Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

«Κυνηγοί της Ανατολής»: Η Ελληνική Λεγεώνα που πολέμησε με το Ναπολέοντα

Οι «Κυνηγοί της Ανατολής» ήταν η Ελληνική Λεγεώνα που πολέμησε στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του Ναπολέοντα, με αρχηγό τον θαρραλέο συνταγματάρχη Νικόλαο Παπάζογλου.

Όταν ο Ναπολέοντας επιτέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί, αρκετοί Έλληνες στρατιώτες εντάχθηκαν στο γαλλικό στράτευμα και δημιούργησαν την Ελληνική λεγεώνα. Επικεφαλής της λεγεώνας ήταν ο συνταγματάρχης Νικόλαος Παπάζογλου, γνωστός ως Τσεσμελής, καθώς γεννήθηκε στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, το 1758.

Παρουσιάζεται στην Έδεσσα το βιβλίο του Γ. Φωτιάδη «Αριστείδης Πετρίδης – Ο άγνωστος οπλαρχηγός του Ανατολικού Πόντου» - Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» παρουσιάζει το βιβλίο του Γεώργιου Φωτιάδη Αριστείδης Πετρίδης – Ο άγνωστος οπλαρχηγός του Ανατολικού Πόντου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 18:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γεώργιος Παναγιωτίδης (πολιτικός επιστήμων, οικονομολόγος), ο Απόστολος Ασλανίδης (λαογράφος, περιηγητής ανά τον Πόντο), και ο συγγραφέας Γεώργιος Φωτιάδης.

Οι αμερικανικές «ισορροπίες» και ο κακοφανισμένος Ερντογάν: Το καίριο ερώτημα ομογενούς στον Μπλίνγκεν

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το παζάρι για τα F-16, τα F-35 αναμένεται να είναι διαρκείας και ιδιαίτερα σκληρό καθώς πέραν από τις πολιτικές σκοπιμότητες, τους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, υπάρχουν και οι πιέσεις από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Η αμερικανική κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος, το βαθύ κράτος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξακολουθούν να προτάσσουν την πολιτική του κατευνασμού έναντι της Άγκυρας. Για την ακρίβεια, κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική, σύμφωνα με την οποία για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ακραίες ενέργειες του Ερντογάν, θα πρέπει

Τουρκία: Κατεύθυνση, Επιλογές και Προκλήσεις εν όψει των εκλογών

 Του Βασίλη Μούτσογλου, Πρέσβη ε.τ., μέλος του ΙΗΑ – Κείμενο Διάλεξης 18ηςΙανουαρίου 2023 στο ΙΗΑ ΖΟΟΜ Forum

Το θέμα της σημερινής διάλεξης είναι η εξέταση της Τουρκίας αυτής καθαυτής και όχι σε συνάρτηση με την Ελλάδα. Είναι αυτονόητο ότι η γνώση του αντιπάλου είναι χρήσιμη τόσο για την κατανόηση όσο και για την πρόβλεψη των ενεργειών του.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι το γεωπολιτικό περιβάλλον

Δεν εκφράζουν τις απόψεις τους εν κενώ αλλά σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

F-16 στην Τουρκία: Να μην της δοθούν όσο απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, λέει ακόμη ένας βουλευτής των ΗΠΑ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις Αμερικανών νομοθετών εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη διαρροή που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει και να αναβαθμίσει μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίνι έβαλε στο στόχαστρο την αντισυμμαχική πολιτική της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβευθεί με νέα F-16.

Rafale: 10+2 και ο χρόνος τελειώνει για την Άγκυρα – Δύναμη αποτροπής και ισχύος οι επόμενες κινήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Εντός των επόμενων εβδομάδων τα δέκα Rafale γίνονται δώδεκα καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αναμένεται να προσγειωθούν δύο ακόμη πανίσχυρα καινούργια «δελταπτέρυγα».

Οι ριπές θανάτου των Ελληνικών Rafale στη μεγάλη αεροπορική-με έντονα στοιχεία- διακλαδικότητας άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» στα τέλη Απριλίου επισφραγίζει την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα των «ριπών» και καταδεικνύει την σκληρή ποιοτική δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» τόσο στο έδαφος όσο και σε ολόκληρο το FIR Αθηνών.

Στασιμότητα στην διαπραγμάτευση για τα SPIKE NLOS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 6 Ιανουαρίου, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM 97,8” (Δημήτρης Μιχαλέλης, Αμαλία Κάτζου) στην οποία θίχτηκαν θέματα όπως η τουρκική προκλητικότητα, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ στην κατεύθυνση ευνοϊκών ρυθμίσων υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η λεγόμενη “αμυντική διπλωματία” κ.λπ.

Στην συνέντευξη, έγινε μία μόνο ερώτηση που αφορούσε εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένως για την περίπτωση της προμήθειας των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE

Ρεζίλι έγιναν οι Τούρκοι – Παρουσίασαν ηλεκτρικό αμάξι ως τουρκικό ήταν όμως ΟΛΟ κλεμμένο από αλλού – Η απάτη Ξέχασαν να βγάλουν ακόμα και το σήμα της άλλης εταιρείας από το τζάμι του «τουρκικού» αυτοκινήτου!

 Διονύσης Αντωνέλλος

Ρεζίλι έγιναν οι Τούρκοι όταν παρουσίασαν ηλεκτρικό αμάξι ως τουρκικό ήταν όμως ΟΛΟ κλεμμένο από αλλού, με την απάτη να είναι εμφανέστατη και να γίνεται χαμός στο διαδίκτυο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Martı παρουσίασε αμάξι ως «το εγχώριο και εθνικό όχημα της Τουρκίας» όμως η αλήθεια αποδείχθηκε τελείως… διαφορετική.

Ο Ογκιούζ Ουκτέμ, Διευθύνων Σύμβουλος της Martı, παρουσίασε το νέο όχημά της εταιρείας, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν ίδιο με το όχημα άλλης μάρκας.

Τουρκία: Προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ για τα F-16 με ένα τεράστιο βρετανικό εξοπλιστικό πακέτο

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου όδευε προς την Ουάσιγκτον από την οποία θα αποχωρούσε εμφανώς δυσαρεστημένος και εκνευρισμένος, έχοντας κάνει μια τρύπα στο νερό για το φλέγον θέμα των F-16, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ο αμφιλεγόμενος πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, βρισκόταν στη Βρετανία για συζητήσεις με τον ομόλογό του, Μπεν Γουάλας. Αντικείμενο των συζητήσεων η προοπτική μιας τεράστιας εξοπλιστικής συμφωνίας συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλάβει 24-48 μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon (Eurofighter), αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130J, φρεγάτες Type 23 και κινητήρες για τα απαρχαιωμένα άρματα M60, επίσης αμερικανικής προέλευσης.

Η Γαλλία αποσύρει όλα τα Mirage και προμηθεύεται κι άλλα Rafale

 Μία είδηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έρχεται από την Γαλλία, η οποία προγραμματίζει την απόσυρση όλων των Mirage .

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έκανε γνωστή τη πρόθεσή του να ζητήσει την έγκριση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος – μαμούθ της Γαλλίας, ύψους 400 δισ. ευρώ για την πενταετία 2025 – 2030.

Για την πενταετία 2019 – 2024 οι αμυντικές δαπάνες προϋπολογίστηκαν στα 295 δισ. ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για αύξηση δαπανών κατά 35%.

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική ηγεσία στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική ηγεσία στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόσθεσε:

 «Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

 Οι θέσεις της είναι πασίγνωστες, σταθερές, ξεκάθαρες και απόλυτα ισχυρές. 

Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν και με κανένα τρόπο».

ΜΜΕ Τουρκίας: Φόβοι Ελλάδας για τουρκική επίθεση προεκλογικά

Για κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες ενόψει του αποτελέσματος των εκλογών της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας.

Μετά τη «Hürriyet» η οποία πρόσφατα υποστήριξε ότι η ημερομηνία που θα οδηγηθεί η Ελλάδα στις κάλπες εξαρτάται από την ημέρα διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών (Το είχαμε δημοσιεύσει στις 7/01/2023 https://tomanifesto.gr/i-hurriyet-grafei-oti-ekloges-stin-ellada-exartontai-apo-tis-antistoiches-tis-toyrkias/),  σκυτάλη… πήρε η «Milliyet».

Η συγκεκριμένη εφημερίδα θεωρεί ότι υπάρχει φόβος από ελληνικής πλευράς Ελλάδας σχετικά με το τι θα γίνει μέχρι να επανεκλεγεί ή όχι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Tι έχει αλλάξει στις ισορροπίες Ελλάδας - ΗΠΑ - Τουρκίας

 Κώστας Υφαντής

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το πόσο παρορμητικές είναι οι αντιδράσεις και οι αναλύσεις μας στην Ελλάδα. Απλώς και μόνο η επανάληψη της πρόθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προωθήσει μέσα από τις διαδικασίες, την αναβάθμιση και πώληση των F-16 στην Τουρκία προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερο πανικό πυροδότησε η συνάντηση μεταξύ Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι σε πάρα πολλά μέτωπα, έτσι και σε αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό πόκερ, όπου τα δυνατά «χαρτιά» βρίσκονται στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι της Τουρκίας.

Θεοδωρικάκος από Έβρο: Η φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με 27 πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πώς το έργο της φύλαξης των συνόρων χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την κοινή βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την αποφασιστικότητα για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Δεν σταματά να προκαλεί η Τουρκία: Ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας λόγω... διαδήλωσης στη Στοκχόλμη

Η Άγκυρα ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, αφού η Στοκχόλμη επέτρεψε τη διεξαγωγή αντιτουρκικής διαδήλωσης.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, αφού οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη αντιτουρκική διαδήλωση.

"Η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Κ. Σακελλαροπούλου στην DW: Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία

 Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

Tην επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες καταδεικνύονται στην πράξη από τις πυκνές επισκέψεις και επαφές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου τους τελευταίους μήνες, θέλησε να υπογραμμίσει από το Βερολίνο σε αποκλειστική συνέντευξή της στην DW η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μετά τα δύσκολα χρόνια της ευρωκρίσης, που εδράζεται στο "κοινό όραμα" με τη Γερμανία εντός της Ευρώπης.

Λιβύη: Ο αλ Ντμπέιμπε ακολουθεί τα χνάρια του Ερντογάν – καλεί τους μουσουλμάνους για …προσευχή

Ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε, ακολουθώντας τη γραμμή του Τούρκου προέδρου με το Ισλάμ,  προέβη σε κάλεσμα για προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί στην πόλη  Μισράτα, πυροδοτώντας διαμάχες και χλευασμούς, ενώ  οι Λίβυοι ακτιβιστές τον κατηγόρησαν ότι ασκεί λαϊκισμό και θρησκευτική προπαγάνδα για πολιτικούς σκοπούς, γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντμπέιμπε δήλωσε ότι είχε την τιμή να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τζαμιού  «Αλ Σικτ» στην πόλη Μισράτα και να πραγματοποιήσει την πρώτη προσευχή της Παρασκευής σε αυτό, παρουσία της οικογένειας του ιδρυτή του τζαμιού, Χατζ Μουσταφά Αμπού Νταμπούς, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα του.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία- Πόκερ με πολλές παρτίδες-Τι θα κάνουμε τα χαρτιά μας

 
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία- Πόκερ με πολλές παρτίδες-Τι θα κάνουμε τα χαρτιά μας

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 19/01/2023

 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 19/01/2023

Σάββας Καλεντερίδης: Ξεσκεπάζουμε το πραγματικό αντιΝΑΤΟϊκό πρόσωπο της Τουρκίας (20-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ξεσκεπάζουμε το πραγματικό αντιΝΑΤΟϊκό πρόσωπο της Τουρκίας

Σ. Ρούσσος: Εκνευρισμός για το εξώφυλλο του Economist με τον δικτάτορα Έρντογαν

 

Ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Πολ. Επιστήμης & Διεθνών σχέσεων Παν. Πελοπονήσσου μιλάει στο NaftemporikiTV

Νικόλ Μαλλιωτάκης στην ΕΡΤ: Ο Μπάιντεν επιθυμεί πώληση F-16 στην Τουρκία-Σθεναρή η αντίσταση | ΕΡΤ

 
Η Ρεπουμπλικανή Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκης βρέθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήδεων της ΕΡΤ και μίλησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Πόρτα» από Τουρκία στον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 21/01/2023 | OPEN TV

 

1. Με απόβαση στα νησιά απειλεί ευθέως ο Ερντογάν
2. «Πόρτα» από Τουρκία στον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας
3. Στον Έβρο ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τους πρέσβεις της Ε.Ε

Παπαφλωράτος και Καμπάς σχολιάζουν τις νέες απειλές Ερντογάν και την τηλεοπτική σειρά-προπαγάνδα | Οι Δεκατιανοί | 21/01/2023

 
Παπαφλωράτος και Καμπάς σχολιάζουν τις νέες απειλές Ερντογάν και την τηλεοπτική σειρά-προπαγάνδα

Προκλητικό τουρκικό σήριαλ με τις ευλογίες… της τουρκικής κυβέρνησης | Τώρα μαζί 21/01/23 | OPEN TV

 

1. Προκλητικό τουρκικό σήριαλ με τις ευλογίες… της τουρκικής κυβέρνησης
2. Σπανός και Σταθακόπουλος για τουρκικές προκλήσεις και εκλογές στην Τουρκία

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή "Καλημέρα" του ΣΚΑΪ (21.01.2023)

 
Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή "Καλημέρα" του ΣΚΑΪ (21.01.2023)

Ελληνοτουρκικά: Το παραλήρημα του Ερντογάν κατά της Ελλάδας – Πώς βλέπουν οι εθνοφύλακες της Τήλου τις απειλές

 

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να «φωνάζει» για κυρώσεις.