Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Κριμαία: Το άγνωστο έσχατο “ελληνικό” κράτος που έπεσε στους Τούρκους

Οι Τούρκοι κατέλυσαν τα τελευταία ελληνικά κρατίδια του Μοριά και της Τραπεζούντας το 1460-61. Ωστόσο υπήρξε κι ένα “ελληνιστικό”, θα λέγαμε κράτος που κράτησε ως το 1475. Το κράτος αυτό βρισκόταν στην χερσόνησο της Κριμαίας.
Μετά την πτώση της Πόλης στους «σταυροφόρους» της Δ’ Σταυροφορίας το 1204 δημιουργήθηκαν διάφορα διάδοχα βυζαντινά κράτη. Ένα από αυτά ήταν και η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Τα βυζαντινά εδάφη στην χερσόνησο της Κριμαίας πέρασαν υπό την εξουσία της Τραπεζούντας.

LNA: «Έφυγε ''τρέχοντας'' ο Σαράτζ για Λονδίνο - Φτάσαμε έξω από την πόρτα του»

Όπως φαίνεται, οι πληροφορίες που ήθελαν τον  Φάγιεζ αλ Σαράτζ να «δραπετεύει» για το Λονδίνο μετά την χθεσινή επέλαση του LNA στην Τρίπολη επιβεβαιώνονται.
Ο Στρατηγός του LNA Καλίντ Μαχτζούμπ, ανέφερε σήμερα σε αιγυπτιακό κανάλι ότι πράγματι χθες ο Σαράτζ διέφυγε προς Λονδίνο . Μάλιστα είπε πως πριν δραπετεύσει για το Λονδίνο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ έφτασαν πολύ κοντά στην κατοικία του.

Σοκ στη Χίο: Ιερόσυλοι βεβήλωσαν εκκλησία – Μπήκαν και έβαλαν φωτιά στην Αγία Τράπεζα – (Βίντεο)

Ένα εκκλησάκι στη Χίο, βεβηλώθηκε από αγνώστους οι οποίοι έβαλαν φωτιά στο ιερό.


Τον έντονο προβληματισμό των αρχών αλλά και τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων του Χαλκειούς προκαλεί ο εμπρησμός τα ξημερώματα του Σαββάτου, του ξωκλησιού της Παναγίας της Λειαπυργούσαινας στο Χαλκειός, αφού πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εμπρησμού εκκλησίας μέσα σε 1,5 μήνα μετά τον Άγιο Χαράλαμπο όπως αναφέρει το politischios.gr.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής που πήγε να ανάψει το καντήλι, αφού είδε την σιδεριά παραβιασμένη και την πόρτα της εκκλησίας να λείπει.

Η Ιταλία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη - ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Όταν ο Κόντε ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους, για την πιθανότητα τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

Μενδώνη: «Στόχος η Αμφίπολη να είναι επισκέψιμη από τις αρχές του 2022» - «Τα σύγχρονα μέσα κάνουν δυνατή την απόδοση στο κοινό σε λιγότερο χρόνο»

Επισπεύδονται τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, και ο στόχος είναι από τις αρχές του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού, ώστε 5-6 επισκέπτες ανά ομάδες να επισκέπτονται το ταφικό μνημείο, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία το επισκέφθηκε μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στις 17 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου

Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας της Μόσχας του 1944

Του Ν. Λυγερού

Η Μεγάλη Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση είχαν προετοιμάσει μια συμφωνία από την άνοιξη του 1943, αφού ο Winston Churchill με τον Anthony Eden συναντά στη Μόσχα τον Joseph Staline με τον Viatcheslav Molotov.

Όμως η τελική συμφωνία θα γίνει τελικά στις 9 Οκτωβρίου 1944 ημέρα που θα την υπογράψουν. Σε αυτή τη συμφωνία καθορίστηκαν οι ζώνες επιρροής του καθενός στη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία μάλιστα υπάρχει έγγραφο με τα ποσοστά που αναλογούν στον καθένα.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει 90% και η Σοβιετική Ένωση 10%. Αυτή η συμφωνία που δεν είναι γνωστή από τους κομμουνιστές στην Ελλάδα, θα οδηγήσει μάλιστα στη Συμφωνία της Διάσκεψης της Γιάλτας που θα εξασφαλίσει την απόλυτη βρετανική επιρροή.

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και βλέμμα των ΗΠΑ

Του Ν. Λυγερού
 
Δεν είναι μόνο η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο που αγγίζει τη Γαλλία, υπάρχει και η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ που αγγίζει τις ΗΠΑ. Επειδή οι ΗΠΑ έχουν μία χρονοστρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, βλέπουν πολύ θετικά την τοποστρατηγική συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι ολοκληρώνεται ένα συμμαχικό πλαίσιο υψηλής στρατηγικής που αφορά στην ουσία πέντε χώρες. Διότι τόσο η ExxonMobil όσο και η Total είναι εθνικά εργαλεία για τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Τετραπλή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Ν. Λυγερού

Ξέραμε και ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η τριπλή συμμαχία της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά βέβαια και η άλλη τριπλή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, αφού η Γαλλία έρχεται να ενισχύσει την πρώτη με την ενεργή παρουσία της μετατρέποντας την σε τετραπλή συμμαχία λόγω των κοινών συμφερόντων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή χάρη στα κοιτάσματα Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018) και Γλαύκος (2019).