Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δριμύ κατηγορώ Θεοφίλου εναντίον της ηγεσίας της Πυροσβεστικής

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/418315



  •  Τσαλικίδης: «Τους επισημάναμε τους κινδύνους αλλά δεν έλαβαν οποιαδήποτε απόφαση, ούτε καν ένα στέγαστρο δεν έφτιαξαν»
  • Τσαλικίδης: «Δεν επέρριψα ποτέ τις δικές μου ευθύνες σε άλλους. Προσπάθησα να αποτρέψω την τραγωδία αλλά δεν κατέστη δυνατό»
  • "Θα αποφάσιζα ανοικτή καύση του φορτίου αν είχα δικαίωμα αλλά θα χρειαζόταν 4 μήνες"
  • Θεοφίλου: «Έπρεπε να απομακρυνθεί το προσωπικό σε απόσταση 1600 μέτρων και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που δεν έδωσαν εντολή έχουν ευθύνη γι’ αυτό σύμφωνα με το νόμο»
  • Το επεισόδιο στο Μαρί θα διδάσκεται στις αστυνομικές ακαδημίες ως παράδειγμα προς αποφυγή!
  • Νικολάου: "Στις 5.7 ζητήθηκε από το ΥΠΑΜ να επιθεωρήσουμε το αλλοιωμένο φορτίο. Στείλαμε τον κ. Χαραλάμπους"
  • "Δεν κάναμε τίποτα από 7 μέχρι 11 Ιουλίου γιατί περιμέναμε να κατεβάσουν το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο είχε γίνει έκρηξη στις 4.7 όπως μας είπε ο κ. Χαραλάμπους."
  • "Δεν είμαστε ειδικοί σε θέματα στρατιωτικών υλικών."
  • "Ο Γεωργιάδης επέμενε ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται."
  • "Ο Χαραλάμπους δεν μου μετέφερε σωστά το μήνυμα για την επικινδυνότητα του φορτίου και το ενδεχόμενο έκρηξης."



Ανταπέδωσε πυρά κατα τη σημερινή διαδικασία ενώπιον της μονομελούς επιτροπής, ο Πέτρος Τσαλικίδης.
Ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με τις ευθύνες στρατιωτικών για την έκρηξη, αναφέροντας ότι ο ίδιος ενημέρωσε απο την πρώτη στιγμή για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν περι αλλοίωσης και έκρηξης του φορτίου, λόγω της έκθεσής του στον ήλιο, αλλά προσέκρουε πάντα σε πολιτικές αποφάσεις.
Ο τέως αρχηγός ανέφερε επίσης ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για τη δυνατότητα ελέγχου του υλικού απο το κρατικό χημείο, ενω ανέφερε ότι η εθνική φρουρά είχε αναλάβει απλά τη φύλαξη του φορτίου, διότι η τοποθέτησή του εντός στρατοπέδου, ήταν η πιο φθηνή λύση.
Αναστάτωση προκλήθηκε μετά την κατάθεση του τελών σε διαθεσιμότητα διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Ανδρέα Νικολάου, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους έκρηξης, παρά την παρουσία υφιστάμενών του στην τελευταία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στο Μαρί, 4 μέρες πριν την τραγωδία.
Αναστατωμένοι συγγενείς θυμάτων καταφέρθηκαν εναντίον του με βαρείς χαρακτηρισμούς κατηγορώντας τον ότι σκότωσε τα παιδιά τους.
Προηγουμένος είχε καταθέσει ο υπαστυνόμος της πυροσβεστικής Μιχάλης θεοφίλου, πατέρας τουΠαναγιώτη, ενος εκ των πυροσβεστών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στην τραγωδία.
Ο Θεοφίλου παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ομάδα των πυροσβεστών δεν έπρεπε να πλησιάσει τη φωτιά, αλλά να εκκενώσει την περιοχή σε απόσταση 1600 μέτρων και υποστήριξε ότι οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής απέτυχαν να ενημερώσουν τα μέλη για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν.


Ολοκληρώθηκε η γραπτή κατάθεση και ξεκίνησαν οι ερωτήσεις από τον κ. Πολυβίου.
Πολυβίου:  Η  τελική τοποθέτηση σε ναυτική βάση ήταν αντίθετη με την αρχική εκτίμηση του ΓΕΕΦ όπου τονίζεται ότι η γειτνίαση με ηλεκτροπαραγωγό  σταθμό είναι μειονέκτημα. Τελικά τοποθετήθηκαν εκεί. Για ποιο λόγο;
Τσαλικίδης: Παραγνωρίστηκαν οι κίνδυνοι κατά την επιλογή του σημείο. Εμείς με έγγραφα μας ζητούσαμε προς τον Υπουργό Άμυνας τη λήψη τελικής απόφασης για τον χειρισμό του φορτίου αλλά δεν έγινε.

Πολυβίου: Στις 28 Μαΐου σε επιστολή σας αναφερθήκατε σε κινδύνους αλλοίωσης, αποσταθεροποίησης κ.λπ. Αυτό που τελικά συνέβη είναι αυτό που αναφέρατε στην επιστολή.  Ένας στρατιωτικός με την πείρα σας και την ευθύνη σας, γράφει γράμματα και αγνοούνται, και περνούν 2 καλοκαίρια, δεν έπρεπε αφού είστε υπεύθυνος για τη Ναυτική στρατόπεδο να πείτε στον ΥΠΑΜ η τον Πρόεδρο ότι παραιτείστε;

Τσαλικίδης: Εγώ λειτουργώ σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ότι έπρεπε να κάνω το έκανα. Προέβαλλα συνεχώς το θέμα ασφάλειας προσωπικού. Δεν νομίζω ότι η παραίτηση μου θα δρομολογούσε λύσεις…

Πολυβίου: Λέγατε για ορατούς κινδύνους στις επιστολές σας,  πήρατε απάντηση με αναφορά σε πολιτικούς λόγους. Δεν έπρεπε εσείς ως αρχηγός να κάνατε κάτι περισσότερο, είτε παραίτηση είτε επίσκεψη στον ΥΠΑΜ ή τον Πρόεδρο επισημαίνοντας επίμονα το θέμα;

Τσαλικίδης; Ενδεχόμενο αυτανάφλεξης υπήρχε από την αρχή, δεν γνώριζα το χρονικό ορίζοντα της έκρηξης αφού έπρεπε να τον επισημάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αυτό που όφειλα να κάνω το έκανα και στις συσκέψεις και με τις επιστολές, δεν προνοείτε κάτι άλλο.
Ο κ. Πολυβίου έκρινε ότι η επίκληση από μέρους Τσαλικίδη της φράσης «πολιτικοί λόγοι», εμπόδισαν την ευαισθησία στην εκτέλεση του καθήκοντος (και το θέμα ασφάλειας στρατιωτών) που θα οδηγούσε σε λύση του θέματος.
Μετά από αυτή την παρατήρηση, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τη σημασία και την έκκληση των πολιτικών λόγων, προσθέτοντας ότι το φορτίο δεν ανήκε στην ΕΦ και δεν μπορούσε η ΕΦ να λάβει μέτρα από μόνη της χωρίς οδηγίες.
Ερωτηθείς ο τέως αρχηγός εάν το φορτίο περιείχε πυρομαχικά, απάντησε ότι «έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος και είδαμε ότι μέσα είχε πυρίτιδες». Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι οι πυροκροτητές μεταφέρθηκαν αλλού, γιατί δεν έγινε το ίδιο και με την πυρίτιδα, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι τα κλειδιά τα είχαν οι τελωνιακές αρχές, και δεν μπορούσε οποιοσδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση στα εμπορευματοκιβώτια.
«Υπήρχε και θέμα κόστους, άρα επιλέχθηκε και ένα στρατόπεδο για τη φύλασξη για μειωμένο κόστος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε το ερώτημα γιατί στη συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου, όπου ήταν όλοι παρόντες, δεν βρέθηκε μια λύση και γιατί ο κ. Τσαλικίδης δεν απευθύνθηκε (είτε αυτός είτε ο ΥΠΑΜ) στον ΥΠΕΞ λέγοντας του ότι χρειάζεται άμεση ενέργεια αφού και ο κ. Γεωργιάδης σας τονίζει το πρόβλημα;
Ο κ. Τσαλικήδης τότε, απάντησε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει στην παρουσία δύο κορυφαίων πολιτικών, ούτε να παρακάμψει τον ΥΠΑΜ για να αντικρούσει τον ΥΠΕΞ.
Πολυβίου: Στις 7 Ιουλίου στάλθηκε σήμα στην πυροσβεστική για καταστροφή της πυρίτιδας. Στις σύσκεψη του ΓΕΕΦ με τους δικούς σας επιτελείς αποφασίσατε ότι θα πρέπει να καταστραφεί η πυρίτιδα.

