Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Μάρκος Μπότσαρης 1790 – 1823

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από το Σούλι. Έδρασε κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα.
Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κίτσου Μπότσαρη (1754-1813), ηγετικής μορφής της φάρας των Μποτσαραίων. Μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά το 1803 και τις διώξεις των Σουλιωτών που ακολούθησαν, κατέφυγε με τον πατέρα του και άλλους συμπατριώτες του πρώτα στην Πάργα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα. Εκεί εντάχθηκε στο «Αλβανικό Σύνταγμα», που είχαν συγκροτήσει οι Γάλλοι κι έφθασε μέχρι το βαθμό του εκατόνταρχου.

Ψηφιδωτό με ελληνικές μορφές βρέθηκε στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας (Φωτο)

Ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας, στους πρόποδες του όρους Ταύρος, και θεωρείται απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης. Αποτελεί μέρος του μωσαϊκού δαπέδου των 35 τ.μ. που ανέσκαψε η ομάδα της καθηγήτριας Αϊσέ Εμέλ Ερτέν του Πανεπιστημίου Gazi.

Το ψηφιδωτό συμβολίζει τη ζωή και την πολυτέλεια, καθώς απεικονίζει τις αρχαιοελληνικές μορφές της Τρυφής και του Βίου. Δίπλα τους μια ακόμα μορφή συμπληρώνει την… τρόικα των προσώπων· «Πρωτολουσία» γράφει στα ελληνικά. Το υπόλοιπο δάπεδο είναι διακοσμημένο με μοτίβα, πορτρέτα ανδρών και γυναικών και φτερωτές μορφές.

Αρχαιοελληνικά χτενίσματα και καλλωπισμός στην αρχαιότητα!


Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα , στην ενδυμασία , στην κόμμωση και στην χρήση των καλλυντικών τους. Ειδικά την κλασσική περίοδο μετά την νικηφόρο έκβαση των περσικών πολέμων υπήρχαν καταλυτικές συνέπειες σε πολιτιστικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλο τον «ελληνικό κόσμο». Η ανάδειξη της Αθήνας ως πολιτιστικού πνευματικού κέντρου όλου των Ελληνικών Πόλεων γιγάντωσε τις επιστήμες της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας, της ποίησης, της γλυπτικής και άλλων πολλών τεχνών που μέχρι και σήμερα διδάσκονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η ομορφιά και ο καλλωπισμός ήταν στην καθημερινή «πρακτική» των πολιτών στην Αρχαία Ελλάδα.

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

φοτοΤου  Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Πόντου, (Karadeniz), από αντάρτες του ΡΚΚ, θυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του ενενήντα όταν στην περιοχή του εσωτερικού Πόντου μαίνονταν ο εσωτερικός πόλεμος με διάφορες τοπικές ανταρτικές ομάδες.

Έρχεται παγκόσμιος οικονομικός Αρμαγεδώνας; - Αναλυτικά τα σημεία των Καιρών που προμηνύουν δύσκολο Σεπτέμβριο - ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ "ΠΝΙΓΕΤΑΙ" ΣΤΑ ΧΡΕΗ(Βίντεο)

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην παγκόσμια οικονομία και τα σημεία των Καιρών δείχνουν ότι μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή όχι μόνο είναι βέβαια αλλά πιθανόν να βρίσκεται ήδη καθοδόν για να καταστρέψει αυτή τη φορά όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά και τον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο.
Πριν 250 χρόνια ο Εθνομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει "οι πλούσιοι θα γίνουν φτωχοί και οι φτωχοί θα πεθάνουν" και όπως φαίνεται η παγκόσμια φούσκα είναι έτοιμη να "σκάσει" και χώρες όπως η Ελλάδα την κρατάνε ακόμα ζωντανή, αφού το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει βάλει τον ελληνικό λαό να τραβάει "κουπί" συντηρώντας έτσι όλα τα "αερομόλογα" του πλανήτη.

Λαφαζάνης και Αλαβάνος ετοιμάζουν το «κόμμα του εθνικού νομίσματος»

Λαφαζάνης και Αλαβάνος ετοιμάζουν το «κόμμα του εθνικού νομίσματος»
Βαθαίνει το χάσμα στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των λεγόμενων «προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η συνιστώσα που εκφράζεται μέσα από τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη φέρεται να είναι έτοιμη να «αυτομολήσει» από την Κουμουνδούρου, ενώ φουντώνουν οι φήμες για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με κύριο χαρακτηριστικό την αντίθεση στα μνημόνια.

Απίστευτο Βίντεο: Ο τυφώνας στην Ταϊβάν σήκωσε από το έδαφος ολόκληρο Jumbo!

Οι ισχυροί άνεμοι η ταχύτητα των οποίων κατά διαστήματα ξεπερνούσε τα 240 χλμ/ώρα αλλά και οι καταιγίδες σκόρπισαν το χάος στη νήσο
Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν από το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα Σουντελόρ από την Ταϊβάν.


Οι ισχυροί άνεμοι η ταχύτητα των οποίων κατά διαστήματα ξεπερνούσε τα 240 χλμ/ώρα αλλά και οι καταιγίδες σκόρπισαν το χάος στη νήσο, αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Άγνωστος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών στα Ιλίσια

Tο πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης τού έκανε σήμα για να τον ελέγξει και εκείνος τράβηξε πιστόλι, πυροβολώντας τρεις φορές προς το μέρος των αστυνομικών - Δεν τραυματίστηκε κανείς - Ο δράστης αναζητείται - Τις εξελίξεις της υπόθεσης παρακολουθεί και η Αντιτρομοκρατική
Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής όταν άγνωστος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου, στα Ιλίσια, κοντά στο ξενοδοχείο Hilton.

«Χάλκινη» και πάει Ρίο η Εθνική!

Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Καζάν κατέκτησε η Εθνική Ελλάδας, καθώς επικράτησε 11-9 της Ιταλίας στα πέναλτι στον μικρό τελικό!

Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία της στο… Μουντιάλ του πόλο, μια και πανηγύρισε τη νίκη κόντρα στην «σκουάντρα ατζούρα» ανέβηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο βάθρό, όπως είχε κάνει και πριν από 10 χρόνο στο Μόντρεαλ, πάλι με την τρίτη θέση και παράλληλα «έκλεισε» θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το επόμενο καλοκαίρι!