Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Βιβλιοθήκες στην αρχαία Αθήνα

Βιβλιοθήκη Αδριανού
Στην διήγηση του Πολύβιου για τον Τίμαιο εξάγεται έμμεσα το συμπέρασμα ότι στο «κλεινό άστυ» υπήρχε μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών. Ωστόσο, οι σχετικές πληροφορίες είναι πολύ λίγες.

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη...


... στην Αθήνα ανάγεται στους χρόνους του Πεισιστράτου, ο οποίος εκτός του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε για την περισυλλογή και για την ταξινόμηση των Ομηρικών Επών, ίδρυσε πρώτος στην Αθήνα και δημόσια βιβλιοθήκη. Οι Αθηναίοι την επαύξησαν αργότερα με μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα.

Κριμαία: Αρχαιολόγοι θα διερευνήσουν τα μνημεία του πρώιμου Χριστιανισμού


Στην χερσόνησο της Ταυρίδος, αυτό το καλοκαίρι, αρχαιολόγοι από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων (УрФУ), θα συνεχίσουν τη διερεύνηση του μνημείου του πρώιμου χριστιανισμού, της Βασιλικής Κρούζ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar Tass, στις ανασκαφές θα προΐσταται, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου των Ουραλίων, Όλεγκ Νουζντίν, μαζί με τους φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι κάνουν πρακτική εξάσκηση και μελέτες από κοινού με συμφοιτητές τους από το Χαρτούμ.

«Δεν ξέρω αν θα έρθουν μαζί μας και οι φοιτητές από το Χάρκοβο», είπε ο Ντουζντίν, αλλά οι μελέτες αυτές είναι πολύ σημαντικές για να αναδημιουργήσουμε την αληθινή ιστορία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Ενεργειακή Δικαίωση του Δημήτρη Μπάτση"(Βίντεο)


                                                   Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
                                             "Ενεργειακή Δικαίωση του Δημήτρη Μπάτση".
                               Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
                                                    Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, ώρα

ΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

220320141707457177180
ΑΠΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
Του Νίκου Χειλαδάκη


Σαν μεγάλο θαύμα, (!!!), παρουσίασαν οι Τούρκοι την ανακάλυψη οχτακόσια χρόνια μετά, όπως το τονίζουν ιδιαίτερα, της χαμένης ιεράς μονής της Aγίας Σκεπής στον Βόσπορο που την είχε οικοδομήσει ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Μανουήλ ο Κομνηνός. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, υπήρχαν φήμες ότι η ιστορική αυτή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μονή βρίσκονταν κοντά στο πανεπιστήμιο, Koç Üniversitesi, (της γνωστής οικογένειας των Koç), και πολλοί περαστικοί στην περιοχή αυτή είχαν μαρτυρήσει στο παρελθόν για διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν πέριξ του κυρίως χώρου του πανεπιστημίου.

Αίμα, βία και δακρυγόνα στη Ρώμη - Συγκλονιστικές εικόνες

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/04/12/resized/italy13_522_355.JPG Είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια οι εικόνες από τα σοβαρά και αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Ρώμη, σε διαδήλωση κατά των εξώσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι.

Ανάμεσα στους 36 τραυματίες είναι κι ένας 47χρονος Περουβιανός που έχασε το χέρι του από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που κρατούσε. Η αστυνομία προχώρησε και σε έξι προσαγωγές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών, συμμετείχε στην ειρηνική πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά των εξώσεων και του ολοένα και αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ''ΖΕΥΣ'' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!!ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!!ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ!!!!

Ο σμηναγός της ομάδας «Ζευς» που «κόβει» ανάσες

«Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες» σχολίαζαν επίσημοι και θεατές του «Radom International Airshow» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Πολωνία, βλέποντας τις ιλιγγιώδεις φιγούρες του σμηναγού (Ι) Γεώργιου Ανδρουλάκη, επικεφαλής της ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην διοργάνωση.

Το χωριό Μακεδονία στην όχθη του κολομβιανού Αμαζονίου (Εικόνες)



Και όμως είναι πραγματικότητα! Για την προέλευση του ονόματος όμως μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
Ο Δημήτρης Μαχαιρίδης διηγείται, πώς τον Φεβρουάριο του 2009, μαζί με τον φωτογράφο Διονύση Κουρή έφτασαν –τρίβοντας τα μάτια τους– στο χωριό Μακεδονία, στην όχθη του κολομβιανού Αμαζονίου. Εκεί που ως τότε δεν είχε πατήσει κανένας Έλληνας.
Ο Αμαζόνιος διασχίζει σαν φίδι την πυκνή ζούγκλα πάνω από την οποία πετάμε για την Λετίσια, τη μοναδική πόλη της Κολομβίας στον Αμαζόνιο. Ο Διονύσης κι εγώ κοιτάμε από το φινιστρίνι την προσγείωση στο μικρό αεροδιάδρομο, ανάμεσα στα ψηλά δέντρα της ζούγκλας.