Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνεται η πίεση Κοντά σε νέες κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού τομέα της Συρίας βρίσκεται η ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4656714

Σε προκαταρκτική συμφωνία με την οποία θα απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν νέες επενδύσεις στη βιομηχανία εξόρυξης, παραγωγής και διύλισης πετρελαίου της Συρίας, κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή την ερχόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως επικυρωθούν.

«Ο στόχος είναι να πλήξουμε μακροπρόθεσμα την πρόσβαση του καθεστώτος σε κεφάλαια» διευκρίνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με τις νέες κυρώσεις θα απαγορεύεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεταιρίζονται με συριακές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, να τους χορηγούν δάνεια και να αγοράζουν μετοχές τους.

Εξετάζονται ακόμη και άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση εξαγωγής συριακών χαρτονομισμάτων που τυπώνονται στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ είχε επιβάλλει την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Συρία, «πάγωμα» κεφαλαίων και απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της ανώτατων αξιωματούχων μεταξύ τους και του ίδιου του προέδρου Ασαντ.

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανάλογα αν και μεγαλύτερου εύρους μέτρα.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν την ηγεσία της Συρίας να σταματήσει την καταστολή.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη πολύ σοβαρή και χρειάζεται μία άμεση αλλαγή προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο.

Ο Σύνδεσμός καλεί ακόμη σε εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ, αν και καταδίκασε σε υψηλούς τόνους τα όσα απεχθή, όπως είπε, συμβαίνουν στη χώρα, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου