Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Η Μάχη των Δολιανών

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας στις 18 Μαΐου 1821 και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου). Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά σφίγγει, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Μετά την ήττα στο Βαλτέτσι, το σχέδιο των Τούρκων για προέλαση στη Μεσσηνία από το δρόμο της Μεγαλόπολης είχε αποτύχει. Έτσι, ο κεχαγιάμπεης του Μοριά Μουσταφάμπεης, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του και να εφαρμόσει άλλη τακτική για να αντισταθμίσει την ήττα του.

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου

Μάχη στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη, που διεξήχθη στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ των δυνάμεων του τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά.
Τους τελευταίους μήνες του 1827 έγιναν μεγάλες προσπάθειες να αναζωπυρωθεί η επανάσταση στην Κρήτη, ώστε να είναι δυνατή η προβολή επιχειρημάτων για την ένταξη της μεγαλονήσου στο νέο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827.Οι προσπάθειες, όμως, απέτυχαν, εξαιτίας τόσο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Κρήτη, όσο κυρίως των αντιζηλιών στο ελληνικό στρατόπεδο, που απέκλειαν συντονισμένες ενέργειες. Έτσι, επιλέχθηκε να αναλάβει την ηγεσία των ελληνικών δυνάμεων στην Κρήτη ο ηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης, 52 ετών, με πλούσια δράση στον απελευθερωτικό αγώνα του '21.

Κλιματιστικά και κορωνοϊός: Ετσι πρέπει να λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι - Αναλυτικές οδηγίες - Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε αρκετά, ο πρώτος καύσωνας έκανε την εμφάνιση του και η χρήση των κλιματιστικών έρχονται στο προσκήνιο.

Μάλιστα για την ορθή χρήση τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού και στην επιστροφή στην κανονικότητα ο Τζιβανίδης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με άρθρο του κοινοποίησε οδηγίες για την σωστή χρήση των κλιματιστικών.

Μέρκελ – Μακρόν: “Κοινό χρέος” ΕΕ μέσω “ταμείου ανάκαμψης” 500 δισ. ευρώ

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ταμείο ανάκαμψης θα αφορά πόρους που θα χορηγούνται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Ιταλοί συγχαίρουν Τούρκους & GNA για την κατάληψη της Αλ Βατίγια

Ο Ιταλός Πρέσβης στη Λιβύη συναντήθηκε με αξιωματούχο της κυβερνήσεως της Τρίπολης για να του εκφράσει τα συγχαρητήρια της ιταλικής κυβέρνησης για την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια.
Το Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, Ahmed Hamza, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, με τον Ιταλό Πρέσβη στη Λιβύη, Giuseppe Puccini, ο οποίος συνεχάρη το ίδιο για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βάσης Al-Watiya και την επιστροφή της στην αγκαλιά της πατρίδας, εξηγώντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ιταλίας είναι η ασφάλεια και η σταθερότητας της Λιβύης.

Βρετανία: Υπάλληλος σιδηρόδρομου πέθανε από κορονοϊό - Την είχε φτύσει επιβάτης

H βρετανική αστυνομία ανέκρινε ύποπτο, φορέα κορωνοϊού, που φέρεται να έφτυσε υπάλληλο των σιδηροδρόμων η οποία και τελικά πέθανε από τη νόσο COVID-19.
Η Μπέλι Μουτζίνγκα, ηλικίας 47 ετών, που εργαζόταν στα εκδοτήρια του σταθμού Βικτόρια, βρισκόταν σε αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού το Μάρτιο, όταν ένας άνδρας, που υποστήριζε ότι νοσούσε από τον κορωνοϊό, έφτυσε την ίδια και μια συνάδελφό της κι έβηξε στο πρόσωπό τους, ανέφερε η συνδικαλιστική ένωσή της την περασμένη Τρίτη.