Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

5 Ιανουαρίου 1913 - Η ναυμαχία της Λήμνου και η πανωλεθρία του Τουρκικού Στόλου (Είκονες)

Ο ήλιος έγερνε να βουτήξει στη θάλασσα καθώς το τελευταίο από τα τουρκικά πλοία εγκατέλειπε το Αιγαίο κι έσπευδε να χωθεί στα στενά του Ελλησπόντου: Τέσσερα θωρηκτά και οκτώ ελαφρά πολεμικά τσακισμένα, ντροπιασμένα και με την ουρά στα σκέλια, βιάζονταν να κρυφτούν κάτω από τα τηλεβόλα της ακτής. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1913 και η ναυμαχία της Λήμνου μόλις είχε τελειώσει. Στα 57 του χρόνια, ο υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καλούσε, από τη γέφυρα του θωρηκτού «Αβέρωφ», τα κανόνια να σιγήσουν κι άκουγε με υπερηφάνεια τις ιαχές των ανδρών του ελληνικού στόλου, που τον επευφημούσαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Αυστραλία: Η συγκινητική στιγμή που ένα καγκουρό ζητά βοήθεια από νεαρό αγόρι - Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη στιγμή

Μια συγκινητική στιγμή απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Ένα μικρό καγκουρό, με τα τραύματα από τη φωτιά εμφανή στο σώμα του, πλησίασε νεαρό παιδί «ζητώντας» του βοήθεια.


Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Daily Mail, το αγόρι με ένα ποτιστήρι έριξε νερό στο σώμα του καγκουρό

Η Τουρκία, η Λιβύη και ο Θουκυδίδης

Του Ανδρέα Ματζάκου*
Από το  liberal

Εισαγωγή
Στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκία δια του προέδρου της Ερντογάν υπέγραψε με τον επί κεφαλής της Λιβυκής Κυβερνήσεως Εθνικής Συμφωνίας [Libya’s Government of National Accord - (GNA)], Fayez al-Sarraj, μια Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και μια άλλη για την παροχή στρατιωτικής βοηθείας. Η συμφωνία για τις ΑΟΖ προξένησε κατάπληξη σε πολλούς στην Ελλάδα καθ’ όσον δι’ αυτής,

ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο Ιράκ

Το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η αυριανή συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 15.00, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας)
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε κατεπείγουσα σύγκληση της συμμαχίας για αύριο Δευτέρα, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.
Η συνεδρίαση, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα έχει ως αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες.

Τουρκία: Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο διπλωματικού υπαλλήλου του Προξενείου Σμύρνης - ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ

Παρανάλωμα του πυρός έγινε αυτοκίνητο υπαλλήλου του ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη, το πρωί της Κυριακής. Από την εμπρηστική επίθεση δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ το όχημα δεν ήταν παρκαρισμένο έξω από το Προξενείο αλλά σε άλλη γειτονιά της Σμύρνης.

Οι πρώτες ενδείξεις σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές «δείχνουν» εμπρησμό. Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο εάν οι αιτίες του εμπρησμού του αυτοκινήτου σχετίζονται με το ότι ο ιδιοκτήτης εργάζεται στο ελληνικό προξενείο.

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες - Πού και πότε αναμένεται να χιονίσει

Από το πρωί οι ψυχρές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν τη νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα.
Κατά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.