Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

«Κλέιδωσαν» τα μέτρα - Στο περίμενε για τα ισοδύναμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα. «'Εχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν οι επικεφαλής της τροίκας, αναφερόμενοι στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση, για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δις ευρώ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.


Η δήλωση αυτή αντανακλά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην σημερινή συνάντηση. Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα θα γνωρίζουμε αν θα γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς η Τρόικα δεν απάντησε για το αν δέχεται τα ισοδύναμα μέτρα «Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά» τόνζαν πηγές από το υπουργείο οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2012 ενώ έντονη ήταν η ανησυχία των εκπροσώπων των δανειστών για τα ποσοστά της ύφεσης. «Αντάλλαξαν απόψεις για να δούμε εάν συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για μακροοικονομικά μεγέθη, το Σεπτέμβριο έχουμε τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα πρέπει να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό. Για το 2013-14, το τελευταίο 10ήμερο, έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα Υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό- μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει – και είναι σημαντικό – σε μια σειρά πολιτικών» έλεγαν συνεργάτες του οικονομικού επιτελείου 

Η συνάντηση αυτή ήταν η τελευταία πριν την αναχώρηση της τροίκας από την Αθήνα. Οι επικεφαλής της τροίκας θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την οριστικοποίηση του πακέτου. «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά, ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε κάποια παραδοτέα να τους αποστείλουμε. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί να κάνουμε το Σεπτέμβριο. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.  

Όσον αφορά την δόση καθώς τα αποθεματικά τελειώνουν στο υπουργείο οικονομικών δεν φένεται να ανησυχούν και υπενθυμίζουν την δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ που πει ότι θα βρεθεί λύση.

Οι δηλώσεις Τόμσεν και Μόρς

«Η συνάντηση πήγε καλά, κάναμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς γνωστοποίησε ότι η αξιολόγησης της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά την άφιξή της τρίμερους στην Ελλάδα.

Το «τσουνάμι» των μέτρων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων στην σημερινή συνάντηση θα αποφασιστούν τα εξής:

• Σύνταξη σε όλους στα 66 χρόνια
• Μείωση κύριων συντάξεων 10% από τα 1.500 ευρώ και πάνω
• Πλαφόν 2.500 ευρώ σε κύριες συντάξεις
• Περικοπή από 25%-40% στο εφάπαξ
• Μείωση έως και 35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αναδρομικά
• Λουκέτα σε δεκάδες οργανισμούς του δημοσίου
• Συγχωνεύσεις ή κλείσιμο νοσοκομείων
• Καμία ανανέωση σύμβασης παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
• Πολυτεκνικά επιδόματα μόνο σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα
• Κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων
• Επανεξέταση του ΕΚΑΣ
• Περιορισμός λίστας δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας

Χρ. Σταϊκούρας: Τα μέτρα επαρκούν αν...

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν επαρκούν, αρκεί να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Επιδιώκουμε οι όποιες αποκλίσεις κυρίως από την πλευρά των εσόδων, που οφείλονται στη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και τη διαφυγή φορολογητέας ύλης, να μην οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνει επίσης ότι δε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές. «Τόσο η ηγεσία της κυβέρνησης, όσο και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, έχουν ξεκαθαρίσει την ισχυρή βούληση ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και στο υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου