Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η «σφραγίδα» των Ελλήνων στην Συρία

Σε προηγούμενες μελέτες μας «ταξιδέψαμε» ως τα βάθη της Ασίας και την Αμερική, προκειμένου να ακολουθήσουμε τα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων που όχι μόνο έφτασαν ως εκείνα τα μέρη αλλά δημιούργησαν επιπλέον αποικίες, κληροδοτόντας το στίγμα του πολιτισμού, της παράδοσης και της κουλτούρας μας…
Μπορεί βέβαια να γύριζαν όλον τον κόσμο, στο τέλος όμως πάντα επέστρεφαν στα γνώριμα σε αυτούς νερά της Μεσογείου, όπως ακριβώς έκανε και ο Οδυσσέας μετά την πολυετή περιπλάνησή του.

Ερντογάν: Να μάθει τα όριά του ο Ακιντζί

Δυσαρεστημένος με τον Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι ο Τ/κ ηγέτης ξεπέρασε τα όριά του και χρειάζεται να μάθει ποια είναι αυτά.

«Λέω καθαρά και ξάστερα ότι δεν γνωρίζει τα όριά του. Χρειάζεται να μάθει τα όριά του και τον εαυτό του» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την Συρία την επικριτική ανάρτηση του Μ. Ακιντζί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook
«Η εξουσία του δεν κερδήθηκε με τη δική του ισχύ, αλλά κερδήθηκε χάρη στην Τουρκία. Πιστεύω ότι ο λαός της 'ΤΔΒΚ' θα του δώσει την απάντηση που χρειάζεται» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τι πραγματικά επιδιώκει, αλλά και τι μπορεί να κάνει με την Ελλάδα η Τουρκία

Μπορεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη να χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως ενθαρρυντική, το σίγουρο είναι ότι «το έργο το έχουμε ξαναδεί». Και βέβαια δεν μιλάμε για τα ζεϊμπέκικα ή τις κουμπαριές… Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε τα πράγματα όσο γίνεται πιο ψύχραιμα. Είναι γεγονός ότι η γείτων και σύμμαχος (μην το ξεχνάμε!) Τουρκία, έχει μια ιδιαίτερα επιθετική στάση τα 3 τελευταία χρόνια. Όχι βέβαια πως πριν δεν είχε. Κάθε άλλο! Απλώς τώρα ο Ερντογάν και οι υποτακτικοί του έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικοί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι αν αυτή η επιθετικότητα, που βεβαίως ένας από τους στόχους της είναι η Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Σε πολεμική σύγκρουση. Για μην μασάμε τα λόγια μας. Επειδή με τέτοια θέματα δεν παίζουμε, καλό είναι πριν αποφανθούμε, να τα μελετάμε.
Του Ηλία Νταλούμη*
(Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό “ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ”, Τεύχος Οκτωβρίου 2019, που κυκλοφορεί)
ΠΗΓΗ defence-point
Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί το ποσοστό να εξελιχθούν κάποιες αντιπαραθέσεις σε

Τουρκικά μαχητικά χτύπησαν κομβόι αμάχων και ξένων δημοσιογράφων Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες (Σκληρό Βίντεο)

Μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας βομβάρδισαν την Κυριακή κομβόι αυτοκινήτων με αμάχους, που μετακινούνταν από το Cezire στο Serekaniye, στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα στο Twitter, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και τραυματίες, ενώ το κομβόι φαίνεται πως ακολουθούσαν Γάλλοι και Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι.
«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων, “βλέπει” ο Εσπερ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Εσπερ, δήλωσε σήμερα ότι η δράση που αναπτύσσουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από την εισβολή τους στην Συρία μέχρι σήμερα “φαίνεται να είναι” εγκλήματα πολέμου.

“Έτσι φαίνεται να είναι”, δήλωσε ο Εσπερ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της παρουσιάστριας του τηλεοπτικού προγράμματος του CBS “Face the Nation” , Μάργκαρετ Μπρέναν, η οποία περιέγραφε στον υπουργό Άμυνας τις σκηνές που έχουν δημοσιοποιηθεί από εκτελέσεις Κούρδων κρατουμένων, την φυγή εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων κλπ.

Εκτέλεσαν γυναίκα πολιτικό “φιλοαμερικανικού” κόμματος στη Συρία οι Τούρκοι

Εκτελέσεις πολιτικών στη βορειοανατολική Συρία από τους Τούρκους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι εκτέλεσαν την γενική γραμματέα του κόμματος «Μελλοντική Συρία», Χαβρίν Χαλάφ (Havrin Khalaf).
Η εκτέλεση έγινε πιθανότα από τον αέρα αφού όπως λένε οι πληροφορίες χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που επέβαινε.Να σημειωθεί ότι το κόμμα “Μελλοντική Συρία” θεωρείται “φιλοαμερικανικό”.
Η Χαβρίν Χαλάφ εντάχθηκε το 2016 στις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ).

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα και ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς δίδει τούτες τις κρίσιμες ώρες για το Ελληνικό Έθνος ζωηρό το παρόν του με τα μηνύματα που περικλείονται στην δράση του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Γόνος αστικής οικογένειας, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, γαλουχήθηκε από νωρίς με τα εθνικά ιδανικά που χάραξαν την πορεία του στην ένταξη στον ένδοξο ελληνικό στρατό. Πήρε τον δύσκολο δρόμο για την ευόδωση των πόθων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων και την εθνική ολοκλήρωση του Γένους. Δεν υπολόγισε μήτε ανέμελη καριέρα μήτε την πεισιθάνατη ηρεμία του ράθυμου κράτους του καιρού του.

Ο ατυχής πόλεμος του 1897 είχε φέρει βαριά απελπισία στους αδελφούς μας της Μακεδονίας που παρέμεναν στην σκλαβιά και την αδημονία στον Παύλο Μελά ώστε να αναβιώσει ο αγώνας φέροντας αίσιο αποτέλεσμα. Ο Εθνομάρτυρας δεν συμβιβάστηκε ποτέ με εκείνη την οδυνηρή ήττα. Και φυσικά ούτε λόγος μήτε για συνομιλίες μήτε για συμβιβασμούς με τους εχθρούς μας Βούλγαρους και Τούρκους όπως κάνουνε σήμερα οι γραικύλοι πολιτικάντηδες. Ο Παύλος Μελάς είχε αποφασίσει να κληρονομήσει στα παιδιά του ένα ένδοξο όνομα κι όχι μια θέση στο καθεστώς με πλούτη και διαφθορά.