Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) – Ο σταυραετός του Μαχαιρά(Βίντεο)

  

   Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πως πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.
           «Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας,                                                                       αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν».

                                                                                                  Γρηγόρης Αυξεντίου.

Ο East Med και το ελληνικό φυσικό αέριο σε ουκρανικό φόντο

Του Αντώνη Φώσκολου*     

Πριν αναφερθώ στο θέμα που προέκυψε από τοnon paperτου State Department για την τύχη του αγωγού East-Med, θα κάνω ένα παραλληλισμό που αφορά τη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία. Προ ημερών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μ. Ζαχάροβα, δεξί χέρι του Σ. Λαβρώφ, είπε ότι η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία σχετίζεται με το ποιά χώρα, η ΗΠΑ ή η Ρωσία, θα ελέγχει την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και ιδιαίτερα την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο. Θα είναι το πανάκριβο υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ ή το Ρωσικό φυσικό αέριο που προέρχεται από την χερσόνησο Γιαμάλ της δυτικής Σιβηρίας; Αυτή είναι η αλήθεια.

Μια παρεμφερής περίπτωση είναι αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά που αφορά πάλι την τροφοδοσία της

Βρέχει κυρώσεις και κρατούν ομπρέλες

Κώστας Βενιζέλος   

Μέσα στον χαμό των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, ήλθε στην Κύπρο για επαφές ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις, αρμόδιος για το Κυπριακό, Αζάι Σιάρμα. Σημειώνεται συναφώς πως σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχεται στο νησί ο Βρετανός διπλωμάτης, για να συντηρεί εν πολλοίς το ενδιαφέρον του Λονδίνου στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν παγώσει. Και έχουν παγώσει, καθώς η τουρκική πλευρά συνδέει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την εκ προοιμίου αναγνώριση της παράνομης αποσχισθείσας οντότητας, του ψευδοκράτους. Οι Τούρκοι αξιώνουν τούτο εδώ και τώρα ενώ κάποιοι άλλοι, εν δυνάμει μεσολαβητές, θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει βαθμηδόν. Φασόλι- φασόλι να γεμίζει σακούλι με κομμάτια κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο γόρδιος δεσμός του Ταγίπ Ερντογάν με την Ρωσία του Β. Πούτιν

Νίκος Μελέτης

Η Τουρκία επιλέγει διακριτικά και σιωπηρά, παρά τις ρητορικές καταδίκες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να κρατήσει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στην κρίση αυτή, ελπίζοντας ότι έτσι και θα διασώσει τις σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την Ουκρανία και συγχρόνως θα επωφεληθεί αποκαθιστώντας τις σχέσεις της με την Δύση.

Ο κ. Ερντογάν μάλιστα έσπευσε χθες να ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. γιατί έγινε δεκτό προς συζήτηση το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε.(κίνηση που έχει πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα) σε αντίθεση με την τουρκική υποψηφιότητα η οποία φυσικά έχει μπει στον πάγο με υπαιτιότητα της ίδιας της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί την τουρκοποίηση της Ευρώπης παρά τον δικό της εξευρωπαϊσμό.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: