Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Υπήρξε ένας Ομηρος ή πολλοί;


Ορειχάλκινη προτομή του Ομήρου στην Ιο, όπου πέθανε σύμφωνα με την παράδοση. Για την καταγωγή του τυφλού ποιητή ερίζουν επτά πόλεις, με επικρατέστερες τη Σμύρνη και τη Χίο. Υπήρξε, όμως, στην πραγματικότητα; 

Υπήρξε ο Ομηρος; Ποιος συνέθεσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια; Ηταν ένας ο δημιουργός των δύο επών ή πολλοί; Ηταν προφορικές ή γραπτές συνθέσεις; 

ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ


Πως οι ψευδείς κατηγορίες και ο εκβιασμός πάνε χέρι χέρι; Σε επάγγελμα είχε αναγάγει μια 41χρονη Ρουμάνα της οποίας το όνομα και τις φωτογραφίες της δεν θα της δούμε φυσικά ποτέ στα ΜΜΕ, τους εκβιασμούς για βιασμό. 

Ποιος νομοθετεί σε αυτόν τον τόπο;


Δημιουργούμε μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται όχι μόνον από την απουσία θεσμικών αντίβαρων, αλλά από την πλήρη κατάλυση των θεσμών.

Αργύρης Αργυριάδης, Αρθρογράφος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας

Η άρνηση της συνέχειας του ελληνικού έθνους (Μέρος Γ΄)


Εκεί σαν μπω, μες σ’ εκκλησία των Γραικών…

ο νους μου πιαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,

στον ένδοξό μας Βυζαντινισμό.

Κ.Καβάφης,  Στην εκκλησία

του Γιώργου Καραμπελιά, απόσπασμα από το βιβλίο του, Η αποστασία των διανοουμένων, Εναλλακτικές Εκδόσεις 2012.

Ισραηλινό ΜΜΕ: Oι πιθανοί στόχοι της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Φάνης Μακρίδης


Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ για αντίποινα σε βάρος της Κύπρου σε περίπτωση που υποστηρίξει ουσιαστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, περιλάμβανε αναλύσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και παράθεση σεναρίων υλοποίησης των απειλών.

F-4: «Phantom Phriday» στις 5 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας για τα 50 χρόνια παρουσίας των θρυλικών αεροσκαφών


Την αναβολή της προγραμματισμένης, για την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, επετειακής εκδήλωσης στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών παρουσίας των αεροσκαφών F-4 στην Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ελληνικός Στρατός: Λύσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου από την ELTA Systems

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), συνάντηση εκπροσώπων της ισραηλινής ELTA Systems (ανήκει στην IAI : Israel Aerospace Industries) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΣ. 

F-35 και φρεγάτες Constellation στη Βουλή – Υπογραφές εντός Ιουλίου για τα stealth μαχητικά


* Του Κώστα Σαρικά

Την ερχόμενη Πέμπτη φέρνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών F-35 το οποίο βρίσκεται μια «ανάσα» πριν τις υπογραφές αλλά και την είσοδο στο project των φρεγατών Constellation. Δύο εξαιρετικά κρίσιμα προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο.

Ινδικά Rafale στην Ανδραβίδα: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Ramstein Flag – Αποκλειστικές εικόνες


Μαχητικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας βρίσκονται εδώ και ημέρες στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ Ramstein Flag, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ι. Κεφαλογιάννης: Αναβάθμιση στρατιωτικής εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμός κατανομής στρατεύσιμων και αξιοποίηση της κατάρτισης


Το Yπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στη στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών. 

Γ. Γεραπετρίτης στο Λουξεμβούργο: Συνάντηση με ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων


Με ομολόγους διαφόρων χωρών και τον αρμόδιο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Επίτροπο Όλιβερ Βάρελι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (24/06).

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργείο Εξωτερικών

Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί «στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Μπελέρης: την Τρίτη η απόφαση από το Δικαστήριο των Τιράνων

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Χαμηλούς τόνους κρατάει πλέον η αλβανική πλευρά, αναφορικά με την υπόθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνεχίζει και κρατείται από τις αλβανικές αρχές, τουλάχιστον έως την Τρίτη, όπου αναμένεται η απόφαφη από το Δικαστήριο των Τιράνων.

Αλβανία: 80 χρόνια από τα γεγονότα των Αλβανοτσάμηδων- ζητούν δημόσια συγνώμη από την Ελλάδα…


Ιούνιος 24, 2024. Ελλάδα.

Στο μνημειακό Κοιμητήριο «Τριαντάφυλλα της Τσαμουριάς» /«Trêndafilat e Çamëria» της Κονίσπολης πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για τους 2900 Αλβανοτσάμηδες που εγκατέλειψαν τα εδάφη τους στη βορειοδυτική Ελλάδα, από τους οποίους αρκετοί έχασαν τη ζωή τους ζητώντας καταφύγιο στην Αλβανία.

Είπε τελικά «Βόρεια Μακεδονία» ο Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, αλλά… «όνειδος» η Συμφωνία των Πρεσπών


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η απόφαση του Μίτσκοτσκι να ορκιστεί ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντανακλά τις εξωτερικές πιέσεις

«Καταπέλτης» ο Παναγιωτόπουλος κατά του BBC: «Ας μην έχουν πηγές μόνο Τούρκους και ΜΚΟ»


Σχετικά με τις προτεραιότητες του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον τομέα της μετανάστευσης, ο ίδιος στη συνέντευξή του στην «Απογευματινή», αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ευρύ πλαίσιο αρμοδιοτήτων, που σχετίζεται και με παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η εθνική ασφάλεια αλλά και η οικονομία, τόνισε ότι στόχος είναι η αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και οι «ανθρωπιστική μεταχείριση των εισερχόμενων».

Συνεχείς αφίξεις “επενδυτών” απ’ τη “φίλη” Τουρκία


Συνεχείς είναι οι αφίξεις αλλοδαπών από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια, στα νησιά μας. Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, με πορεία προς τις ανατολικές ακτές της Σύμης. 

Οι Financial Times περνούν τον Ερντογάν γενεές 14 αλλά συνιστούν… υπομονή: Η Τουρκία είναι απαραίτητη για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, ειδικά μετά από αυτόν…


The National Security Council (NSC) convened under the chairmanship of Islamist President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency

Να μην αποκλείσουν την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες λόγω του Erdogan καλεί τις χώρες της Δύσης άρθρο γνώμης που φιλοξενούν οι Financial Times στο οποίο σημειώνεται ότι η συμβολή της Άγκυρας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας από την άποψη αυτή, καθώς πληθαίνουν τα ερωτηματικά σχετικά με τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της ηπείρου.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις ΗΠΑ… προ Κύπρου


Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974. Γι` άλλη μια χρονιά στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθούν τα πανηγύρια της ντροπής. 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στέλνει μήνυμα στον Νετανιάχου: Μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου


epa11374101 Chairman of the Joint Chiefs of Staff Charles Q. Brown speaks during the 156th National Memorial Day Observance Ceremony in the Memorial Amphitheater at Arlington National Cemetery in Arlington, Virginia, USA. EPA, BONNIE CASH POOL

Μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο δυνητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα φέρει το Ιράν και τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν μαχητές πιο κοντά σε μια τέτοια σύγκρουση, ιδιαίτερα αν απειληθεί η ύπαρξη της Χεζμπολάχ.

Νετανιάχου: Oι μάχες εναντίον της Χαμάς φτάνουν στο τέλος τους, αλλά ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η φάση των έντονων μαχών εναντίον της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος της, αλλά τόνισε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ελέγχει πλέον τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέα δεδομένα για τη διεθνή ναυτιλία μετά τη βύθιση του Tutor από τους Χούθι


Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται τόσο οι σημαίες όσο και οι ναυτασφαλιστικές εταιρείες να θέσουν νέο πλαίσιο λειτουργίας μπροστά στο ενδεχόμενο συνεχούς κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων.

