Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Μινωικές αποικίες στην Αμερική.

Ακούγεται ότι οι Μινωίτες ήταν δεινοί θαλασσοπόροι που δημιούργησαν αποικίες ως και στον Καναδά και εκμεταλλεύτηκαν τα τοπικά ορυχεία χαλκού

Ξαναχτίζοντας την «Αργώ», ο Βασίλης Δελημήτρος και ο Tim Severin απέδειξαν το 1984 ότι μπορούσε να φτάσει στην Κολχίδα. Θα μπορούσε όμως να νικήσει τον ωκεανό;


Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. 

Μαθητές και καθηγητές διαδηλώνουν στο Βέλγιο για να μην τους κόψουν τα Αρχαία Ελληνικά!

Διαδήλωση για τη συνέχιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούν σήμερα στη Γάνδη μαθητές και καθηγητές. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι στη συγκέντρωση λαμβάνουν μέρος περίπου 1.000 μαθητές και πάνω από 100 καθηγητές.
Σε δημοσίευμά της, η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «De Standaard» επισημαίνει ότι «μια γλώσσα μπορεί να είναι πολύ ωραία ακόμα κι αν είναι νεκρή».

Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά!

Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου την αρχαία ελληνική γλώσσα, όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.

Η ETA ανακοίνωσε ότι διέλυσε όλες τις δομές της -Εξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΕΤΑ, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι διέλυσε όλες τις δομές της, έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της και έπειτα από πολλές φονικές επιθέσεις.
«Η ΕΤΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στον ιστορικό κύκλο της και στη λειτουργία της, βάζοντας τέλος στη διαδρομή της. Κατά συνέπεια, η ΕΤΑ διέλυσε πλήρως όλες τις δομές της και θεωρεί ότι η πολιτική πρωτοβουλία της τερματίστηκε», αναφέρει η επιστολή που χρονολογείται από τις 16 Απριλίου και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην eldiario. Η επιστολή είναι γραμμένη στη γλώσσα των Βάσκων και φέρει το έμβλημα της οργάνωσης.

Globes: Προς διεθνή διαιτησία Κύπρος - Ισραήλ για «Αφροδίτη»

Κύπρος και Ισραήλ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να κάνουν αίτηση για διεθνή διαιτησία για το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ενημερωτικής ιστοσελίδας Globes, ύστερα από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Χαλάζι, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι θα «σαρώσουν» τη χώρα

Με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Δείτε πόσο θα διαρκέσει και ποιες περιοχές θα πλήξει
Ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι θα είναι αύριο Πέμπτη (03/05), τα χαρακτηριστικά του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ,
«Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (3-5-2018) στη βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις για το ελληνικό χρέος»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εστίασε στην τέταρτη αξιολόγηση και στη μεταμνημονιακή εποχή – Οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος
«Δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Σύμφωνα με τον κ. Κόλμπεργκ, αυτή τη στιγμή το φλέγον ζήτημα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και η επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος.