Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Θέλουμε να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15383291,00.html

Συνιστά υψηλό καθήκον να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα εμπεριείχε και έναν μεγάλο κίνδυνο να πληγούν πολλές χώρες, τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ.

 

Διαφορετικοί τόνοι ακούγονται σήμερα από το Βερολίνο μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ρέσλερ για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μέρκελ και Σόιμπλε σε συνεντεύξεις τους συνιστούν ψυχραιμία και σχετικοποιούν τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να διακηρύσσουν πλέον κατηγορηματικά πως δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Θα προσπαθήσουν πάντως να την αποτρέψουν.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα
 
Διαφωνεί με τη ρητορική Ρέσλερ η καγκελάριος ΜέρκελΗ καγκελάριος Μέρκελ είπε σχετικά στο ραδιοφωνικό δίκτυο του Βερολίνου RBB:
«Εργαζόμαστε με όλα τα μέσα για να μην συμβεί αυτό. Θα πρέπει να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο πεδίο του ευρώ. Και για τον λόγο αυτόν είναι η συνέπεια και η εμπιστοσύνη των αγορών σημαντικές. Για αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους που συμφώνησε από κοινού με την τρόικα. Ήταν δυσάρεστο το γεγονός της αποχώρησης της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Και αυτό που ακούω από την Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών και κάνει τα πράγματα που προβλέπονται στην ημερήσια διάταξη».
 
Στην ερώτηση πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας από την οπτική γωνία της γερμανικής κυβέρνησης, η καγκελάριος απαντά. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην τρόικα και στο γεγονός ότι διαβουλεύεται με την Ελλάδα για το εάν σημειώνεται πρόοδος. έχουμε κάποιο χρόνο –όχι όμως πολύ χρόνο- στη διάθεσή μας μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα δρομολόγησε μερικά πράγματα, τα οποία ήταν αναγκαία.
 
Πρέπει να διαφυλαχτεί η πολιτική συνοχή της ευρωζώνης
 
Προτεραιότητα η συνοχή της ευρωζώνηςΑναφερόμενη στη ρητορική διαφόρων εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πως συμφωνεί επί της αρχής ότι δεν υπάρχουν απαγορευτικές σκέψεις και διευκρινίζει ότι οι μηχανισμοί στήριξης θα προβλέπουν στο μέλλον το ενδεχόμενο πτώχευσης μιας χώρας.  «Αλλά σήμερα βλέπω για την Ελλάδα την αποστολή να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Πιστεύω ότι κάνουμε στην Ελλάδα μια μεγάλη χάρη εάν περιορίσουμε τις εικασίες και την ενθαρρύνουμε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».
 
Τέλος στην ερώτηση εάν θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί η συνοχή της ευρωζώνης, η καγκελάριος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική συνοχή και διευκρινίζει πως συνιστά υψηλό καθήκον να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα εμπεριείχε και έναν μεγάλο κίνδυνο να πληγούν όλοι, τουλάχιστον πολλές χώρες».
 
 
IngoKahle / Σταμάτης Ασημένιος
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου