Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Χιλή: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Καλμπούκο και «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό(Βίντεο-Φωτό)

Εξερράγη για πρώτη φορά έπειτα από 42 χρόνια - Δύο εκρήξεις μέσα σε λίγες ώρες
- Σε κατάσταση συναγερμού οι παρακείμενες περιοχές
Το ηφαίστειο Καλμπούκο, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, στην περιοχή του Πουέρτο Βάρας, εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, έπειτα από την πρώτου του «αφύπνιση» που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, το ηφαίστειο που βρισκόταν «εν υπνώσει» πάνω από 42 χρόνια, εξερράγη δίνοντας ένα εντυπωσιακό σόου χρωμάτων, τέφρας και καπνού.



Ωστόσο, πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες που ταξιδεύουν από την Χιλή, οι τοπικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και έχουν προχωρήσει σε εκκένωση κατοικιών στις παρακείμενες περιοχές σε ακτίνα 20 χλμ.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, ONEMI, κήρυξε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στις περιοχές Πουέρτο Μοντ και Πουέρτο Βάρας.



Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Γκάμπριελ Ορόζκο, η έκρηξη ήταν ισχυρή και τόνισε πως είναι επικίνδυνο κανείς να βρίσκεται στις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.

Για το λόγο αυτό, 270 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τις κατοικίες τους προληπτικά.



«Ο κόσμος έχει φοβηθεί πολύ», δήλωσε ο δήμαρχος του Πούερτο Μοντ, Γκερβόι Παρέδες, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έκρηξης έχουν ακυρωθεί πτήσεις καθώς ο καπνός έχει καλύψει την περιοχή, ενώ αναβλήθηκαν και τα μαθήματα στο σχολείο στο Πουέρτο Μοντ.

Παρ’όλα αυτά, οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις και να αφήσουν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα ώστε να διευκολυνθεί το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών.


















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου