Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Σεφέρης

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30».
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Στυλιανού Σεφεριάδη (1873-1951) - δικηγόρου, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες - και της Δέσποινας Τενεκίδη με καταγωγή από τη Νάξο. Το ζευγάρι είχε άλλα δυο παιδιά, τον Άγγελο (1905-1950) και την Ιωάννα (1902-2000), σύζυγο του φιλόσοφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Ο ΥΠΑΜ Σερβίας ζητά τη διάλυση της Βοσνίας εάν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δημοσιοποίησε  δήλωση  του υπουργού Αλεξάνταρ Βουλίν, ο οποίος προειδοποίησε τους Βόσνιους και Κροάτες προέδρους της Βοσνίας ότι θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα εάν ψηφίσουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Η απειλή έρχεται την ίδια ημέρα μετά την αποτυχημένη ψηφοφορία της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας για την αναγνώριση του Κοσόβου.

Εδώ και χρόνια, εκπρόσωποι της προεδρίας από τη Βοσνία και την Κροατία πιέζουν για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά πάντοτε εμποδίζονταν από Σέρβους εκπροσώπους στην προεδρία.

Η Αίγυπτος δεν συζητά οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία: «Προσφέρουν κάτι που δεν είναι δικό τους»

Oι Αιγύπτιοι επίσημα «άδειασαν» τους Τούρκους, που με πρόσφατα δημοσιεύματά τους προσπάθησαν να δημιουργήσουν «κλίμα» για πιθανή τουρκο-αιγυπτιακή οριοθέτηση ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», επικαλούμενη ασαφείς «πηγές», αναφέρθηκε σε μυστικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Αίγυπτο, στις οποίες οι Τούρκοι προσέφεραν μία θαλάσσια έκταση «ίση με τρεις φορές το νησί της Κύπρου», για να πείσουν τους Αιγύπτιους να υπογράψουν συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τους Τούρκους.

Στο ξεκίνημα της επιχειρηματολογίας της η Χάντε Φιράτ, επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο CNNTürk:

Ξεκινούν γεωφυσικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Χρύσα Λιάγγου
Από το kathimerini

Γεωφυσικές έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της προς την Περιφέρεια Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, η ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα στελέχη της κοινοπραξίας να σημειώνουν ότι οι γεωφυσικές έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους.

Kατάρες Τούρκων κατά Ελληνικής εφημερίδας: Στοχοποιούν Καλεντερίδη-Κρανιδιώτη

Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι για το πρωτοσέλιδο εφημερίδας που τα ''έχωνε'' στον Ερντογάν

Ενοχλημένοι είναι οι Τούρκοι μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ'', η οποία σε πρωτοσέλιδό της έγραφε ''Αντε γ@μησ@ Ερντογάν στα τουρκικά!

Άπαντες ζητούν κυρώσεις, με τους Καλίν, Ακάρ να βγαίνουν εκτούς εαυτού! Βέβαια όταν οι εφημερίδες τους απειλούν ακόμα και με πόλεμο την Ελλάδα, τότε κανείς από αυτούς δεν ομιλεί. 

Tό Bερολῖνο πιέζει τήν Ἀθήνα γιά τήν ἀποστρατιωτικοποίηση τῶν νήσων

Μέ «δόλωμα» τήν ἀπόσυρση τῆς Τέταρτης Στρατιᾶς στά βάθη τῆς Ἀνατολίας

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ἐμφάνισις τοῦ Γερμανοῦ πρέσβεως Δρος Ἔρνστ Ράιχελ ἐνώπιον τῆς Εἰδικῆς Διαρκοῦς Ἐπιτροπῆς Εὐρωπαϊκῶν Ὑποθέσεων τοῦ Κοινοβουλίου ἦταν μία ἀληθινή ἔκπληξις. Ὄχι γιατί ὁ ξένος διπλωμάτης ἀπελογήθη ὅτι «δέν μποροῦμε νά δείξουμε τήν μέγιστη δυνατή σκληρότητα ἔναντι τῆς Τουρκίας γιατί ἄν τό πράξουμε αὐτό θά καταστρέψουμε τίς δυνατότητές μας νά διαμεσολαβήσουμε». Οὔτε ἐπειδή ἐνεφανίσθη νά μήν καταλαβαίνει τήν κριτική πού ἀσκεῖται στήν Ἑλλάδα κατά τῆς Γερμανίας, διότι ὅπως ὑπεστήριξε «ἐμεῖς δέν εἴμαστε οὐδέτεροι» καί πώς «στό ἑπόμενο Εὐρωπαϊκό Συμβούλιο θά ἀπευθυνθοῦμε στήν Τουρκία μέ τήν ἀπειλή κυρώσεων καί γενικώτερα μέ τήν ἀπειλή ἐπιδεινώσεως τῆς σχέσεώς της μέ τήν ΕΕ».