Τσαλικίδης: Από το πρωί μέχρι το βράδυ συζητούσαμε το θέμα. Το κάναμε προληπτικά ώστε εάν και εφόσον η πολιτική ηγεσία αποφάσιζε καταστροφή της πυρίτιδας να κινούμασταν αμέσως. Δεν συζήτησα ποτέ το θέμα με Πρόεδρο αλλά με τον ΥΠΑΜ. Αντιλαμβανόμουν ότι συμμεριζόταν τις ανησυχίες μου. Φαινόταν και από τον τρόπο που τοποθετείτο στις συσκέψεις.

Πολυβίου: Δεν αναλαμβάνετε ευθύνη ως αρχηγός ΓΕΕΦ; Αν οι υφιστάμενοι σας υποτίμησαν τον κίνδυνο, δεν αναλαμβάνετε ευθύνη;

Τσαλικίδης: Η ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν ήταν μόνο από ΕΦ αλλά και από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι είχαν κληθεί από το ΥΠΑΜ.

Πολυβίου: Συμφωνήσατε με τα μέτρα που λήφθηκαν;

Τσαλικίδης: Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, όμως τόνιζα αναγκαιότητα ασφάλειας προσωπικού και στην έκθεση περίμενα να το δω αλλά δεν το είδα πουθενά.

Πολυβίου: Θα ήταν άδικο να σας πως ότι πράξατε με αυτόν τον τρόπο για να μην δυσαρεστήσετε τους πολιτικούς σας προϊσταμένους;

Τσαλικίδης: Ναι θα ήταν άδικο, δεν το έκανα ποτέ στην καριέρα μου και δεν μετέθεσα ποτέ δικές μου ευθύνες σε άλλους,  δεν εξαρτάτο από μένα, προσπάθησα να το αποτρέψω όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Πολυβίου: Η εκκένωση του στρατοπέδου μπορεί να διαταχθεί μόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΦ;

Τσαλικίδης: Σε περίπτωση εκτάκτου κινδύνου ζητείται απομάκρυνση του προσωπικού. Η εκκένωση είναι άλλη διαδικασία, είναι  επιχείρηση που απαιτεί σχεδιασμό και συντονισμό από αρμοδίους, όχι μόνο από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ. Ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης απομάκρυνε το προσωπικό από τη βάση αφού του είχα πει κι εγώ τηλεφωνικώς ότι προέχει η ασφάλεια. Τώρα γιατί δεν έφυγε ο ίδιος και οι άλλοι εγώ δεν είχα σαφή εικόνα για να του δώσω εντολές να απομακρύνει το προσωπικό σε συγκεκριμένη απόσταση. Αυτό ήταν εκτίμηση του διοικητή, του είπα ότι προέχει η ασφάλεια του προσωπικού.
Πολυβίου: Δεν ρωτήσατε πότε ποιοι ήταν οι πολιτικοί λόγοι που δεν επέτρεπαν να μεταφερθεί αλλού το φορτίο;
Τσαλικίδης: Ίσως και να έγινε κι εγώ να μην πήρα σαφή απάντηση.
Πολυβίου: Αν σας έλεγε ο Υπουργός Άμυνας στις 4 Ιουλίου να κάνετε ότι θέλετε με το φορτίο τι θα κάνατε;
Τσαλικίδης: Θα το κατέστρεφα με ανοικτή καύση.
Κατάθεση Μιχάλη Θεοφίλου
Ο κύριος Θεοφίλου, Υπαστυνόμος Πυροσβεστικής και πατέρας του πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου που σκοτώθηκε την 11η Ιουλίου ζήτησε να δώσει μαρτυρία ως πυροσβέστης και όχι ως πατέρας.
Η πυροσβεστική υπάγεται στην Αστυνομία ως μία αστυνομική διεύθυνση. Διοικητικά την πυροσβεστική διοικεί ανώτατος αξιωματικός που υπάγεται επιχειρησιακά στον Αρχηγό της Αστυνομίας και διοικητικά  στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Έχει αυτονομία ιδιαίτερα σε ότι αφορά επιχειρήσεις.
Έχουμε εσωτερικούς κανονισμούς και σε ότι αφορά σε επιχειρήσεις βασιζόμαστε σε πρωτόκολλα βρετανικά που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν σε πυροσβεστικούς σταθμούς.
 Τα αγγλικά πρωτόκολλα, είναι κοινοποιημένα στους πυροσβεστικούς σταθμούς, τη σχολή και το Αρχηγείο. Είναι η επίσημη πολιτική μας τα όσα αναφέρονται σε αυτά τα πρωτόκολλα να αναφέρονται εκεί να εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις.

 Το πεδίο της μάχης είναι πολύ δύσκολος τόπος για να παρθούν αποφάσεις για τακτική αντιμετώπισης ενός επεισοδίου όπως αυτό στο Μαρί. Γι’ αυτό γίνονται εκπαιδεύσεις και σχέδια δράσης, ώστε να ακολουθηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
 Πολυβίου: Φαντάζομαι ότι σε περίπτωση ανάγκης οι πυροσβέστες τρέχουν αμέσως όμως ο τρόπος επιχείρησης που καθορίζεται στο σταθμό πριν την αποχώρηση;
Θεοφίλου: Η Πυροσβεστική δρα άμεσα, δηλαδή σε δύο λεπτά φεύγουν τα οχήματα από το σταθμό. Το προσωπικό θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει για το περιβάλλον που θα ακολουθήσει. Σχετικά με την εμπλοκή της πυροσβεστικής στο συμβάν δηλώνω:
«Η εμπλοκή της πυροσβεστικής ξεκινάει στις 5 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Ιουλίου όταν και σημειώθηκε η έκρηξη. Στις 5 Ιουλίου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας τηλεφώνησε στο Διευθυντή της Πυροσβεστικής και αφού του εξέθεσε το πρόβλημα που υπήρχε με έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτιο, τον ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων και του ζήτησε ένα μέλος της δύναμης να λάβει μέρος στη συγκεκριμένη επιτροπή. Ανέθεσε στο Βοηθό Διευθυντή κ. Χαραλάμπους να πάει στη βάση για επιτόπια εξέταση. Ο κ. Χαραλάμπους πήγε την επόμενη ημέρα, μαζί με Διοικητή της ΕΜΑΚ κ. Ανδρέα Λοϊζίδη διότι η ναυτική βάση υπάγεται στην ΕΜΑΚ.
Στις 9 το πρωί επισκέφθηκαν τη βάση, ανέβηκαν πάνω στα εμπορευματοκιβώτια και διαπίστωσαν ότι οι θύρες μερικών εξ αυτών ήταν ανοιχτές. Ήταν ορατό ότι μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο έγινε έκρηξη.
Ακολούθησε σύσκεψη στη Βάση όπου συζήτησαν το πρόβλημα και υπέβαλαν εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις που αναφέρει σε έκθεσή του ο κ. Γεωργιάδης ήταν ομόφωνες. Με το τέλος της σύσκεψης οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης πήγαν στην έδρα της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου και παρακάθησαν σε τραπέζι με μέλη της ΕΜΑΚ και δεν ανέφεραν τίποτα και πήγαν στα σπίτια τους.
 Ο κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε τηλεφωνικά το Διευθυντή Πυροσβεστικής και κατ’ ιδίαν την επόμενη ημέρα αλλά ο Διευθυντής δεν έκανε τίποτα όλη τη μέρα για να ενημερώσει το προσωπικό. Η ενημέρωση έμεινε στην προσωπική τους επαφή. Ο κ. Νικολάου αν και ενημερώθηκε αλλά δεν έκανε καμία ενέργεια, ούτε ενημέρωσε την ιεραρχία (τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης).
  Το κλειδί για το χειρισμό πυρκαγιών σε  επικίνδυνα υλικά είναι η άντληση πληροφοριών. Στην πυροσβεστική ακολουθούμε οδηγίες από το «Πορτοκαλί Βιβλίο» με το όνομα Emergency Response Guidebook. Σε συγκεκριμένο σημείο αναγράφεται ότι το σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε φορτίο με πυρίτιδα δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια για κατάσβεση αλλά να απομακρυνθούν όλοι σε απόσταση τουλάχιστον 1600 μέτρων.

