Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η ΑΟΖ ως οικονομικό εργαλείο

Tου Ν. Λυγερού


Την ώρα που προετοιμαζόμαστε για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, δηλαδή την υλοποίηση του πρώτου σταδίου, πρέπει ήδη να μελετάμε και το στρατηγικό βάθος. Αυτό μπορεί να γίνει εξετάζοντας εξωτερικές περιπτώσεις. Άλλα κράτη αντιμετωπίζουν την ΑΟΖ ως ένα οικονομικό εργαλείο. Αυτήν την περίοδο, η Ιταλία λόγω οικονομικής δυσκολίας δίνει έμφαση στην οικοπεδοποίηση, έτσι ώστε να παραχωρήσει θαλάσσιες περιοχές σε ξένες εταιρείες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος να φέρει ρευστότητα μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Και γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει ένα καλό timing και για την πατρίδα μας για να γίνει μία συνεκμετάλλευση στο Ιόνιο, με το κοίτασμα του «Πύρρου», το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Μεγάλο αφιέρωμα στη μάχη των Θερμοπυλών και στη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο

Από το history-pages
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 
 Στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών, που συνέδεε τη Θεσσαλία με τη Στερεά Ελλάδα, 4.000 περίπου αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες περιμένουν μια επίθεση επικών διαστάσεων. Σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πολεμική δύναμη, που είχε ποτέ συγκεντρωθεί μέχρι την εποχή εκείνη: σχεδόν 300.000 στρατιώτες της ισχυρής Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι "κόκκινες γραμμές" του ΥΕΘΑ που "μυρίζουν" παραίτηση. Και ποιος Αρχηγός το σκέφτεται

Από τη Παρασκευή μετά το ηχηρό όχι της τρόϊκας στα “ισοδύναμα μέτρα” του ΥΕΘΑ ως αντιστάθμισμα των περικοπών στους μισθούς των στρατιωτικών, υπάρχει όπως είναι λογικό τεράστιος προβληματισμός για το πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα διαχειριστεί αυτό που όλα δείχνουν ότι έρχεται.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δικαιώθηκε σίγουρα στην εκτίμησή του ότι το ΥΕΘΑ που ανέλαβε είναι πλέον ένα από τα δυσκολότερα υπουργεία της κυβέρνησης. Σε κάθε δήλωσή του επισημαίνει ότι το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών των στρατιωτικών αποτελεί για τη κυβέρνηση ,αλλά και τον ίδιο “κόκκινη γραμμή”.

Σκανδαλίδης: Δεν ψηφίζω μέτρα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

“Κάποια στιγμή η χώρα πρέπει να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ” λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα τέτοιο συνολικό πακέτο μέτρων θα περάσει απο τη Βουλή” λέει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.

Μιλώντας στη Real News ξεκαθαρίζει ότι “μέτρα με νέες δραματικές περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις εγώ δεν ψηφίζω”.

"Ούτε ένα ευρώ μείωση μισθών στρατιωτικών ".Παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου

Μήνυμα-παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ για τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται για τις ΕΔ.

“Ούτε ένα ευρώ μείωση”, υπενθύμισε ο στρατηγός Κωσταράκος ,ότι είναι η θέση και η εντολή που έχει δώσει ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος και για την εκτέλεση αυτής της εντολής “η προσπάθεια συνεχίζεται”.

Πάμε για νέο εθνικό ακρωτηριασμό: Νέες περικοπές 2,65 δισ. ευρώ στην άμυνα!


Συστημική καταστροφή του αμυντικού ιστού της χώρας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης υπό την πίεση της τρόϊκας να περικόψει συνολικά επιπλέον 2,65 δισ. ευρώ από το αμυντικό προϋπολογισμό με έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες και τα μισθολόγια. Εκεί μας έχει οδηγήσει ο περίφημος "εξορθολογισμός" των αμυντικών δαπανών, που βέβαια δεν ήταν τίποτα περισσότερο από προκρούστεια τακτική ευνουχισμού του συστήματος ασφαλείας της χώρας για να επιτευχθουν ανενόχλητοι οι - πάσης φύσεως - στόχοι των ξένων δυνάμεων στην περιοχή.
Οι τροϊκανοί δεν "τσίμπησαν" από το εύρημα Π.Παναγιωτόπουλου για ισοδύναμες περικοπές από τα εξοπλιστικά προγράμματα ίσως γιατί ξέρουν ότι τα συγκεκριμένα ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα απλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξουν έτσι ή αλλιώς, αφού δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υλοποιηθούν.

Ο πόλεμος για το πετρέλαιο - Ιδού ο «μαύρος χρυσός» της Ελλάδας

Η ικανοποίηση τουλάχιστον του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2020 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί όχι μόνο δέσμευση που απορρέει από την ισχύουσα ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, μα και κύρια αναπτυξιακή επιλογή της σημερινής κυβερνήσεως. Λάθος στόχος, λάθος πορεία. Η σωστή τοποθέτηση, ο εθνικός στόχος, το εθνικό όραμα, που επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη, δεν αποτελεί απλά το επίτευγμα του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πρώτα και κύρια να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη η χώρα.

Εξεταστική για το "σκάνδαλο 2004" ζητούν δέκα βουλευτές


ImageΔιερεύνηση με Εξεταστική επιτροπή- ή οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο- ζητούν δέκα βουλευτές για το «σκάνδαλο» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κόστος των οποίων αποδείχθηκε τετραπλάσιο του αρχικού.

Ολυμπιακά κτήρια, συμβάσεις- εξπρές και σπατάλες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των βουλευτών οι οποίοι απαιτούν, μέσω της εφημερίδας «Real News», να λογοδοτήσουν όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα.

Μετά την οικονομική έρχεται και επισιτιστική κρίση

Μετά την οικονομική έρχεται και επισιτιστική κρίση
Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ και «πέρασε» μετά στην Ευρώπη, φαίνεται πως δεν είναι το μόνο κακό που πλήττει τον πλανήτη.
Μια νέα κρίση, η επισιτιστική είναι πλέον υπαρκτή καθώς μια άνευ προηγούμενου ξηρασία πλήττει πλέον τις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής, γεγονός που ανάγκασε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας να  υποβαθμίσει κατά 12% την πρόβλεψή του για την παραγωγή καλαμποκιού φέτος.
Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και της έλλειψης οι τιμές του καλαμποκιού είναι ήδη 90% υψηλότερες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2007-2008, όταν οι τιμές τροφίμων είχαν προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 30 χώρες.

Σε ύφεση βυθίζεται η Ισπανία

Σε ύφεση βυθίζεται η Ισπανία
Σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση φαίνεται πως βυθίζεται η Ισπανία.
Αυτό «βλέπει» τουλάχιστον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ανεργία στη χώρα βρίσκεται σταθερά στο 25%, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός ανεβαίνει κατά 2,2% τον μήνα Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό του από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2011, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Υπό το πρίσμα όλων αυτών των στοιχείων λοιπόν το ΔΝΤ, «βλέπει» ανάκαμψη για την ισπανική οικονομία από το 2014 και μετά.

Νέες αποκαλύψεις κατά του Γιώργου απ’ τον Παν. Ρουμελιώτη!

Νέες αποκαλύψεις κατά του Γιώργου απ’ τον Παν. Ρουμελιώτη!

Αυτό το σίριαλ της αντιπαράθεσης μεταξύ του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ιστορικού στελέχους των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου (είχε κατ’ επανάληψη χρηματίσει υπουργός του) Παν. Ρουμελιώτη, θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια με σημαντικότατες πολιτικές προεκτάσεις.
Υπενθυμίζουμε, ότι προ ολίγων ημερών ο Παν. Ρουμελιώτης είχε αποκαλύψει πως το πρόγραμμα της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είχε εκτιμηθεί εξαρχής ότι ήταν λάθος και δεν οδηγούσε στην έξοδο απ’ την κρίση, ήταν μια συνταγή αδιεξόδου!

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για κύμα καύσωνα

Κορυφώνεται την Κυριακή το κύμα καύσωνα που έρχεται για να μείνει έως και την Πέμπτη. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα. Επαναφορά της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περιμένουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

Αναλυτικά η πρόγνωση 

Κυριακή 5 Αυγούστου. Συνθήκες καύσωνα με εξαιρετικά έντονη ηλιοφάνεια και μικρή ενίσχυση των βορείων ανέμων. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 37 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς, εντάσεως 3 Μποφόρ (18 χλμ/ώρα).

