Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ.(Βίντεο και Kείμενο)

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ.
Από το pathfinder

Σημαντικότατο σταθμό στην Αρχαία Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία αποτελούν οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Περσών για την προάσπιση της ελευθερίας τους. Οι λαμπρές νίκες κατά των εκάστοτε εισβολέων επέτρεψαν στο Ελληνικό έθνος να περάσει από την εφηβική ηλικία στην ωριμότητα, ν' αποκτήσει συνείδηση της δύναμης του και να δημιουργήσει τον κλασικό πολιτισμό του οποίου οι αρχές και τα ιδεώδη αποτέλεσαν τα θεμέλια του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, επειδή ακριβώς οι αρχαίοι Έλληνες έζησαν και δημιούργησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Σαν Σήμερα το 480πΧ ο Ελληνικός Στολος θριαμβεύει στη Σαλαμίνα (γράφει ο Π.Καρύκας)

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε μιας κοσμοϊστορικής σημασίας σύγκρουση. Αν και γνωρίζουμε με ακρίβεια το έτος διεξαγωγής της ναυμαχίας, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της, η οποία τοποθετείται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής την 22η, 28η ή 29η Σεπτεμβρίου.

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Μια συναρπαστική εκλαϊκευμένη αφήγηση

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ

Ο Ξέρξης, μετά τις Θερμοπύλες, συγκέντρωσε το στρατό του και κινήθηκε νότια. Ένα άλλο τμήμα του στρατού του κινήθηκε προς τη Φωκίδα, με σκοπό να λεηλατήσει τη χώρα των Φωκέων. Στο μεταξύ το περσικό τμήμα που εισέβαλε στη Φωκίδα άρχισε να σκορπά τον τρόμο και το θάνατο. Οι κάτοικοι πόλεων και χωριών εγκατέλειπαν βιαστικά τα σπίτια τους και κατέφευγαν στα βουνά. Οι Φωκείς, ανίκανοι να αντιπαραταχτούν στις περσικές μάζες, εξαπέλυσαν έναν άγριο ανταρτοπόλεμο κατά των εισβολέων. Παρόλα αυτά 13 πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Όλες οι παραβιάσεις του status quo καταγράφονται

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη αναφορές για παραβιάσεις του status quo, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλίμ Σιντίκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι παραβιάσεις καταγράφονται και αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Σιντίκ είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", σύμφωνα με το οποίο οι κατοχικές δυνάμεις κτίζουν φυλάκιο στα Στροβίλια.

NASA: Είμαστε κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής - «Θα είναι όπως όταν ο Κοπέρνικος δήλωσε πως «η γη γυρίζει». Η απόλυτη επανάσταση»

Την πεποίθηση πως είμαστε μια ανάσα από την ανακάλυψη ζωής στον Άρη εκφράζει με συνέντευξή του στην βρετανική Telegraph, ο επιστημονικός διευθυντής της NASA.
Ο δρ.Τζιμ Γκριν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA, ισχυρίζεται πως η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη ζωής σε άλλο πλανήτη. Την «επαναστατική» ανακάλυψη, όπως την χαρακτηρίζει, αναμένεται να κάνουν οι κοινές επιχειρήσεις NASA και ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) με την αποστολή τους στον Άρη το ερχόμενο καλοκαίρι.

Βόμβα έτοιμη να σκάσει ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι και σήμερα δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη,
διευθυντή συνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Από το medlabgr

Αυτός ο τεράστιος οργανισμός της χώρας όπου στηρίζετε όλο το σύστημα υγείας συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μην έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Για το θέμα είχαμε γράψει πρώτη φόρα στις 21 Αυγούστου "Τι τρέχει με τον ΕΟΠΥΥ;" και ξαναγράψαμε στις 13 Σεπτεμβρίου "Τι συνεχίζει να τρέχει με τον ΕΟΠΥΥ;"
Και όμως παρά την σοβαρότητα του όλου θέματος ακόμα και σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ που θα ορίζει τα νέα μέλη του ΔΣ.

Δεν ξεχνούμε την Εκατονταετία

Του Ν. Λυγερού

Ό,τι και να γίνει, δεν ξεχνούμε τη Εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όσες εσωτερικές διαμάχες και να υπάρχουν δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Η εκατονταετία παραμένει μια τεράστια ευκαιρία να προτείνουμε με έμπρακτο τρόπο την αρχή των εργασιών για την ανακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. Με αυτή την πρόταση συνεχίζουμε το έργο του Raphael Lemkin που οδήγησε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών με την ενσωμάτωση της έννοιας της γενοκτονίας που επινόησε ο ίδιος. Συνεχίζουμε και την πρωτοβουλία

Συμβάσεις στην Ελληνική ΑΟΖ - Οι μαχητές της ελληνικής ΑΟΖ

Συμβάσεις στην Ελληνική ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Αυτές τις ημέρες ζούμε ιστορικά γεγονότα σε σχέση με την Ελληνική ΑΟΖ, αφού είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνισμός θα διαχειριστεί τόσο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα τόσο στο Ιόνιο όσο Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά και ΝοτιοΔυτικά της Κρήτης. Οι συμβάσεις που γίνονται με την ισπανική Repsol, με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil είναι θεμελιακές για τη νέα μας ενεργειακή σκακιέρα και έχουν βέβαια στρατηγικές επιπτώσεις που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της Ελλάδας και αυτό γίνεται μάλιστα σε συντονισμό με τη

Η κατάρρευση της τουρκικής προπαγάνδας - Η ψήφος των Ομογενών

Η κατάρρευση της τουρκικής προπαγάνδας
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλει η Τουρκία να έχει ενεργή την προπαγάνδα της μέσω των γεωτρύπανων της στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορεί να την υποστηρίξει έμπρακτα, διότι δεν είναι ανεξάρτητη ούτε επιστημονικά ούτε τεχνικά. Το πρώτο σκέλος φάνηκε αμέσως όταν οι ξένοι ειδικά εγκατέλειψαν τις πλατφόρμες μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ ότι είναι απαράδεκτες και παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ. Το δεύτερο σκέλος φάνηκε στην πορεία,