Πολυβίου: Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες;

Θεοφίλου: Από τη στιγμή που υπήρχαν εκρήξεις σε σημείο που είχε επαφή με όλο το φορτίο, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την εκκένωση και οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής  είχαν την εξουσία να δώσουν διαταγή εκκένωσης και είχαν την ευθύνη γι’ αυτό, σύμφωνα με τον νόμο.
Σύμφωνα με το βιβλίο, σε τοποθετήσεις που είναι γνωστό ότι υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, πρέπει από πριν να ζητηθούν πληροφορίες για ενημέρωση, να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση και να καταρτιστεί σχέδιο δράσης σε σχέση με τη συμπεριφορά του υλικού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αναφέρει επίσης ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πυροσβεστών της ομάδας.
Δηλώνω ότι οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όπως και ο Νικολάου που έλαβε στη συνέχεια γνώση, είχαν υποχρέωση να ενημερώσουν τα στελέχη της ΕΜΑΚ με γραπτή οδηγία ότι είχαν επισκεφθεί και επιθεωρήσει τα εμπορευματοκιβώτια. Να ενημερώσουν επίσης ότι είχε προηγηθεί έκρηξη έτσι ώστε να δοθούν γραπτές οδηγίες για προσχεδίαση του πώς θα έπρεπε να δράσουν για αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Πρέπει επίσης, σύμφωνα με το βιβλίο, να τηρείται κάρτα επικίνδυνων υλικών. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής προέβη σε ένορκο δήλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τη διαθεσιμότητά του. Λέει ότι στην ένορκο δήλωση, «ως Διευθυντής της Πυροσβεστικής ποτέ δεν κλήθηκε για επιθεώρηση σε εκρηκτικά ή πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς» επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ειδικοί στην Πυροσβεστική.
Το Υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από τις 6/2/08 από την πυροσβεστική να επιθεωρήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η ναυτική βάση. Σε άλλο σημείωμα ο Υπουργός Άμυνας στις 27/7/08 ρωτούσε την πυροσβεστική πως προχώρησαν με την επιθεώρηση. Πως είναι δυνατόν ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής να λέει σε ένορκο δήλωση του ότι δεν γίνονται επιθεωρήσεις από την Πυροσβεστική;
Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν ειδικοί… Ο κ. Χαραλάμπους βοηθός Διευθυντής έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ για τα εκρηκτικά και είναι ο καθορισμένος αξιωματικός για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού της πυροσβεστικής σύμφωνα με το Νόμο.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ανώτερος Υπαστυνόμος Λεωνίδας Λεωνίδου εκπαιδεύθηκε στη Βρετανία στα εκρηκτικά και ήταν το δεξί χέρι του κ. Νικολάου στο Αρχηγείο. Γιατί δεν στάλθηκε αυτός στη Βάση; Υπάρχουν έξι αξιωματικοί της πυροσβεστικής με εκπαίδευση στη Βρετανία για επικίνδυνα υλικά. Τώρα γιατί στην ένορκο δήλωσή του ο κ. Νικολάου λέει ότι η πυροσβεστική δεν διαθέτει ειδικούς, ρωτήστε τον ίδιο…
Όσο για την πυρκαγιά της 11ης Ιουλίου δηλώνω ότι οι δύο αξιωματικοί της πυροσβεστικής που επιθεώρησαν λίγες ημέρες πριν το φορτίο, δηλαδή ο κ. Χαραλάμπους που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή Διευθυντή και ο κ. Λοϊζίδης, είχαν επικοινωνία με το τηλεφωνείο της ΕΜΑΚ και τον αείμνηστο λοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο που ήταν στη σκηνή παρότι δεν τον ενημέρωσαν προηγουμένως. Ούτε καν την τελευταία στιγμή δεν ενήργησαν σωστά και δεν τους έδωσαν οδηγίες για εκκένωση. Οι πυροσβέστες βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το φορτίο, πράγμα απαράδεκτο. Το επεισόδιο στο Μαρί θα διδάσκεται στις αστυνομικές ακαδημίες ως παράδειγμα προς αποφυγή!
Πολυβίου: Η ανάφλεξη άρχισε στις 4 Ιουλίου άρα με βάση τους κανονισμούς, οι ενέργειες έπρεπε να γίνουν από τότε και όχι στις 11/7…
Θεοφίλου: Έπρεπε από τις 4/7 να γίνει εκκένωση και να κληθούν εμπειρογνώμονες.
Πολυβίου: Δεν έγινε γραπτή καθοδήγηση μελών της ΕΜΑΚ και στις 11/7 6 μέλη της ΕΜΑΚ πήγαν επί τόπου και δεν είχαν καμία πληροφόρηση να κάνουν πίσω;
Θεοφίλου : Αυτό φαίνεται από αυτοψία μετά την έκρηξη, πυροσβεστικό βρέθηκε σε απόσταση 50 μόλις μέτρων
Πολυβίου: Αν στις 11/7 κάποιος από τους προαναφερόμενους έλεγε ότι πρόκειται για εκρηκτικά προειδοποιώντας να μείνουν στα 1600 μέτρα, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές;
Θεοφίλου: Σωστά. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής έχουν εξουσίες τις οποίες εφαρμόζουν ανάλογα με το τι προστάζει η κάθε περίσταση. Έπρεπε να διαταχθεί η εκκένωση και προστασία πίσω από αναχώματα..
Πολυβίου: Δηλαδή έπρεπε έστω και από τον ασύρματο να τους το πει ο Χαραλάμπους ή ο Λοϊζίδης;
Θεοφίλου: Σωστά. Δεν ξέρω τι λέχθηκε στην επικοινωνία τους αλλά η θέση των νεκρών κα οχημάτων δείχνει ότι τίποτα από αυτά δεν έγινε. Να σημειώσω ότι άλλοι αξιωματικοί σε υπηρεσίες εργάζονται όλο το 24ωρο. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Νικολάου πήρε απόφαση να αλλάξει το ωράριό του και να υπάρχει αξιωματικός από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και για τη νύχτα καθόριζε αξιωματικό υπηρεσίας με το σύστημα αναμονής. Μας τηλεφωνούσαν και ήμασταν αλλού. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν διοικητικό λάθος και μάλιστα το θέμα τέθηκε στον ΣΑΚ.
Πολυβίου: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν τηρήθηκε οποιοσδήποτε κανονισμός ασφαλείας…
Θεοφίλου: Σωστά.
Πολυβίου: Δεν εκδόθηκε καμία γραπτή οδηγία ή μελέτη ή σχέδιο για αντιμετώπιση κινδύνου που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται; Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν διατάχθηκε να κρατηθούν αποστάσεις και εκκένωση; Αν τηρούσαν τους κανονισμούς, θα είχαμε θύματα;
Θεοφίλου: Όχι, δεν θα είχαμε,  θα γινόταν η έκρηξη και μετά θα γινόταν κατάσβεση…
Κατάθεση Ανδρέα Νικολάου τελών σε διαθεσιμότητα Διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας
Στην δική του κατάθεση ενώπιον της επιτροπής, ο τελών σε διαθεσιμότητα Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου,  ανέφερε ότι μεταξύ 7 και 11 Ιουλίου 2011 η πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία ενέργεια προς αποφυγής του μοιραίου γεγονότος, αναμένοντας να κατεβεί το εμπορευματοκιβώτιο στο οποίο είχε γίνει η πρώτη έκρηξη για έλεγχο.
Σε ότι αφορά την μη ειδοποίηση των πυροσβεστών το μοιραίο βράδυ να απομακρυνθούν από το σημείο,  με τραγική συνέπεια τον θάνατο τους, ο κ. Νικολάου είπε ότι  αφενώς η πυροσβεστική δεν είχε δικαιοδοσία στο στρατόπεδο και αφετέρου δεν την είχε προειδοποιήσει κανείς για το ενδεχόμενο έκρηξης.

