Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Αρχαίες Ελληνίδες φιλόσοφοι και επιστήμονες που δεν γνωρίζουμε - Όλα όσα δίδασκαν

Οι περισσότεροι έχουμε διαστρεβλωμένη εικόνα για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα. Νομίζουμε, γιατί έτσι μας είπαν, ότι οι Ελληνίδες ζούσαν κλεισμένες μέσα στο σπίτι, δίχως καμία συμμετοχή στα κοινά, στην Παιδεία και στις Επιστήμες.

Αυτό το μεγάλο ψέμα εύκολα ανατρέπεται. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν όσα δικαιώματα και οι σημερινές, εκτός από πολιτικά (δικαίωμα ψήφου). Πολλές από αυτές διακρίθηκαν στις επιστήμες ως ισάξιοι φιλόσοφοι των ανδρών συναδέλφων τους. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με Ελληνίδες φιλοσόφους και επιστήμονες της αρχαιότητας.

Το Politico «κρεμά στα μανταλάκια» τη Γερμανία: «Παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» για τα εμβόλια

Το Politico καυτηριάζει την τακτική που ακολούθησε η Γερμανία σε ό, τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Δηλαδή να πάρει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με την Κομισιόν να… κοιτά αμέτοχη.

Χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις στην Γερμανία αλλά και χωρίς καν να αναγνωρίζει πως τα παραπάνω αντιβαίνουν στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν γένει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Μπάιντεν «κρίνει» τις νέες φρεγάτες του ΠΝ: Πήραν προβάδισμα οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι έκαναν ελκυστική την πρότασή τους για Belharra, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει την τελική απάντηση από ΗΠΑ για Arleigh Burke

Οι  Belharra έγιναν ξανά ελκυστικές για το Πολεμικό Ναυτικό και όλα, όπως φαίνονται, θα κριθούν από την τελική απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι η απόκτηση δύο Arleigh Burke.

Πιο αναλυτικά, την ώρα που η Ελλάδα ασχολείται με την απόκτηση της νέας φρεγάτας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια, η Γαλλία επιστρέφει στο προσκήνιο καταθέτοντας νέα βελτιωμένη πρόταση.

Η σύγκρουση των ''δύο ρεαλισμών'' κατά το έτος 2021 - Τι είναι το πιο δύσκολο που θα χρειαστεί η Ελλάδα να κάνει εντός του 2021

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας*
Από το huffingtonpost

Μια Καλή Χρονιά για την ελληνική εξωτερική πολιτική θα είναι μια αποτελεσματική χρονιά. Η χώρα μας σύντομα θα χρειαστεί ξανά να διεκδικήσει τα ίδια της τα κεκτημένα μιας και στην περίφημη και πολύχρονη ελληνοτουρκική έριδα, πέραν από το 1821, μόνο στους Βαλκανικούς Πολέμους υπήρξε αναθεωρητική εις βάρος της Τουρκίας και κατάφερε σε δύο φάσεις, να γκρεμίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε, η Τουρκία είναι αναθεωρητική σε βάρος της Ελλάδας. Στις διαπραγματεύσεις και στους διαλόγους που προηγούνται αυτών, επιλύονται διαφορές μέσα από συναλλαγές. Στις διαπραγματεύσεις δεν συζητούνται μονομερείς διεκδικήσεις. Παρόλα αυτά, η τουρκική ικανότητα να συζητάει όλα όσα επινοεί ως ζητήματα, μας έχει πείσει οτι οφείλουμε να έχουμε ενοχές εάν αρνηθούμε να συζητήσουμε. Η ανάγκη της χώρας μας να μοιάζει σε δυτικές χώρες, είναι επιλεκτική και σε κάθε περίπτωση, η κάθε επιλογή για μιμητισμό γίνεται σε λάθος τομέα και με λάθος τρόπο.

Ας θυμηθούμε τα βασικά για τις “διερευνητικές” με την Τουρκία, διότι πολλοί “ξεχνούν”

Οι για χρόνια ξεχασμένες στην δημόσια συζήτηση «διερευνητικές συνομιλίες» (exploratory talks) Ελλάδος – Τουρκίας επανήλθαν στο προσκήνιο τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά την αποκάλυψη του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου για τις μυστικές τριμερείς συνεννοήσεις Ελλάδος – Τουρκίας – Γερμανίας (Σουρανή-Καλίν-Γιαν Χέκερ). Έκτοτε το θέμα αυτό παραμένει διαρκώς με αυξομειούμενη ένταση στην δημοσιότητα ιδιαίτερα μετά την μη ευνοϊκή έκβαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 10-11 Δεκεμβρίου σε ότι αφορά στις κυρώσεις για την συντελεσθείσα συμπεριφορά της Τουρκίας.

Του αντιστράτηγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Στο κείμενο συμπερασμάτων όπως είναι γνωστό υπήρξε αναφορά στην «απόσυρση του Ορούτς Ρέις