Η στιγμή που το drone των Χούθι χτυπά το ελληνόκτητο πλοίο Transworld Navigator στην Ερυθρά Θάλασσα - Δείτε το βίντεο


Είναι η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Washington Post: Το οπλοστάσιο των Χούθι αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο


Ιούνιος 23, 2024. Ελλάδα.

Η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» ανέφερε ότι παρά τις επιδρομές που ξεκίνησαν μήνες οι δυνάμεις του συνασπισμού, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, εξακολουθούν να είναι σε θέση να απειλήσουν έναν από τους πιο σημαντικούς ναυτιλιακούς δρόμους στον κόσμο βασιζόμενοι σε ένα οπλοστάσιο «Το οποίο γίνεται όλο και πιο εξελιγμένο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιτίθενται σε πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα».

Politico: Στενεύουν κι άλλο τα περιθώρια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -Σκληρά παζάρια στο Ευρωκοινοβούλιο


Ο δρόμος της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε πιο δύσβατος.

Ζ. Μπαρντελά (Γαλλία): Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης τη Ρωσία


"Είμαστε έτοιμοι" να κυβερνήσουμε, διαβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας "Εθνικός Συναγερμός" (RN), ο Ζορντάν Μπαρντελά, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματός του για τις βουλευτικές εκλογές στο Παρίσι.

Οι Αμερικανοί μετέφεραν κρυφά πειραματικό εξοπλισμό στην Ουκρανία


Ιούνιος 24, 2024. Ελλάδα.

Η αμερικανική εταιρεία AM General, χωρίς καμία ανακοίνωση, παρέδωσε στην Ουκρανία τη νέα της εξέλιξη, το αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο 105 mm 2-CT Hawkeye, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο από τον αμερικανικό στρατό, όπως σημειώνουν ρωσικά δημοσιεύματα.

ΕΕ:Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας


Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τα ακόλουθα τομεακά μέτρα:

Ρωσία: Δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα σε μόλις τρεις μήνες - Η «έκρηξη» της θρησκευτικής βίας φοβίζει τον Πούτιν


19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν  στο Νταγκεστάν - Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη - Πώς οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ επιδεινώνουν την «έκρηξη» θρησκευτικής βίας στη Ρωσία 

Πυρά Κρεμλίνου κατά ΗΠΑ για την επίθεση στην Κριμαία


Ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε ανοικτά την Ουάσιγκτον για την επίθεση με πυραύλους ATACMS που, υποστηρίζει, οδήγησαν στον θάνατο πολιτών. «Θα υπάρξουν συνέπειες». Αναθεωρείται το πυρηνικό δόγμα.

Βόρεια Κορέα: Υψηλόβαθμος αξιωματούχος επικρίνει τις ΗΠΑ για τη αυξανόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία


Ο δεύτερος στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας επέκρινε τις ΗΠΑ για τη διευρυνόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Βόρεια Κορέα: Έριξαν μπαλόνια γεμάτα ανθρώπινες ακαθαρσίες και παλιά ρούχα στη Νότια Κορέα


Ο πόλεμος των βρώμικων μπαλονιών καλά κρατεί μιας και η βόρεια Κορέα έστειλε πάλι δεκάδες μπαλόνια με ανθρώπινα απόβλητα αλλά και παλιά ρούχα στη Νότια Κορέα

Πως να προστατευθείτε από ψευδείς καταγγελίες.


Της Χριστίνας Οικονόμου

Έκρηξη ψευδών καταμηνύσεων έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με νεαρούς άνδρες και επιχειρηματίες να βρίσκονται στο… στόχαστρο! Είτε πρόκειται για εκδικητικούς, είτε οικονομικούς είτε σκοπούς αυτοπροβολής και απόκτησης φήμης, το φαινόμενο πλέον έχει διογκωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

TO PANIC BUTTON ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;


Τι είναι το Panic Button

Το Panic Button είναι μία εφαρμογή που χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.