Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Arleigh Burke: Το απόλυτο πολεμικό άτι του US Navy (vid.)


Τα αντιτορπιλικά κλάσης rleigh Burke είναι μεγάλα, βαριά οπλισμένα σκάφη πολλαπλών αποστολών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού στόλου επιφανείας μαζί με τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga. 

Η κλάση Arleigh Burke μπορεί να υπερηφανεύεται για μια τρομερή σειρά όπλων που φέρει με αποτέλεσμα να μπορεί να αναλάβει πληθώρα αποστολών, από μάχη κατά σκαφών επιφανείας, επιθέσεις κατά στόχων ξηράς με πυραύλους κρουζ, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, προστασία περιοχής από εναέριες απειλές.

Τα σκάφη προβλέπεται να αντικατασταθούν από τα νέας γενιάς αμερικανικά αντιτορπιλικά GGD (X) όταν αυτά ξεκινήσουν να ναυπηγούνται, κάτι που δεν θα γίνει σύντομα. Αν και κατηγορειοποιούνται ως αντιτορπιλικά, τα σκάφη της κλάσης Arleigh Burke, ειδικά της τελευταίας έκδοσης, θα είναι περίπου τόσο βαριά οπλισμένα όσο ένα καταδρομικό. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga διαθέτουν 26 επιπλέον θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, αλλά τα νεότερα πλοία της κλάσης Arleigh Burke διαθέτουν ανώτερα ραντάρ και ηλεκτρονικά.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες εκδόσεις των Arleigh Burke: Flight I (DDG-51 σε DDG-71), Flight II (DDG-72 σε DDG-78), Flight IIA (DDG-79 σε DDG-123) και Flight III ( DDG-124+). Το κόστος ενός σκάφους IIA φτάνει σχεδόν 1,9 τα δισ. δολάρια. Στα Flight III ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια. Τα Flight III διαθέτουν από κατασκευής το Aegis Ballistic Missile Defense (Aegis BMD). Τα παλαιότερα σκάφη εφοδιάζονται επίσης με αυτό σταδιακά. Διαθέτει το Mark 41 Vertical Launch System (VLS). Τα Flight I και II έχουν 90 κυψέλες VLS, ενώ τα πλοία Flight IIA και III έχουν 96.


ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου