Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Η Ναυμαχία της Σάμου

Ο Γεώργιος Σαχτούρης στη ναυμαχία της Σάμου (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.
Οι Σάμιοι υπό την αρχηγία του «Καρμανιόλου» Λυκούργου Λογοθέτη είχαν επαναστατήσει κατά των Οθωμανών το 1821 και είχαν εγκαταστήσει καθεστώς αυτονομίας στο νησί. Η θέση, όμως, της Σάμου, λίγα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, την καθιστούσε εύκολο στόχο για το ναυτικό του Σουλτάνου. Πράγματι, μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), ο Μαχμούτ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την απόβαση και την κατάληψη της νήσου.

Eρντογάν: Eξήγγειλε «διεθνή διάσκεψη» για Βαρώσια

«Διεθνή διάσκεψη» το Φθινόπωρο για τα Βαρώσια ετοιμάζει σε τουρκικό πανεπιστήμιο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι για τα Βαρώσια θα κάνουν «ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο» και πως θα προχωρήσουν σε αυτά τα βήματα χωρίς να έχουν επιφυλάξεις.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι ATV, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έδωσαν το μήνυμα κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες και οργανισμοί άρχισαν να απειλούν. «Εν τω μεταξύ, έγινε μια συνάντηση στη Γενεύη. Χάρη σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ στάθηκε όρθιος, έμεινε σταθερός και μετέφερε το μήνυμά μας στους  ανθρώπους εκεί. Τι είναι αυτό; Δύο  κυρίαρχα κράτη. Δεν υπάρχουν άλλες παραχωρήσεις εδώ, τελείωσε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, τελείωσε. Ό, τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει τώρα»,, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Και για όσους δεν το ήξεραν… “απειλούμε την Τουρκία”!

«Η Τουρκία είναι «ειλικρινής» όσον αφορά την αναζήτηση πολιτικής λύσης στα υπάρχοντα προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου”!!! Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), μιλώντας σε συνάντηση με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα Agenzia Nova.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

«Θέλουμε να λύσουμε τα τουρκοελληνικά προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαλόγου και είμαστε πολύ ειλικρινείς σε αυτό», δήλωσε ο Akar, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερντογάν και το σχέδιο ελέγχου του Βοσπόρου από την μουσουλμανική αδελφότητα-Οι ΗΠΑ ερευνούν σύνδεση Κατάρ και Ιρανών Φρουρών

Το ΑΚΡ επιζητά το ξήλωμα των συνθηκών "Μοντρέ" και "Λωζάννης" ταυτόχρονα.

Τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν παραδίδει ουσιαστικά τα κλειδιά των Στενών του Βοσπόρου στο ακραίο Ισλάμ και την μουσουλμανική αδελφότητα, με τους Καταριανούς και άλλους Εμίρηδες, οι οποίοι έχουν φυσικά άλλα υπόγεια σχέδια.     

Τουρκάλα δημοσιογράφος αναφέρει ως σαθρή δικαιολογία τους αριθμούς που παρουσίασε το AKP, παρουσιάζοντας δήθεν τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων στον Βόσπορο, στην οποία βασίζονται ο Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ στην επιμονή τους για την κατασκευή του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης.

Χαλκίδος Χρυσόστομος: ''Συλλογισμοί πάνω στα αποκαΐδια...''

Του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.Χρυσοστόμου
Από το romfea

Η Εύβοια και πάλι κατέχει κεντρική θέση στο μενού των ετήσιων πυρκαϊών. Λες και είναι έθιμο, που πρέπει κάθε χρόνο να τηρείται!

Κάηκε αυτές τις ημέρες το βόρειο τμήμα του Νησιού και η καταπράσινη παραδεισένια ομορφιά του έγινε πλέον ανάμνηση... Και η φωτιά συνεχίζει ακάθεκτη και τούτη την ώρα το καταστροφικό έργο της.

Βλέποντας αυτήν την καινούργια εικόνα του κρανίου τόπου, έρχεται στο μυαλό μου το αρχαίο ρητό, που, παρά την παλαιότητά του, αποδεικνύεται τόσο σύγχρονο, γιατί είναι αληθινό: «το φυλάξαι τ'αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι»!