Νέα «σφαγή» μισθών και συντάξεων Μείωση αποδοχών 30% για 68.000 εργαζομένους στις ΔΕΚΟ

Οριζόντιο κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις για όλους και όχι μόνο για τα ειδικά μισθολόγια θα απαιτήσει η τρόικα αν δεν δει -μόλις επιστρέψει σε τρεις εβδομάδες από τώρα- δεσμεύσεις για περικοπές 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων προκειμένου να θεωρήσει «ολοκληρωμένο και αξιόπιστο» το πρόγραμμα λιτότητας που της παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Το εφιαλτικό σενάριο για μια νέα σφαγή όλων των μισθών και συντάξεων είναι πλέον ορατό, καθώς οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν ευθέως την αποδοτικότητα των μέτρων, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχει αντιπροτείνει ως τώρα η κυβέρνηση.

Ανακοινώσεις ντροπής ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση «σκούπα» Υπέρ των λαθρομεταναστών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ!!!


Κάτι παραπάνω από προκλητικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σημερινές ανακοινώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (Διαβάστε εδώ το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ του ΚΚΕ ) σχετικά με τη στιγνή δολοφονία της 15χρονης κοπέλας στην Πάρο από λαθρομετανάστη. 

Την ώρα που η επιχείρηση «σκούπα» στην Αθήνα συνεχίζεται τα δύο κόμματα προέβησαν σε ανακοινώσεις ντροπής βεβηλώνοντας τη μνήμη ενός μικρού παιδιού που έχασε με τον πιο τραγικό και αδίστακτο τρόπο τη ζωή του μέσα σε μία νύχτα.

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις συντάξεων

Με υποσχέσεις για μεγαλύτερες περικοπές σε «ελαστικές» δαπάνες των υπουργείων που «συνεισέφεραν λιγότερο» ως τώρα με μέτρα λιτότητας στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αποχαιρέτησε την Τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να αποφύγει, μέχρι την επάνοδό της, στις αρχές Σεπτεμβρίου, νέες πιέσεις για ακόμα περισσότερα μέτρα.

Μπορεί βγαίνοντας από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα ο Πολ Τόμσεν να δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «όλα πήγαν καλά, κάναμε σημαντική πρόοδο», ωστόσο αφήνει τοποτηρητές στην Αθήνα τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια, που θα εποπτεύουν την προετοιμασία του τελικού πακέτου μέτρων, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το πακέτο  των 11,5 δισ. ευρώ ως τα τέλη Αυγούστου, με βάση και τις κατευθύνσεις που έδωσε φεύγοντας η «τριανδρία» Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ.

Η επιστολή - σοκ του Νίκου Νικολόπουλου στον Σαμαρά

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Νίκος Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα εξετάσει το αίτημα διαγραφής του, ποιοι θα μετέχουν σε αυτή, πότε θα συνεδριάσει, καθώς και το εις βάρος του «κατηγορητήριο» ενώ σημειώνει πως, εύλογα και αυτοδίκαια, περιμένει να κληθεί σε απολογία, προκειμένου να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις απόψεις του.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ – Πάνω από 1000 συλλήψεις

Η γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 4.900 άτομα από τα οποία θα απελαθούν τα 1130 καθώς δεν διαθέτουν έγγραφα παραμονής στην χώρα μας. Επίσης έγιναν έρευνες σε 52 σπίτια στο κέντρο της Αθήνας με την παρουσία 9 εισαγγελέων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν στο ευρύτερο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στις περιοχές γύρω από την πλατεία Ομονοίας, στο Μοναστηράκι και στην Βάθη, καθώς και στην πλατεία Λαυρίου, στο Πεδίον του 'Αρεως

Αδίστακτος και σκληρός ο δράστης της 15χρονης

Στον εισαγγελέα Σύρου αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 21χρονος Πακιστανός,  που ομολόγησε - μετά και την ταυτοποίηση του δεύτερου δείγματος DNA- ότι κακοποίησε την 15χρονη στην Πάρο στις 23 Ιουλίου.

«Τη χτύπαγα στα βράχια, επειδή αντιστάθηκε...» Με απίστευτο κυνισμό ο δράστης της άγριας κακοποίησης της 15χρονης στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής το τι ακριβώς συνέβη.


«Κλέιδωσαν» τα μέτρα - Στο περίμενε για τα ισοδύναμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα. «'Εχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν οι επικεφαλής της τροίκας, αναφερόμενοι στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση, για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δις ευρώ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

"I AM GREEK AND I WANT TO GO HOME".