Πολυβίου: προκύπτει σοβαρή ευθύνη αφού δύο αξιωματικοί πυροσβεστικής πήγαν επί τόπου, είδαν εμπορευματοκιβώτια και όλοι αποδέχθηκαν κρισιμότητα κατάστασης. Είναι δυνατό ο κ. Χαραλάμπους που γνωρίζει από εκρηκτικά και ο κ. Λοϊζίδης να μην σας μετέφεραν την κρισιμότητα του θέματος;
Νικολάου: Η εικόνα που μου μετέφεραν είναι αυτή που σας μετέφερα και η ενημέρωση που είχα μετά το τραγικό συμβάν..
Πολυβίου: Η αντίδραση της πυροσβεστικής κατά την κρίση σας κατόπιν του γεγονότος, ήταν η ενδεικνυόμενη;
Νικολάου: Δεν κατάλαβα την ερώτηση σας.

(έντονες διαμαρτυρίες συγγενών)
Πολυβίου: Στην έκθεση Γεωργιάδη γίνεται συνεχής αναφορά σε πιθανότητα έκρηξης και ανάφλεξης. Εσείς τη λέξη έκρηξη την ακούσατε από οποιονδήποτε;..
Νικολάου; Όχι.. η έκθεση αυτή δεν στάλθηκε σ’ εμάς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου