Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑΤΟ: «Δεν ξέρουμε πού είναι ο Καντάφι»

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/
ΝΑΤΟ: «Δεν ξέρουμε πού είναι ο Καντάφι»
Το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει αν ο Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη ή την έχει εγκαταλείψει όπως εκατοντάδες άλλοι αξιωματούχοι της χώρας του, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"Εμείς ειλικρινά δεν ξέρουμε αν έχει φύγει από τη χώρα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, εκπρόσωπος για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ "ενοποιημένος προστάτης", κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο Καντάφι "δεν έχει εμφανιστεί δημόσια στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (...) και δεν έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται τώρα", πρόσθεσε.

Ο λίβυος πρώην ηγέτης κάλεσε και πάλι τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν "μέχρι τη νίκη", σε μήνυμά του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από ένα τηλεοπτικό κανάλι.

Όμως, "η περιοχή όπου οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούν μειώνεται και αμφισβητείται όλο και περισσότερο", δήλωσε ο συνταγματάρχης Λαβουά.

Πρόκειται για ένα τρίγωνο νοτιοανατολικά της Τρίπολης, ανάμεσα στην πόλη λιμάνι της Σύρτης (360 χλμ από την πρωτεύουσα), την όαση της Μπάνι Ουαλίντ (170 χλμ.) και εκείνη της Σάμπχα (400 χλμ.) .

"Η κατάσταση στα περίχωρα της Σύρτης και της Μπάνι Ουαλίντ είναι πολύ ασταθής. Αψιμαχίες σημειώνονται και στις δύο πόλεις, αλλά είναι επικεντρωμένες στα περίχωρα, έτσι ο πληθυσμός δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο", είπε ο συνταγματάρχης. "Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση προς τον άξονα που συνδέει τις δύο πόλεις έχει κοπεί από τους μαχητές του πρώην καθεστώτος.

"Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ δείχνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εκτοξεύουν ρουκέτες από το κέντρο της Μπάνι Ουαλίντ, κοντά σε σπίτια, ακόμα και τεμένη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πιο νοτιοανατολικά οι δυνάμεις των εξεγερμένων "συνεχίζουν την προέλασή τους, αφού εξουδετέρωσαν τους κανταφικούς μαχητές στα χωριά Αμπού Καριάν και Ζίλα, κοντά στην όαση του Αλ Τζούφρα", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ακόμα και η Σέμπα δεν είναι πλέον "ασφαλές καταφύγιο" για αυτούς.

Το ΝΑΤΟ υποβάθμισε το εύρος της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν την Δευτέρα οι κανταφικοί στο πετρελαιοφόρο πεδίο της Ρας Λανούφ, ανατολικά της Σύρτης. Δεν έχει ακόμη αποδειχτεί εάν επρόκειτο για μια "επιχείρηση καταδρομέων ή σαμποτάζ", αλλά αυτό δεν αποτελεί "μια νίκη για τις δυνάμεις του Καντάφι», δήλωσε ο συνταγματάρχης Λαβουά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου