Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ισχυρά “επιχειρήματα” για να “πείσει” τους Τούρκους… πως θα το μετανιώσουν

Οι εξελίξεις στην περιοχή κινούνται πλέον με μεγάλη ταχύτητα. Με επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Τουρκία που… μετατρέπει το καθεστώς Ερντογάν σε αρκούντως νευρικό και απρόβλεπτο, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται πως θα αποτρέψει το χειρότερο σενάριο. το να καταφύγει η Άγκυρα σε έναν τυχοδιωκτισμό, χρησιμοποιώντας το στρατιωτικό εργαλείο, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point


Αυτά τα τετελεσμένα, λογικά θα επιδιώκουν, κατά κύριο λόγο να βοηθήσουν τον Ερντογάν στον

«Το πάτησαν» τα ΗΑΕ – Αγοράζουν 80 Rafale F-4 από τη Γαλλία

Η είδηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υπέγραφε σήμερα συμφωνία για την πώληση «δεκάδων Rafale» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ήδη γνωστή.

Εκείνο που κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό οι δύο πλευρές, ήταν το ΠΟΣΑ Rafale θα αγόραζαν τα ΗΑΕ.

Χαριτολογώντας ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος του πρίγκιπα διάδοχου του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας σε δημοσιογράφους πως «δεν θέλει να χαλάσει την έκπληξη του χριστουγεννιάτικου δώρου» του κ. Μακρόν.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΕΤΙΑ 2022 – 2023

Του Βασίλη Μαρτζούκου, Αντιναυαρχου Π.Ν. ε.α., Αντιπροεδρου ΕΛΙΣΜΕ
Από το elisme


Όλα δείχνουν ότι τα έτη 2022 και 2023 θα αποτελέσουν περίοδο υψηλής επικινδυνότητος για την ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, λόγω σειράς μεταβλητών οι οποίες καθιστούν το γεωπολιτικό τοπίο ρευστό και λιγότερο προβλέψιμο.

Η διαχρονική τουρκική αναθεωρητική πολιτική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου και το διαρκώς

Οργή στην Τουρκία για συριακό έγγραφο: "Θα πάρουμε πίσω το Χατάι" από τους Τούρκους λέει ο Άσαντ

Πέτρος Κράνιας
Από το capital

Έχουν περάσει 82 χρόνια από τότε που η επαρχία Χατάι εντάχθηκε στο τουρκικό έδαφος.

Σε δημοσίευμά της, η φανατικά ερντογανική Yeni Şafak σχολιάζει ένα κρατικό έγγραφο, στο οποίο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ μιλά για επανάκτηση της Αλεξανδρέττας από την Τουρκία.

"Σε ένα πρόσφατο έγγραφο που δημοσίευσε η Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έκανε σαφείς τις προθέσεις του καθώς έστρεψε για άλλη μια φορά το βλέμμα του στη συνοριακή επαρχία", με το δελτίο να υποστηρίζει ότι το Χατάι είναι συριακό έδαφος, σύμφωνα με διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκία κατά Συρίας: «Κανείς δεν θα μας πάρει πίσω την Αντιόχεια»

Το κοινοβούλιο της Συρίας δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην αφήσει στα χέρια της Τουρκίας την επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) και να την πάρει πίσω.

 Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη δήλωση. 
 
«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι άλλη μια εκδήλωση του παραληρήματος ενός καθεστώτος που καταπιέζει το λαό του εδώ και χρόνια, είναι υπεύθυνο για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων και προκαλεί τον

Ο στρατός του σουλτάνου: Η τουρκική αµυντική βιοµηχανία στην υπηρεσία του νεοθωµανισµού

Του Νικόλα Δημητριάδη,
από το Άρδην τ. 117, Δεκ. 2019 – Φεβ. 2020

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας –όπως άλλωστε και της Ελλάδας– ήταν ενταγμένες στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, οργανωμένες βάσει των αναγκών της βορειοατλαντικής συμμαχίας και εξαρτώμενες σχεδόν αποκλειστικά από την παραχώρηση ή πώληση αμερικανικών όπλων. Αυτό επέτρεπε στις Η.Π.Α. να παρεμβαίνουν διαρκώς στην περιοχή, θέτοντας προσκόμματα στην προμήθεια και την υποστήριξη των αμερικανικών όπλων, ασκώντας, έτσι, πίεση πότε στη μία και πότε στην άλλη χώρα. Σημείο καμπής αποτέλεσε το Κυπριακό.

«Ποιες είναι οι τελευταίες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας Κατάρ και Τουρκίας»

Ντόχα.

Μέρα με τη μέρα, το Κατάρ και η Τουρκία συνεχίζουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, και να τις αναπτύσσουν με διαφορετικές μορφές, υπό το φως της πολιτικής αρμονίας μεταξύ των δύο χωρών και της υπογραφής περισσότερων της μιας συμφωνιών, σημειώνει δημοσίευμα του Κατάρ.

Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την υπογραφή

Τουρκικός τσαμπουκάς σε ExxonMobil και Qatar Petroleum με φόντο το θαλασσοτεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Από το apopseis

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd και Qatar Petroleum international stream lc. Η απόφαση λήφθηκε χθες και ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ το θέμα ψηνόταν εδώ και καιρό, αλλά είχε επιλεγεί να μην δοθεί δημοσιότητα. Όπως έχει αναφερθεί διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα. Το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής,  που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Η μάχη... καλώδιων στη Μεσόγειο και το deal Grid Telecom - Islalink

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα συνεργαστεί με την ισπανική Islalink για την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών. Ποια είναι τα μεγάλα έργα στα υποβρύχια καλώδια της Αν. Μεσογείου.

Τη διακηρυγμένη κυβερνητική προσπάθεια για ενίσχυση της θέσης της χώρας ως κόμβου διασυνοριακών υποδομών διασύνδεσης, ώστε να στηριχθούν και νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers), εξυπηρετεί η συμφωνία της ισπανικής Islalink με την Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ). Πρόσφατες είναι οι ανακοινώσεις για σχέδια διασύνδεσης της χώρας με την Μέση Ανατολή μέσω υποβρυχίων καλωδίων, όπως και οι ανακοινώσεις για τις επενδύσεις σε data centers από αμερικανικού ομίλους όπως η Microsoft και η Lamda Helix.