Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Διονύσιος Συρακουσών: Το ελληνικό “πυροβολικό” τσακίζει τους Καρχηδόνιους

Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. οι Έλληνες της Σικελίας πολεμούσαν για μια ακόμη φορά κατά των προαιώνιων αντιπάλων τους, των Καρχηδονίων. Ο Διονύσιος των Συρακουσών, αυτή τη φορά επιθυμούσε να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ελληνικές δυνάμεις. Πέραν όμως των κλασσικών όπλων οι μηχανικοί του Διονυσίου επινόησαν ένα νέο όπλο, τον καταπέλτη.
 
Εφευρέτης του κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο διάσημος στρατηγός και μηχανικός Αρχύτας ο Ταραντίνος, ο οποίος κατασκεύασε και την πρώτη πτητική μηχανή του κόσμου.

Λίβανος-έκρηξη: Στους 158 οι νεκροί- 6.000 τραυματίες και 21 αγνοούμενοι

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000.Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι.
Καθώς οι Βηρυτός θρηνεί τους νεκρούς της και επικρατεί διαμάχη για το μέγεθος των ανακατασκευών, μετά την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, μερικοί Λιβανέζοι που έχουν θυμώσει με την αντίδραση της κυβέρνησης τους, κάλεσαν σήμερα τις ξένες χώρες να ανατρέψουν τους ηγέτες του Λιβάνου και να κυβερνήσουν τη χώρα.

Γιατί η Τουρκία έχει το ΝΑΤΟ του χεριού της και αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ

Από το ethnos
 
Οι δεσμοί τους οποίους έχει αναπτύξει μεθοδικά το καθεστώς Ερντογάν και η επιρροή που φαίνεται να ασκεί έμμεσα ή άμεσα
Στη διεθνή σκηνή, γινόμαστε συχνά μάρτυρες δηλώσεων και πολιτικών που ευνοούν τις τουρκικές θέσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί ο πυρήνας του ΝΑΤΟ, και πιο συγκεκριμένα η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, να θωπεύουν το νεοθωμανικό μαξιμαλισμό, ακόμη και όταν τίθεται εν αμφιβόλω η υπόσταση της συμμαχίας. Παρόμοιες πολιτικές υιοθετούνται και εντός της ΕΕ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα:

Πετσοκόβωντας την “Γαλάζια Πατρίδα” του Ερντογάν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios  
 
“Υποδειγματική” χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. “Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας […] Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους […] Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων. Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ“.

Reuters: Αυτές είναι οι συντεταγμένες της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Δημοσιογράφος του Reuters ανέβασε στο twitter χάρτη με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ που υπεγράφη χθες στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το Αιγύπτιο Μαχμούντ Ρεντά Μουράντ τον χάρτη απέστειλε στο πρακτορείο το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.
«Ένας χάρτης που έστειλε στο Reuters το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έδειξε μια γραμμή οριοθέτησης των ελληνικών και αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων που φάνηκε να μην αφήνει καμία πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για αποκλειστική οικονομική ζώνη», έγραψε ο Μουράντ.

Αποψη: Αποκαθίσταται η έννομη τάξη με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Του Πέτρου Λιάκουρα*
Από το kathimerini

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν, εκτός των άλλων, προϊόν αναγκαιότητας προκειμένου να διεμβολίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο συμβαλλόμενων κρατών, Ελλάδας και Αιγύπτου, στην επίμαχη περιοχή όπου καταπατούνται από την προδήλως αβάσιμη, υπό κάθε έννοια δικαίου θάλασσας, τουρκολιβυκή οριοθέτηση.

Με τη συμφωνία αποκαθίσταται, πρώτον, η έννομη τάξη στην περιοχή, αφού σε αυτήν πρέπει να

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν η λιγότερο κακή… μα και ταυτόχρονα αναγκαία επιλογή για την Ελλάδα

Με μια κίνηση ματ που επιτεύχθηκε με μεγάλο κόπο και κόστος για την Ελλάδα, η χώρα μας θέτει εμπράκτως υπό ευθεία αμφισβήτηση το Τουρκολυβικό Μνημόνιο επιτυγχάνοντας, όπως όλα δείχνουν, μετά από περισσότερα από 15 χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, την υπογραφή της -έστω και μερικής- οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Αίγυπτο.
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ: LIBERAL
Ο Ν. Δένδιας μετέβη αιφνιδιαστικά και με μυστικότητα στο Κάιρο με στόχο την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας ,η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και ένα ισχυρό ισοδύναμο τετελεσμένο απέναντι σε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία με το τουρκολυβικό Μνημόνιο.