Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Βρέχει κυρώσεις και κρατούν ομπρέλες

Κώστας Βενιζέλος   

Μέσα στον χαμό των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, ήλθε στην Κύπρο για επαφές ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις, αρμόδιος για το Κυπριακό, Αζάι Σιάρμα. Σημειώνεται συναφώς πως σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχεται στο νησί ο Βρετανός διπλωμάτης, για να συντηρεί εν πολλοίς το ενδιαφέρον του Λονδίνου στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν παγώσει. Και έχουν παγώσει, καθώς η τουρκική πλευρά συνδέει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την εκ προοιμίου αναγνώριση της παράνομης αποσχισθείσας οντότητας, του ψευδοκράτους. Οι Τούρκοι αξιώνουν τούτο εδώ και τώρα ενώ κάποιοι άλλοι, εν δυνάμει μεσολαβητές, θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει βαθμηδόν. Φασόλι- φασόλι να γεμίζει σακούλι με κομμάτια κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προφανώς και το πολεμικό κλίμα που δημιουργείται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσπά την προσοχή όλων. Προέχει, όπως αναφέρεται, η διαχείριση που γίνεται με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις, που λαμβάνονται κατά της Ρωσίας, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Το Φόρεϊν Όφις, όμως, σκέφτεται και το Κυπριακό, εξ ου και η κάθοδος στο νησί του αρμόδιου αξιωματούχου. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Βρετανού διπλωμάτη ήταν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την πρόταση, δηλαδή, που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την αναθεώρηση της πολιτικής της σε σχέση με τις κυρώσεις. Βεβαίως την τελευταία εβδομάδα στην Ε.Ε. βρέχει κυρώσεις και η Λευκωσία προτείνει και επιμένει, ως φαίνεται, στα ΜΟΕ (όχι για το ρωσο-ουκρανικό αλλά για το Κυπριακό). 

Στις επαφές Σιάρμα, όπως ανακοινώθηκε, πέραν από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζητήθηκαν η ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Κάτω από τις επικεφαλίδες αυτές πολλά μπορούν να ειπωθούν αλλά και τίποτε, όταν οι εξελίξεις δεν τρέχουν ή οι δυνατότητες και οι προοπτικές είναι περιορισμένες. 

Είναι σαφές πως το ουκρανικό «παρασέρνει», επηρεάζει τις συζητήσεις. Παραλληλισμοί, ομοιότητες και διαφορές, στην περίπτωση της Κύπρου δεν γίνονται, γιατί χαλούν τη συνταγή της συντήρησης του κατοχικού στάτους κβο. Χαλούν τη συνταγή, που θέλει να μην ενοχλείται η κατοχική Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι το ίδιο, τα εργαλεία διαχείρισης, όμως, της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας δεν είναι πολλά. Μεταξύ εκείνων είναι τα ΜΟΕ και οι κυρώσεις. Στην περίπτωση της Ρωσίας δεν επιχειρήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πήγαν απευθείας στις κυρώσεις ως τιμωρία για την εισβολή στην Ουκρανία. Στην περίπτωση της Κύπρου, παραλίγο να υποστεί κυρώσεις, γιατί επέμενε σε αυτές. 

Παρότι δεν είναι καθόλου εύκολο, θα μπορούσε να θέσει η Λευκωσία την ώρα της κρίσης, το προφανές και αυτονόητο: 

Εάν θέλουν να τιμωρήσουν τη Ρωσία, θα πρέπει πρώτα να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Κι εάν δεν θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, πρέπει να πείσουν τον Ερντογάν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, να σταματήσει τις πειρατικές του έρευνες σε… ξένες θάλασσες.

Αυτό, όμως, για να γίνει, χρειάζονται αντοχές στην αντίδραση των ισχυρών, που θέλουν με άψε-σβήσε διαδικασίες να τελειώνουν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Χρειάζεται και σχεδιασμός εκτός της πεπατημένης και αδιέξοδης πολιτικής. 

Ο Βρετανός αξιωματούχος, που καθηκόντως επισκέφθηκε τη Λευκωσία ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Άγκυρα, προφανώς και ενδιαφέρεται στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστούν ΜΟΕ. Άλλωστε αυτή είναι και η επίσημη γραμμή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχει λόγο να πει οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν έχει λόγο να χαλάσει τη μόλα. Και γιατί να τη χαλάσει, όταν τα όρια είναι προκαθορισμένα και δεν ενοχλούν την επηρεαζόμενη χώρα; 

Όταν, άλλωστε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρέχει κυρώσεις, στη Λευκωσία κρατούν ομπρέλα. Τα ΜΟΕ είναι παντός καιρού και αποφεύγονται τα δύσκολα. Δεν ενοχλούν και δεν εφαρμόζονται. Το ξέρουν αυτό, εκτός των Τούρκων, και οι περιοδεύοντες Βρετανοί διπλωμάτες. 

ΣΗΜ.: Στο θέμα με το κλείσιμο του εναέριου χώρου από τη στιγμή που πέρασε, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δύσκολα στη συνέχεια η Λευκωσία θα μπορεί να διαφοροποιηθεί. Μετρώντας το κόστος από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα έπρεπε να τεθεί εξαρχής το θέμα και να υπάρξει —ει δυνατόν— εξαίρεση της Κύπρου. Σε σχέση με το επιχείρημα για τους Ρώσους τουρίστες, που θα μεταφέρονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, μάλλον αυτό ως επιχείρημα «μπάζει νερά». Το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου —θα μπορούσε να πει κανείς ως απάντηση στο επιχείρημα της Λευκωσίας— περιλαμβάνεται ως γνωστό στο πακέτο των ΜΟΕ, που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι Ρώσοι τουρίστες, μάλλον μετά τον πόλεμο, δύσκολα θα ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, καθώς θα μειωθεί η αγοραστική δύναμή τους. 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου