Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827) - Το λιοντάρι της Ρούμελης

«Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο!».
Γεώργιος Καραϊσκάκης
 
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος, αποτελεί μια από τις πιο θρυλικές μορφές της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε αρχικά Αρματολός και στην συνέχεια αρχιστράτηγος της Ρούμελης (Στερεά Ελλάδα) κι ένας εκ των κορυφαίων στρατηγών του Αγώνα.
Απ’ όλους τους ιστορικούς αναφέρεται ως «γιος της καλογριάς» Ζωής Διμισκή (ανιψιά του περίφημου κλεφταρματολού της Άρτας Γώγου Μπακόλα και χήρα του Γιαννάκη Μαυροματιανού που πέθανε νωρίς), που γεννήθηκε το 1782 εντός σπηλαίου κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Για κάποιους, πατέρας του ήταν ο κλεφταρματωλός του Βάλτου Δημήτρης Ίσκος (Φωτιάδης) ή Καραΐσκος (Περραιβός, Γαζής, Βλαχογιάννης), για κάποιους άλλους ο κλέφτης Αραπόγιαννος, ενώ για κάποιους άλλους παραμένει μυστήριο. Υπάρχει όμως και μία σημαντική μαρτυρία του υπαρχηγού του Ναπολέοντος Ζέρβα και του ΕΔΕΣ Μιχάλη Μυριδάκη που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για την πατρική του καταγωγή. Στο βιβλίο του «Η Εθνική Αντίσταση ΕΔΕΣ-ΕΘΕΑ 1941-44 τόμος Α΄», αναφέρει ότι όταν βρισκόταν στο χωριό Σκουληκαριά της Ηπείρου πολεμώντας τους Ιταλούς, συνομιλούσε με κατοίκους του χωριού.
Ένας απ’ αυτούς του είπε για την καταγωγή του Καραϊσκάκη:

Αρχηγοί κομμάτων Αυστρίας και Γενοκτονία Αρμενίων

Του Νίκου Λυγερού

Δεν είναι μια ψηφοφορία της Βουλής της Αυστρίας, αλλά η κοινή δήλωση των έξι Αρχηγών κομμάτων περί Γενοκτονίας των Αρμενίων. Κι όμως παρά το συμβολικό της χαρακτήρα, αφού δεν τέθηκε θέμα ψήφου ή νόμου, εξανάγκασε την Τουρκία να αντιδράσει ανακαλώντας πίσω διπλωμάτη της. Αυτό κι αν είναι μια απόδειξη της ισχύος του νοητικού σχήματος του Λάσκερ, Παγκοσμίου πρωταθλητή στο σκάκι για 27 χρόνια, όταν έλεγε: «μην ψάχνεις την καλύτερη κίνηση, βρες την καλή, αυτή που ενοχλεί τον αντίπαλο». Κι αυτή η κίνηση που έρχεται μετά την αναγνώριση του Πάπα, ενόχλησε πάρα πολύ τον κρατικό φορέα της Τουρκίας.

Επίγειο δορυφορικό σταθμό έρευνας και διάσωσης θα δημιουργήσει η Κύπρος

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σύντομα στη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού επίγειου σταθμού και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, ο σταθμός αυτός θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου ως ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης.

Ο κ. Φωκαΐδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ανέφερε ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται η ανωμαλία, της κατοχής που επιτρέπει δυστυχώς να επιτείνεται ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυριότερα ο Νότος με την παράνομη μετανάστευση.

Άρθρο από το ιταλικό politico.eu: "Οι Έλληνες δεν ανήκουν στην Δύση - Είναι αδελφά έθνη με τους Ρώσους λόγω Ορθοδοξίας"

Οι Ελληνες δεν ανήκουν στη Δύση υποστηρίζει αρθρογράφος της ιταλικής ιστοσελίδας politico.eu επικαλούμενο τόσο ιστορικούς όσο και πολιτικούς λόγους.
 
Το άρθρο υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες δεν είναι Δυτικοί» πιάνει το νήμα από την αρχή: Από το... κυριλλικό αλφάβητο, την ομόδοξο της ορθοδοξίας, τον Καποδίστρια και τον εμφύλιο και το υπογράφει ο David Patrikarakos. Περιγράφει τις δύσκολες σχέσεις με την Ε.Ε. και την προσέγγιση με τη Ρωσία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA.

Χιλή: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Καλμπούκο και «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό(Βίντεο-Φωτό)

Εξερράγη για πρώτη φορά έπειτα από 42 χρόνια - Δύο εκρήξεις μέσα σε λίγες ώρες
- Σε κατάσταση συναγερμού οι παρακείμενες περιοχές
Το ηφαίστειο Καλμπούκο, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, στην περιοχή του Πουέρτο Βάρας, εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, έπειτα από την πρώτου του «αφύπνιση» που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τσίπρας προς Μέρκελ: Επιτάχυνση για ενδιάμεση λύση μέχρι τέλος Απριλίου

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία το τέλος αυτού του μήνα - Επιχειρεί έτσι να «ξεκλειδώσει» μια τμηματική, έστω, καταβολή χρημάτων από τους δανειστές
"Σημαντικά βήματα προόδου" από την προηγoύμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησης, που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι ένας βρίσκεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από έκρηξη σε παλαιό εργοστάσιο της Βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, το πρωί της Πέμπτης (23/04).
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 12.45 το μεσημέρι της Πέμπτης (23/4) σε παλιό εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην Α' Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.
Τα θύματα είναι βουλγαρικής καταγωγής ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του e-volos.gr το δυστύχημα συνέβη όταν –χρησιμοποιώντας φιάλες ασετιλίνης- προσπάθησαν να κόψουν μέταλλα, τα οποία είχαν μεταφέρει με φορτηγάκι που βρέθηκε μέσα στο χώρο του εργοστασίου.

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010: Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα χρειαστεί πολλές μαύρες σελίδες για να περιγράψει τα όσα έζησε ο ελληνικός λαός από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε – εν κρυπτώ και παραβύστω – να βάλει τη χώρα στο μηχανισμό της τρόικας και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αποικία χρέους που έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής και της εθνικής του αυτοδιάθεσης - Η δήλωση από το Καστελλόριζο με την οποία παραχώρησε την Ελλάδα στους δανειστές θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις επόμενες γενιές που καλούνται να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου ακι όχι μόνο...