles

Περί τα τέλη Σεπτέμβριου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 από την εταιρεία Noble Energy International για τον εντοπισμό φυσικού αερίου ή πετρελαίου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Δριμύ κατηγορώ Θεοφίλου εναντίον της ηγεσίας της Πυροσβεστικής

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/418315



  •  Τσαλικίδης: «Τους επισημάναμε τους κινδύνους αλλά δεν έλαβαν οποιαδήποτε απόφαση, ούτε καν ένα στέγαστρο δεν έφτιαξαν»
  • Τσαλικίδης: «Δεν επέρριψα ποτέ τις δικές μου ευθύνες σε άλλους. Προσπάθησα να αποτρέψω την τραγωδία αλλά δεν κατέστη δυνατό»
  • "Θα αποφάσιζα ανοικτή καύση του φορτίου αν είχα δικαίωμα αλλά θα χρειαζόταν 4 μήνες"
  • Θεοφίλου: «Έπρεπε να απομακρυνθεί το προσωπικό σε απόσταση 1600 μέτρων και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που δεν έδωσαν εντολή έχουν ευθύνη γι’ αυτό σύμφωνα με το νόμο»
  • Το επεισόδιο στο Μαρί θα διδάσκεται στις αστυνομικές ακαδημίες ως παράδειγμα προς αποφυγή!
  • Νικολάου: "Στις 5.7 ζητήθηκε από το ΥΠΑΜ να επιθεωρήσουμε το αλλοιωμένο φορτίο. Στείλαμε τον κ. Χαραλάμπους"
  • "Δεν κάναμε τίποτα από 7 μέχρι 11 Ιουλίου γιατί περιμέναμε να κατεβάσουν το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο είχε γίνει έκρηξη στις 4.7 όπως μας είπε ο κ. Χαραλάμπους."
  • "Δεν είμαστε ειδικοί σε θέματα στρατιωτικών υλικών."
  • "Ο Γεωργιάδης επέμενε ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται."
  • "Ο Χαραλάμπους δεν μου μετέφερε σωστά το μήνυμα για την επικινδυνότητα του φορτίου και το ενδεχόμενο έκρηξης."

«Όχι» Ρεπουμπλικάνων στην πρόταση Ομπάμα για νέες θέσεις εργασίας

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Απέρριψαν σήμερα, Τρίτη, οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποία επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης της φορολογίας.

46,2 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=95725&catid=7



Το Γραφείο υπογραμμίζει επίσης ότι ο αριθμός των φτωχών Αμερικανών το 2010 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγράψει στα 52 χρόνια που δημοσιεύει την έκθεση.

"Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει", δηλώνει πρώην σύμβουλος της Bank of England - "Πολύπλοκη διαδικασία η έξοδος από το ευρώ"

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην επιδείνωση της οικονομίας της, δηλώνει ο Mario Blejer, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας (Βank of England).
"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει" προτρέπει ο Blejer, σύμβουλος του διοικητή της BOE, Mervyn King, για το διάστημα 2003 - 2008.
Κατά τον Blejer, τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποτελούν προγράμματα που οδηγούν σε ύφεση και αφήνουν την Ελλάδα με περισσότερο χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της και χωρίς ανάπτυξη.
"Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία, ενώ και η Ιρλανδία θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις έστω και για μια συμβολικού χαρακτήρα χρεοκοπία", προσθέτει.
"Αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι γελοία", υποστηρίζει παράλληλα ο πρώην σύμβουλος της ΒΟΕ και συνεχίζει "Εάν οι ανωτέρω χώρες κάνουν ότι πρέπει, ακολουθώντας πλήρως τα προγράμματά τους, τότε στα τέλη του 2012 η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από ότι το 2011".
Ωστόσο, ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάνοντας λόγο για μια πολύπλοκη διαδικασία.

www.bankingnews.gr   

Η Μέρκελ "ανέβασε" τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά την παρέμβαση Μέρκελ, με την οποία λαμβάνει αποστάσεις από τα σενάρια περί "συντεταγμένης χρεοκοπίας", η οποία αναπτερώνει τις προσδοκίες για καλή έκβαση των συνεδριάσεων Ecofin και Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας.

Κομισιόν: 7,7 δισ. ευρώ σας περιμένουν...

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Κομισιόν: 7,7 δισ. ευρώ σας περιμένουν...
“Εν υπνώσει” κονδύλια αναζητούν τρόπους απορρόφησης. Ομάδα δράσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Περίπου 7,7 δισ. ευρώ “εν υπνώσει” κονδύλια βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν, με τους επιτελείς να υποδεικνύουν στην Ελλάδα ότι αυτά τα κονδύλια μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της εργασίας.

Τι κρύβει το σενάριο συζητήσεων Deutsche Bank – Εθνικής

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Η είδηση ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει διερευνητικές επαφές με την Deutsche Bank, για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ελληνικής τράπεζες στον διεθνή όμιλο, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αξία» το προηγούμενο Σάββατο.
Όπως ήταν προβλεπτό στη συνέχεια, αλλά μετά την παρέλευση κάποιων 24ωρων , υπήρξε διάψευση σχετικά με το δημοσίευμα από την Εθνική. Οι συζητήσεις και να υπάρχουν , βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και με δεδομένο ότι η Εθνική είναι εισηγμένη , είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τη θέση της , όπως και έκανε με τη σχετική ανακοίνωση.

Σόιμπλε: «Μην εγκαταλείψετε τη μάχη την ώρα που η κρίση δείχνει τα δόντια της»

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Να μην εγκαταλείψουν τη μάχη, την ώρα που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δείχνει τα δόντια της, συμβούλευσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τους Ευρωπαίους.
"Δεν συντρέχει λόγος για ηττοπάθεια", τόνισε ο κ. Σόιμπλε, που μίλησε σε μια διάσκεψη με περίπου 1.500 συμμετέχοντες, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, και με χορηγούς της την ιταλική μη-κερδοσκοπική εκκλησιαστική οργάνωση 'Κοινότητα του Αγιου Εγίδιου' και την επισκοπή του Μονάχου.

Το Βέλγιο έδωσε το πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/oikonomia/item/5218

Ενέκρινε το βελγικό κοινοβούλιο την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου σχετικά με την παροχή δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Αντίθεση της Αυστρίας σε οποιαδήποτε χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Η χώρα υποστηρίζει την υφιστάμενη συμφωνία

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί, την Τετάρτη Έκτακτη προπαρασκευαστική συνάντηση τόσο για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου όσο και για την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού την Τετάρτη.

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/09/2011_406099

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ η γαλλική προεδρία διέψευσε τηλεγράφημα 


Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ η γαλλική προεδρία διέψευσε τηλεγράφημα του Reuters ότι αναμένεται κοινή δήλωση Μέρκελ - Σαρκοζί για την Ελλάδα.

Διεθνής συναγερμός για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους Υπεύθυνη λύση ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Μπαράκ Ομπάμα - Αύξηση των κονδυλίων ζητεί ο Τίμοθι Γκάιτνερ

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=419472

Διεθνής συναγερμός για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον Γάλλο ομόλογό του Γρανσουά Μπαρουάν


Νέα Υόρκη

Θέλουμε να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15383291,00.html

Συνιστά υψηλό καθήκον να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα εμπεριείχε και έναν μεγάλο κίνδυνο να πληγούν πολλές χώρες, τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ.

Πτώση 0,51% στο Χ.Α.

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2054869


Με μικρή πτώση έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 843,12 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,51%, εν μέσω αβεβαιότητας για την εξέλιξη της κρίσης χρέους και στη σκιά των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιθανή χρεοκοπία.

Την πόρτα της εξόδου από τη Σένγκεν δείχνουν στην Ελλάδα οι FT

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=309385

    Μετά τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο διεθνής Τύπος φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Ζητούν συγγνώμη ή παραίτηση από τον επίτροπο Εττινγκερ

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63377455
 Τη συγγνώμη ή ακόμη και την παραίτηση του Γκίντερ Έττινγκερ ζητούν ευρωβουλευτές σε κοινή επιστολή που έχει συγκεντρώσει περίπου 130 υπογραφές, για τις προκλητικές δηλώσεις του κατά των χρεωμένων κρατών-μελών της ΕΕ

Ο επίτροπος με τις... «πρωτότυπες» ιδέες
Ο επίτροπος με τις... «πρωτότυπες» ιδέες

Αλλα έλεγε ο Βενιζέλος πριν από 3 μήνες VIDEO





Από το real.gr
Άλλα έλεγε στις 23 Ιουνίου για την επιβολή φόρων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το ακίνητο ήδη πολύ επιβαρυμμένο».

Τρεις μήνες μετά, ανακοίνωσε ότι ο έκτακτος φόρος θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της επιχείρησης.

ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων

 Του Ν.Λυγερού

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης. Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο καθορισμός της γεώτρησης στην περιοχή, όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μετά από την διακρατική συμφωνία, αποτελεί αλλαγή φάσης του παιγνίου. Αυτό δεν είναι πια δυνητικό, διότι η γεώτρηση είναι μία υλοποίηση. Όσο ήταν δυνητικό το παίγνιο, ο κάθε παίκτης μπορούσε να θεωρήσει ότι υπάρχει ή όχι, ανάλογα με τη θέλησή του. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια. Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παρά κινήσεις απόγνωσης, προκαλούν αναπόφευκτα αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες. Το Ισραήλ έχει υποστεί μία γενοκτονία. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία γενοκτονία. Και η Κύπρος ένα έγκλημα πολέμου. Αυτές οι περιοχές δεν είναι τυχαίες και αποτελούν διαχρονικά μία συνέχεια. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των Ιπποτών των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ρόδου. Έχει ενδιαφέρον ν' αντιληφθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει μέσω των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου την ίδια τοπολογική συνεκτικότητα. Έχουμε λοιπόν ένα τοποστρατηγικό πεδίο δράσης, στο οποίο ιστορικά ανήκε κι η Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κι αυτή μία γενοκτονία. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η αναφορά σε αυτή, αλλά και στα κατεχόμενα της Κύπρου διώκεται ποινικά στην Τουρκία, διότι υπάρχει άρθρο που την απαγορεύει στον Ποινικό της Κώδικα. Όταν εξετάζουμε ολικά αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, που αφορά την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω του lobby τους, όχι μόνο δεν είναι εκτός πλαισίου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ορθολογική μέσα στη θεωρία παιγνίων. Δεν είναι λοιπόν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί επιφανειακά. Το πλαίσιο της ΑΟΖ με τα 200 Ναυτικά Μίλια επιτρέπει μία συνοχή την οποία δεν υποστήριζαν τα χωρικά ύδατα με τα 12 Ναυτικά Μίλια. Είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και θεμελιακές. Αφού προσπαθεί η Τουρκία να αποφύγει τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών που έχει πράξει, δυσκολεύεται να δράσει ανεξάρτητα και ποντάρει στις υποχωρήσεις των άλλων παικτών. Αυτό προσπάθησε με την υπόθεση του Αρτσάχ στη γη, αυτό προσπαθεί με την ΑΟΖ στη θάλασσα. Αλλά η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν.

Ιταλία, Κύπρος "στο ταμείο" Κίνας-Ρωσίας και η Ελλάδα στον Καιάδα...

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/

Μετά την Κύπρο που με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά στη σύναψη δανείου 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία για να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, ήρθε και η Ιταλία η οποία ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε «σημαντικές» αγορές ιταλικού χρέους, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Financial Times.

Η Τουρκία ονομάζει πάρκο στην Άγκυρα ως «Makedonya»

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/makedonya.html#more

Σεπτέμβριος 12, 2011

Με την ευκαιρία των 20 χρόνων της ανεξαρτησίας των Σκοπίων, στην Τουρκία, αύριο, θα εγκαινιαστεί πάρκο το οποίο θα ονομαστεί «
Makedonya
», ως ένδειξη των  μακροχρόνιων στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το πάρκο είναι έκτασης 20 στρεμμάτων, είναι σε δύο επίπεδα και βρίσκεται στην ελίτ περιοχή της Άγκυρας, στην περίφημη συνοικία Cankaya, όπου βρίσκεται και η προεδρική κατοικία.

Τουρκία εναντίον Ισραήλ:ποιος είναι ο Γολιάθ και ποιος ο Δαυίδ;Σύγκριση.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8223

Στη Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται συγκρίσεις για τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Η Τουρκία με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατο εντός του ΝΑΤΟ,θεωρητικά θα έπρεπε να αισθάνεται δυνατή για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές ΕΔ σε μία πιθανή σύγκρουση. 

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για τεχνική και ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 χωρίς έξοδο από το ευρώ – Έρχεται νέο haircut 30% με 35% στα ομόλογα – Τι υποστηρίζουν S&P, RBS και Nomura….

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

Ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο θα οδηγούσε την Ελλάδα σε καθεστώς τεχνικού default φαίνεται ότι επεξεργάζονται κύκλοι στην ΕΕ με επίκεντρο την Γερμανία.
Με βάση διαρροή που έχει υπάρξει και συζητηθεί σε οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συναποφασίσει η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία προκαλώντας domino effect δηλαδή πλήθος παρενεργειών και ασύμμετρων επιπτώσεων που δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η ευρωζώνη.  

Σφαγή… σπλάχνων, αλλά η Κομισιόν στον κόσμο της Αν οι λέξεις ήσαν σεντς, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα του χρέους!

Από το ιστολόγιο http://www.elzoni.gr/html/ent/420/ent.13420.asp

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους για την ανάγκη να συγκρουστούν με τα συμφέροντα και να προχωρήσουν επιτέλους στις μεταρρυθμίσεις, πρωθυπουργός και υπουργός των Οικονομικών έκλεισαν χθες την τριλογία απελπισμένων μονολόγων με την παρουσία τους ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στα διεθνή πρωτοσέλιδα τα σενάρια της χρεοκοπίας

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/
Του Λουκά Βελιδάκη

Εικόνες βγαλμένες από τις... τελευταίες ημέρες της Πομπηίας μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να αποσοβήσει τη χρεοκοπία, η οποία μπήκε εκ νέου στην ατζέντα... μετά την ήττα της Μέρκελ στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Σείεται η ευρωζώνη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

  Στα ύψη τα spread Ιταλίας και Ισπανίας, στα Τάρταρα τα Χρηματιστήρια, νέα παγκόσμια ύφεση προ των πυλών και η Γερμανία... περί άλλα τυρβάζει. 
 
 Ζοφερή είναι η εικόνα που επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η απόλυτη αβεβαιότητα για το κατά πόσον η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στο κοινό νόμισμα έριξε όλους τους βασικούς δείκτες στο κόκκινο: στο -1,63% ο FTSE100, -2,27 ο DAX, - 4,03% ο CAC40, -2,52% o Europe 600 και, φυσικά, -4,43% η Αθήνα.

Μολονότι οι πηχυαίοι των μεγάλων ξένων εφημερίδων (Wall Street Journal, Financial Times, κ.α) αναφέρονταν κυρίως στα «ήξεις αφήξεις» του Βερολίνου περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω της μη εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων της Αθήνας, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας τείνει να γίνει η παρωνυχίδα του προβλήματος. Με τα spread των δεκαετών Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων να κινούνται σταθερά πάνω από τις 350 μονάδες βάσεις σε σχέση με το Γερμανικό Bund παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τα CDS ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας να παρουσιάζουν απότομα ανοδικές τάσεις (τα ελληνικά CDS και spread έχουν προ πολλού ξεφύγει από κάθε έλεγχο), άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος για το ενιαίο νόμισμα είναι πλέον υπαρξιακός. Μάλιστα, ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν, έγραψε στη χθεσινή του στήλη ότι η μοιραία ίσως κλιμάκωση πρόκειται να έλθει μέσα στις επόμενες ημέρες και το ευρώ κινδυνεύει με άμεση διάλυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο 4.153% για τα έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας που εξέδωσε, τη στιγμή που το επιτόκιο μόλις τον προηγούμενο μήνα ήταν 2.959%!

Γαλλία: Δε θα γίνει έλεγχος για την περιουσία του προέδρου της Συρίας

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Μπορεί οι οργανώσει Sherpa και η Διεθνής Διαφάνεια της Γαλλίας να ζήτησαν από τη δικαιοσύνη να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Συρίας στην Γαλλία, ωστόσο η εισαγγελία της χώρας, χθες, το αρνήθηκε.
Σε μια επιστολή του στις 30 Αυγούστου προς τον Ουίλιαμ Μπουρντόν, πρόεδρο της Sherpa και δικηγόρο της Διεθνούς Διαφάνειας Γαλλίας, ο αντιεισαγγελέας, Μισέλ Μάες, ανέφερε ότι οι δύο ΜΚΟ για να υποστηρίξουν την καταγγελία τους, απέστειλαν έγγραφα γενικής φύσεως και άρθρα από τον Τύπο.
Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα, τα έγγραφα αυτά, ιδίως λόγω της γενικής φύσης τους, είναι ανεπαρκή για την πολιτεία προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο της ύπαρξης κάποιου εγκλήματος και την επιβολή κυρώσεων στα άτομα που αναφέρθηκαν.

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 - 07:06 Ο θίασος του Γιώργου μας βγάζει από το ευρώ

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Η συντεχνία των ανίκανων μας παίρνει στο λαιμό της. Ο θίασος της πτώχευσης παίζει τις τελευταίες πράξεις του έργου. Οι θεατές απαιτούν να κατέβει άμεσα το κακόγουστο θέαμα που παρακολουθούν και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του θα περάσουν στην Ιστορία ως ένα από τα πλέον ανίκανα κυβερνητικά σχήματα που ανέλαβαν τις τύχες του τόπου...

Μέχρι χτες οι Ευρωπαίοι το ψιθύριζαν στα αυτιά μας υπό την μορφή απειλής: «Αν δεν κάνετε τα δέοντα θα βγείτε από την Ευρώπη». Σήμερα το λένε ανοικτά και προετοιμάζονται για μία Ευρώπη δίχως τους Έλληνες.

Ο κυβερνητικός θίασος του κ. Παπανδρέου μας σπρώχνει ολοταχώς έξω από την ζώνη του ευρώ. Ένας θίασος ανίκανων και αναποτελεσματικών ανθρώπων, ανεπάγγελτων στην πλειοψηφία τους, οδηγεί την χώρα στην καταστροφή.

Υπάρχει και ...plan c για την κρίση; Σινοαμερικανική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=145267
Με καταιγιστικούς ρυθμούς «τρέχουν» πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης του «ελληνικού προβλήματος» που πια έχει καταστεί πανευρωπαϊκός «βραχνάς» κι έχει ήδη ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην πορεία των διεθνών αγορών και στη συνολική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους επενδυτές/διαχειριστές.