Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Ο ελληνικός πάπυρος «Μουζίρις» αποκαλύπτει αρχαίους εμπορικούς δρόμους


Ο πάπυρος χρονολογείται από τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ - Δίνει πολύτιμα στοιχεία για το εμπόριο μεταξύ ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου και Ινδίας κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο πάπυρος στον οποίο οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα του θρυλικού ινδικού λιμανιού φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας.

Αεροπορικές μάχες στην Αν. Μακεδονία στον Α’ ΠΠ… Η άγνωστη ιστορία


Ποιος γνωρίζει άραγε ότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ολόκληρη η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αποτέλεσε ένα μεγάλο μέτωπο αεροπορικών επιχειρήσεων; Ότι στη Θάσο, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη, στη Δράμα, υπήρχαν αεροδρόμια; Ότι στις περιοχές αυτές παράτολμοί άνδρες αψηφώντας κάθε κίνδυνο πέταξαν με αεροπλάνα της εποχής ρίχνοντας τις βόμβες με τα χέρια; Ποιος γνωρίζει τους πρώτους Έλληνες πιλότους που έγραψαν ιστορία και έθεσαν τις βάσεις για την αεράμυνα της χώρας μας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1920;

Η εκτέλεση των 49 της Παραμυθιάς: ογδόντα χρόνια μετά


Ο ρόλος των τσάμηδων και η λήθη της ιστορίας

του Αθανάσιου Γκότοβου, τ. Καθηγητή Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Στην πόλη της Παραμυθιάς τον Σεπτέμβριο του 1943, πριν από 80 χρόνια, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών γίνονται δύο διαδοχικές εκτελέσεις αμάχων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με την ενεργό συμμετοχή Ελλήνων πολιτών που όμως αυτοπροσδιορίζονται ως Μουσουλμάνοι αλβανικής καταγωγής ή ως Τσάμηδες.

Ο Ερντογάν στην Ευρώπη, η Τουρκία στην Αφρική


Η Αθήνα, αλλά και οι Βρυξέλλες, εκτιμούν, σχεδιάζουν, και κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ενώ η Τουρκία το έχει στραμμένο στην επόμενη δεκαετία.

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος

Πολιτικός επιστήμονας και Δρ. κοινωνιολογίας. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη

Μέτσολα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δεσμευμένο για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δεσμευμένο να κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ίδια ήγειρε το ζήτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ΕΕ υποστηρίζει το διορισμό πρέσβη από τον ΟΗΕ στην Κύπρο


Οκτώβριος 2, 2023. Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι το ΕΚ υποστηρίζει τον διορισμό πρέσβη από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να αξιολογήσει την πιθανότητα επανέναρξης των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων για την ένωση της διχασμένης Κύπρου.

SPARTAN WARRIOR 23-2: Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε για πρώτη φορά στην συνθετική άσκηση της USAFE [pics]


Από τη Δευτέρα 25 έως την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε, για πρώτη φορά, στη συνθετική άσκηση της USAFE-AFAFRICA WARFARE CENTER (UAWC) με την επωνυμία «SPARTAN WARRIOR 23-2»

Ο «φονικός» συνδυασμός Rafale-Viper φέρνει την Κύπρο εντός «δραστικού βεληνεκούς» -Πως οι φρεγάτες Belharra «κλειδώνουν» την Ανατολική Μεσόγειο -Το μήνυμα Δένδια


Η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών αλλά και η αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper με ταυτόχρονη δυνατότητα μεταφοράς νέων stand off όπλων αλλάζει ριζικά τα επιχειρησιακά δεδομένα.

Κώστας Σαρικάς

Rafale, F-16 Viper και Belh@rra παρέχουν στον ελληνισμό αποτρεπτική ισχύ: Η Κύπρος πλέον δεν είναι… μακρυά


Το 2027 και οι τρεις Belh@rra θα έχουν πλήρως Ελληνική διαμόρφωση, φέροντας η κάθε μια 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30. Βεβαίως από το 2025 θα μπορούν να κλειδώνουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χάρις στο ραντάρ Sea Fire που βλέπει σε αποστάσεις 300 χλμ. Πηγή εικόνας: Naval Group

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια να συμπεριλάβει στην ομιλία του τρεις διαφορετικές πλατφόρμες, δυο αεροπορικές και μια ναυτική, που ανοίγουν υπερθετικά το ισοζύγιο των δυνάμεων στην περιοχή.

Drone, πυρομαχικά, ιπτάμενοι στόχοι, σιγαστήρες: Τί είναι το ΚΕΤΑΚ;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε το Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ και στις 29 του μηνός ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε ενημέρωση κι επίδειξη. 

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές αμυντικές εταιρείες με συστήματα απαραίτητα για τις Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις: Παρουσιάζουν νέα συστήματα και κερδίζουν έδαφος σε διεθνές επίπεδο

Γιάννης Νικήτας

Η THEON SENSORS και η SCYTALYS, εταιρίες του EFA GROUP, συμμετείχαν στην έκθεση DSEI 2023, που διεξήχθη προσφάτως στο Λονδίνο, 12-15 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζοντας (στο Hall 1, περίπτερο 215), ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συστημάτων και τεχνολογικών λύσεων αιχμής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων και αναδυόμενων επιχειρησιακών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.

Η Μevaco συμμετέχει στην κατασκευή της Φρεγάτας «Κίμων»


Η MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ γνωστοποιεί ότι έχει μετάσχει με περηφάνια στην κατασκευή της πρώτης Ελληνικής Φρεγάτας τύπου Belharra, H/S Κίμων (HN1), η οποία πρόκειται να καθελκυστεί στα Ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient της Γαλλίας στις 04 Οκτωβρίου του 2023. Στην τελετή καθέλκυσης ,θα παραστούν κατόπιν ειδικής προσκλήσεως, στελέχη της εταιρείας.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες


Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενός ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ξεκλειδώσει την προστιθέμενη αξία της εγχώριας βιομηχανίας ανάπτυξης κρίσιμων ορυκτών υλών.

'πρέπει να ήρθε από τα … ξένα και δεν γνωρίζει…'


Μήπως να μας ‘το σπάσουν σε ταληράκια’ ή να μας το ‘κάνουν πιο λιανά’ κάποιοι;

… μάλλον πρέπει να ήρθε από τα … ξένα και δεν γνωρίζει…

Σκόπια: Ο Τσίπρας σε ιδιωτική επίσκεψη στη Στρώμνιτσα μετά από πρόσκληση του Ζάεφ


Οκτώβριος 2, 2023. Ελλάδα.

Στρώμνιτσα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί σήμερα ιδιωτική επίσκεψη στη Στρώμνιτσα, μετά από πρόσκληση του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων,  Ζόραν Ζάεφ.

Η εμμονή με την «πατριωτική Αριστερά» και το σενάριο «Πρέσπες από την ανάποδη»


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ανάμεσα στα κωμικά και γενικώς αμφιλεγόμενα που λέει και κάνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζει η διαρκής επανάληψη ενός νέου όρου, με τον οποίο επιχειρεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του κόμματος: «Πατριωτική αριστερά».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου


Πάνος Αμυράς

Ο Κασσελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για τα πάντα, μπορεί να τα λύσει όλα σε λίγες ημέρες, περιμένουμε να βρει το οικόπεδο στην Καλλιθέα για το σχολείο

Έρχονται 750 κάμερες στην Αττική για την αντιμετώπιση εγκληματικότητας και τροχαίων παραβάσεων


750 κάμερες προβλέπει ο σχεδιασμός να αναπτυχθούν στην Αττική τόσο για την αντιμετώπιση της κίνησης όσο και για την εγκληματικότητα.

Δένδιας: «Συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας»


Οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδιασμού του Υπουργείου Άμυνας, όπως τους κατέγραψε ο Νίκος Δένδιας.

Και ο σύμμαχός μας αλ Σίσι στην ομάδα “εκκαθάρισης” του Μενέντεζ;


Τα πάθη του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι πολλά, και κάποιες λίγες φορές τα βιώνει πολύ άσχημα. Θα έλεγα από τον καιρό που γεννήθηκε από Κουβανούς -κυνηγημένους από τον Φιντέλ Κάστρο- μετανάστες. Βασικά, δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, και ειδικά σε πολίτες που τον περιτριγυρίζουν για να έχουν κέρδη από αυτόν. Δεν έπρεπε ποτέ, ειδικά από τη σημαντική θέση που κατείχε μόλις μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, να εμπιστεύεται ούτε τη σκιά του.

Μεταναστευτικό: Ανοιχτή γραμμή Αθήνας και Άγκυρας – Τι θα προβλέπει για Έβρο και Αιγαίο η συμφωνία των δύο χωρών


Τι θα προβλέπει για Έβρο και Αιγαίο η συμφωνία των δύο χωρών, που αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο. Μια συνολική συμφωνία, η οποία θα εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της επικαιροποίησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016, είναι ο στόχος της Ελλάδας στις συζητήσεις με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Bild: Από το 2016 η Τουρκία παρέλαβε μόνο 2.140 μετανάστες από τα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ!


Λεωφορεία με μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς από το 2016, η Άγκυρα έχει πάρει πίσω μόνο 2.140 μετανάστες χωρίς έγγραφα από τα ελληνικά νησιά.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια «εποικοδομητική σχέση»


ΗΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια «εποικοδομητική σχέση για κοινή ευημερία και σταθερότητα», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν τη Δευτέρα.

Πώς η επίθεση στην Άγκυρα διευκόλυνε τον Ερντογάν


Του Κώστα Ράπτη

Τυχερός μέσα στην ατυχία του - ή κάτι άλλο; Το βέβαιο είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει για άλλη μία φορά αυτήν ακριβώς την υλοποίηση της "τρομοκρατικής απειλής" που χρειάζεται στην καταλληλότερη στιγμή.

Το NATO ενισχύει την παρουσία του στο Κόσοβο με επιπλέον 200 Βρετανούς στρατιωτικούς


Οι 400 βρετανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στο στο Κόσοβο θα ενισχυθούν με επιπλέον 200 συναδέλφους τους για την πιο δυναμική παρουσία του NATO στην άλλοτε σερβική επαρχία όπου διαπράχθηκε αιματηρή επίθεση την 24η Σεπτεμβρίου, με φόντο τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι τελευταίοι πρόσφυγες έφτασαν στην Αρμενία - Ζουν με την ελπίδα της επιστροφής - Δείτε βίντεο


Η αρμενική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι 100.514 από τους 120.000 κατοίκους της περιοχής υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στην Αρμενία

Τόμας ντε Βάαλ: «Οι ηγέτες στο Καραμπάχ πίστευαν στη Μόσχα, αλλά οι Ρώσοι τους πούλησαν»


Οκτώβριος 2, 2023. Ελλάδα.

Ερεβάν, Αρμενία.

Ο Τόμας ντε Βάαλ* (Thomas de Waal), αναλυτής που ειδικεύεται στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιγράφει αυτό που συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μεγάλη τραγωδία.

«Ιστορική» σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ενωσης»


Στο «τραπέζι» το μέλλον της Ουκρανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται στο Κίεβο, σε «ιστορική σύνοδο» που θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη προς την χώρα αυτή που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Πεσκόφ: Η κόπωση από το ουκρανικό θα διχάσει τη Δύση


Η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει ν/σ για έκτακτη χρηματοδότηση, χωρίς βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι μια ατυχία για το Κίεβο, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση.

Γιατί η τρίτη εκλογή Φίτσο τρομάζει την Ευρώπη και κάνει το Κίεβο να αγωνιά


Η Σλοβακία έχει από εχθές νέο Πρωθυπουργό. Νέο για την ακρίβεια μόνο στην διαδοχή καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο μόνο ως «παλιός» στα πολιτικά πράγματα της χώρας μπορεί να λογίζεται.

Γιάννης Χαραμίδης

Η Σλοβακία έχει από την Κυριακή νέο πρωθυπουργό. Νέο, βέβαια, μόνο στην διαδοχή καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο μόνο ως «παλιός» στα πολιτικά πράγματα της χώρας μπορεί να λογίζεται.