Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Μια ακόμη ιστορία που δεν σου δίδαξαν ΠΟΤΕ. Δημητράκης Δημητριάδης 14 Μαρτίου 1956: Πυροβολήθηκε από Άγγλο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά, ΑΠΑΓΧΟΝΙΖΟΥΝ τον μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έγραψε το ποίημα για τον μικρό Δημητράκη..

Πέτρα σε πέταγαν τα μικρά μου τα χέρια
σ’ ένοιωθα λευτεριά να ματώνεις στ’ αστέρια…

Ο Δημητριάδης Δημητράκης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1949. Φονεύθηκε στις 14 Μαρτίου 1956 από Άγγλους, σε μαθητική διαδήλωση στη Λάρνακα. Γονείς ήταν ο Γεώργιος και η Παρασκευή Δημητριάδη. Είχε τρία αδέλφια τον Ανδρέα, την Σοφούλα και τον Κυριάκο.

Ο μικρός ήρωας όπως τον αποκαλούσε ο αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ήταν μόλις επτά χρονών, μαθητής στη Β΄ τάξη του Δημοτικού, όταν τον πυροβόλησε Άγγλος στρατιώτης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι, η μητέρα του έφυγε για την Αγγλία και ο Δημητράκης ζούσε με τη γιαγιά του Χρυσταλλού Μιχαήλ Κουτέ και πουλούσε λουλούδια, για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα. Ήταν παιδί ήρεμο, αλλά πολύ ριψοκίνδυνο.

Παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821: Θα έχει Κάρολο, Μακρόν, Μισούστιν, Rafale αλλά όχι πολίτες

Ένα πρόγραμμα με λαμπρούς προσκεκλημένους αλλά όχι πολίτες θα περιλαμβάνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου που φέτος είναι συμβολικός αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες το τελετουργικό θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου με τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Εν συνεχεία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει το επίσημο δείπνο στο οποίο θα προσκληθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι πολιτικοί.

Bloomberg: Άρση του lockdown με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για τη σταδιακή των lockdown ακόμα και τώρα που οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να προκαλέσoυν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. 
"Είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε μια σημαντική μείωση της διασποράς του κορονοϊού ενισχύοντας παράλληλα την προοπτική της άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg.  "Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση", αναφέρει. 

Άραβικές πηγές: ''Η αμυντική συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου & Σ. Αραβίας θα τελειώσει την Τουρκία''

Γεννήθηκε η συμμαχία προθύμων χωρών κατά των φιλοδοξιών της νεο-οθωμανικής Τουρκίας

Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε αυτό που είναι πλέον πασίγνωστο και αφορά το τρομερό σοκ των Τούρκων αξιωματούχων μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε τη λύπη και τη δυσαρέσκεια της χώρας του για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στις στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

JP: Η Τουρκία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με Ισραήλ, Ελλάδα και ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στην Ελλάδα και το Ισραήλ ισχυριζόμενη ότι οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν «την άδειά της πριν αναλάβουν εργασίες για ένα προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στα ανατολικά μεσογειακά ύδατα», σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Άγκυρα τη Δευτέρα το βράδυ.
Αυτή η κίνηση – γράφει η Jerusalem Post – έρχεται λίγες μέρες μετά το τέλος ναυτικής άσκησης του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Επιπλέον η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την αμφισβητούμενη κυβέρνηση στη Λιβύη το 2019 και εγείρει απειλητικούς ισχυρισμούς απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο.