Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Αποκαλύπτονται σημαντικά κτήρια και οι χρήσεις τους στον περιβάλλοντα χώρο του Ασκληπιείου, στην Επίδαυρο


Εικ.1: Η κεντρική πλατεία του Ασκληπιείου, μπροστά στο ναό του θεού

Οι εργασίες που εκτελούνται στην Επίδαυρο, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την διεύθυνση του ομότ. καθηγητή αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχαν και εφέτος σημαντικά αποτελέσματα. Στο Ασκληπιείο απελευθερώθηκε η μεγάλη πλατεία, στο κέντρο του ιερού, από τους λίθους κτηρίων και αναθημάτων, οι οποίοι ήταν αποτεθειμένοι εκεί  ήδη από τα χρόνια της μεγάλης ανασκαφής, 19ος και αρχές 20ου αιώνα. (εικ.1-2).

Το Μνημείο των Αθανάτων ανοίγει τις πύλες του στο κοινό – Αναλυτικά το πρόγραμμα


Μετά το πρωτοφανές ενδιαφέρον από πολίτες, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ανοίξει τις πύλες στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, με τον βωμό, στον οποίο καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην πατρίδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τους Συμμάχους το 1944


Στις 11 Ιανουαρίου 1944 αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν ανελέητα τον Πειραιά. Υπήρξε ο σφοδρότερος αεροπορικός βομβαρδισμός που καταγράφηκε στην Ελλάδα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους κατοίκους του λιμανιού να πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος.

Βρετανική Ινδία, Ρωσική Φινλανδία και… Οθωμανική Θράκη!


Σκηνές όπως αυτή σε λίγο θα λογοκρίνονται για να μην χαλάει το “αφήγημα”

Του Τάσου Χατζηαναστασίου* από το Άρδην τ. 127 που κυκλοφορεί

Όσοι ασχολούμαστε με την ιστορική έρευνα διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια την τάση της πλειοψηφίας των ιστορικών που ασχολούνται με τη νεότερη Ιστορία να έχουν εξοβελίσει από τις εργασίες τους τη χρήση του όρου Τουρκοκρατία και αντ’ αυτής να χρησιμοποιούν το επίθετο «οθωμανικός» προκειμένου να χαρακτηρίσουν την περίοδο αυτή ή συγκεκριμένες περιοχές όταν βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία. 

Παράθυρο Ευκαιρίας

. Πεντάπτυχο της Ιστορίας του Δέντρου , Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Σύγχρονη εποχή, Ανατολή, 2011, ακρυλικό, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί επικολλημένο σε ξύλο,90 x 40 εκ. έκαστον.
EUROKINISSI

Η πολιτική συγκυρία τη δεδομένη χρονική στιγμή δίνει μεγάλα περιθώρια ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά...

Πολιτικός Σύμβουλος

ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται σαφής καταγραφή γεγονότων στις εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ


Για τα θέματα της Πύλας,  της Δερύνειας, τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, τα Στροβίλια και το Maria’s House, δεν επιτυγχάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σαφής καταγραφή των γεγονότων, και ακολουθείται μία διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείου Εξωτερικών.

Κοινοτάρχης Δένειας: Συνεχίζονται οι εργασίες των κατοχικών δυνάμεων

Συνεχίζονται οι εργασίες από τις κατοχικές δυνάμεις κοντά στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δένειας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της κοινότητας, Χριστάκης Παναγιώτου, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την κατάσταση.

US Marines και Έλληνες Πεζοναύτες στην «Odyssey Encore» – Ευρείας κλίμακας συνεκπαίδευση σε Όλυμπο και Μαγνησία


Του Κώστα Σαρικά

Τρία γιγαντιαία πλοία Αμφίβιων Επιχειρήσεων. 650 επίλεκτοι Marines. Επιθετικά εναέρια Μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Βαρύς οπλισμός με πυροβόλα και όλμους. Μια πολυάριθμη και πανίσχυρη Δύναμη Κρούσης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεκπαιδεύεται από τις αρχές της εβδομάδας με τους Έλληνες Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» και την πολύτιμη συνδρομή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Τα νεότερα από το μέτωπο της OPG και τα καθ’ ημάς παραμύθια με … δράκους και …φίδια που μας πουλάνε γνωστά και λιγότερο γνωστά ΜΜΕ


«Η OPG έχει αμυντικό χαρακτήρα. Οτιδήποτε συμβαίνει εκτός της αμυντικής πτυχής αυτής της επιχείρησης είναι μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση»

«Η επιχειρησιακή ιδέα εδώ… είναι ότι παίζουμε άμυνα ζώνης, σε αντίθεση με έναν εναντίον ενός»

Τη Δευτέρα φτάνουν τα πρώτα μαντάτα που θα κρίνουν την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα: Διεξάγεται ένας “πραγματικός πόλεμος” εκεί…

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Πριν από λίγες ώρες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης λέγεται ότι πραγματοποίησαν μια εκ των μεγαλύτερων επιθέσεων «κορεσμού» κατά εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.

Ελλάδα – Γαλλία: Πιο στενή συνεργασία στα UAV – Περαιτέρω συμμετοχή στο πρόγραμμα των Patroller και ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων UAV με επίκεντρο τα οπλισμένα

Γιάννης Νικήτας

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General Pierre Schill. Ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ONEX: 500 πλοία μέχρι στιγμής στα ναυπηγεία Σύρου & Ελευσίνας


Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πλοίων που εισέρχονται στις δεξαμενές των Ναυπηγείων του Ομίλου ΟΝΕΧ. Μέχρι σήμερα 500 πλοία κάθε είδους, ελληνικής και ξένης ιδιοκτησίας, έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των επισκευαστικών εργασιών τους στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, υπό τη διοίκηση του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies. 

Μητσοτάκης: Στόχος μας η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία (video)


Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι στην ισότητα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όχι στην παρένθετη μητέρα

Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα της ισότητας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: 

Arleigh Burke: Το απόλυτο πολεμικό άτι του US Navy (vid.)


Τα αντιτορπιλικά κλάσης rleigh Burke είναι μεγάλα, βαριά οπλισμένα σκάφη πολλαπλών αποστολών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού στόλου επιφανείας μαζί με τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga. 

Tι λένε οι Γάλλοι για τα Rafale και γιατί ανησυχούν για την Τουρκία

«Η Τουρκία είναι ένας τρομερός αντίπαλος του γαλλικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος».

Διονύσης Αντωνέλλος

Έτοιμο το τουρκικό μαχητικό Hurjet: Μπορεί να αντικαταστήσει τα F-16; Ποια τα χαρακτηριστικά του


Το μαχητικό Hurjet (yeniakit.com.tr

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία χρειάζεται οπωσδήποτε τουλάχιστον περίπου 40 εκσυγχρονισμένα F-16 ή Euorfighters

Οι NYT «ξεψαχνίζουν» τα τουρκικά κοστούμια των $3.500 που φορά ο δήμαρχος της πόλης Eric Adams τον οποίο ερευνά για χρηματισμό το FBI: Πώς βγαίνει με τον μισθό του, ρωτάνε [εικόνες, video]


File Photo epa11055895 New York City Mayor Eric Adams speaks during a press conference about a review on crime in 2023 at the New York Police Department Headquarters in New York, USA, 03 January 2024. According to the data, the overall crime declined across New York City in 2023. EPA/SARAH YENESEL

Εκτενές ρεπορτάζ για την τουρκική γκαρνταρόμπα του δημάρχου της Νέας Υόρκης Eric Adams φιλοξενούν οι New York Times.

Γεραπετρίτης από το Ριάντ: «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα για την επίλυση του Μεσανατολικού»


Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην “αιχμή του δόρατος” σε ό,τι αφορά τον διπλωματικό μαραθώνιο για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή», μιλώντας από το Ριάντ.

Κάιρο: Συνάντηση Μπλίνκεν με τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι - Οι στόχοι του Αμερικανού ΥΠΕΞ


Κατά την περιοδεία του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άσκησε κυρίως πίεση στο Ισραήλ προκειμένου η στρατιωτική εκστρατεία του κατά της Χαμάς να είναι πιο στοχευμένη

Νετανιάχου: Δεν έχω στόχο να διώξω τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα


Αποκηρύσσει τα σχέδια για μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ο ίδιος φέρεται να τα θεωρούσε «καλή ιδέα» προ ολίγων ημερών.

Πάνω από 100 σήραγγες βρέθηκαν στη Χαν Γιουνίς- Οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν, λένε οι IDF


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ανακάλυψε εκατοντάδες εισόδους σηράγγων στην επιφάνεια του εδάφους και περισσότερες από 100 σήραγγες υπογείως στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και θα συνεχίσει να ερευνά και να καταστρέφει το δίκτυο των σηράγγων.

Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες δίνουν μάχη με ενόπλους της Χαμάς μέσα σε διαμέρισμα -Δείτε βίντεο

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε κτίριο στη νότια Γάζα, κατέγραψε κάμερα.

DW: Φεύγουν οι Αμερικανοί από το Ιράκ λόγω Γάζας;


Ιρακινές πολιτοφυλακές που δρουν με την ονομασία «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτιμάται ότι κρύβονται πίσω από περίπου 100 επιθέσεις με στόχο αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την Σύμβαση περί Γενοκτονίας του 1948


Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για την παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δηλώνοντας ότι η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες παραβιάσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε μερική συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ – Διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε μερική συμφωνία για την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2024-2027, κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τη «Διευκόλυνση της Ουκρανίας», χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης που η Επιτροπή προτείνει να οριστεί στα 50 δισεκατομμύρια   ευρώ, αλλά απορρίφθηκε από την Ουγγαρία.

Μια εκεχειρία θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία, εκτιμά ο Ζελένσκι από την Εσθονία – «Μαζί θα κερδίσουμε τον πόλεμο»


O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας δε θα οδηγούσε σε πολιτικό διάλογο και θα ωφελούσε μόνο τη Μόσχα.

Επεισόδιο με πυροβόλα όπλα στα σύνορα Ουκρανίας- Υπερδνειστερίας


Ιανουάριος 11, 2024. Ελλάδα.

Περιστατικό με τη χρήση πυροβόλων όπλων σημειώθηκε στα σύνορα Υπερδνειστερίας-Ουκρανίας, αναφέρουν σήμερα τα ρωσικά media.