Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

5 Οκτωβρίου 1912. Ο πόλεμος στα Βαλκάνια

Tο οργανωμένο στη Μακεδονία κίνημα των Νεότουρκων ξέσπασε, στα 1908.

Οι Βούλγαροι ήταν οι πρώτοι που επωφελήθηκαν. Ο ηγεμόνας Φερδινάνδος ανακηρύχθηκε βασιλιάς ανεξάρτητου βασιλείου. Θα είναι βασιλιάς και στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο.
Η Αυστροουγγαρία προσάρτησε την Βοσνία Ερζεγοβίνη και πίεζε τη Σερβία.
Οι Νεότουρκοι διακήρυσσαν ισοπολιτεία. Βούλγαροι και Έλληνες κατάθεσαν τα όπλα. Ο Μακεδονικός αγώνας τελείωσε (βλ. 7.7.1907). Το πρόγραμμα εκτουρκισμού των μαζών μπήκε σε εφαρμογή. Το αντάρτικο δεν ήταν πια λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Βούλγαρους.

Βιβλιοπαρουσίαση Πάτρα: 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα – 22/10/22

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00 παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά:

1909 – 1922, Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:


Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου
Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Παν/μίου Πατρών
Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ. Ιστορίας, εκπαιδευτικός
και ο συγγραφέας του βιβλίου
Συντονισμός: Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος

Αντίστροφη μέτρηση για το διεθνές συνέδριο «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» – Φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο

Καρπός της συνεργασίας του δήμου Καλαμαριάς και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού

Σε μια περίοδο που η επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνεται και οι ανιστόρητες δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος είναι σχεδόν καθημερινές, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Διοργανωτές του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου είναι ο δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και συνδιοργανωτές το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), το Μουσείο φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Το σχόλιο της ημέρας:ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ.

 Παντελής Σαββίδης

Όπως λέει και ο φίλος μου ο Σμήναρχος, η Τουρκία αποφάσισε να μείνει στο ΝΑΤΟϊκό μαντρί. Επομένως, όσο μένει δεν πρόκειται να τινάξει την συμμαχία στον αέρα. Και αν το κάνει, το Αιγαίο θα γίνει ο τάφος της.
Και επειδή οι τούρκοι είναι καιροσκόποι πριν πάρουν θέση κοιτάνε που γέρνει η πλάστιγγα. Το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν τα πάει καλά στην Ουκρανία ενισχύει την πεποίθηση του Ερντογάν να μείνει στο ΝΑΤΟ.
Άρα, όσοι ανησυχούν για πόλεμο ας ηρεμήσουν.
Επι πλέον, ακόμη και σήμερα, που η Ελλάδα δεν έχει εξοπλισθεί με τα όπλα που παρήγγειλε είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την Τουρκία. Ο πόλεμος είναι το κατ εξοχήν αβέβαιο φαινόμενο. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί. Και με τέτοια αβεβαιότητα, ο Ερντογάν δεν θα διακινδυνέψει.

Μέχρι πού φθάνει η τρέλα του Ερντογάν;

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Κράτη, όπως εν προκειμένω η Τουρκία, θεωρούνται εξ ορισμού ορθολογικοί λήπτες αποφάσεων αφού αποκλειστικό μέλημά τους είναι η μέγιστη δυνατή ισχυροποίησή τους
Η «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου»: Μέχρι πού φθάνει ο «ανορθολογισμός» του Ερντογάν; Οι ακριβείς προβλέψεις στις διακρατικές σχέσεις είναι ούτως ή άλλως δυσχερές εγχείρημα, αλλά μπορούν ωστόσο να σκιαγραφηθούν ορισμένες τάσεις. Όμως, για να απαντήσουμε στο ως άνω ερώτημα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε: Είναι ανορθολογικός ο Ερντογάν;

Μπορεί η Τουρκία να ενεργοποιήσει την παράνομη Συμφωνία του 2019 για οριοθέτηση της ΑΟΖ;

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Χθες, υπογράφηκε ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία ένα μνημόνιο για την εκμίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές, ενεργειακές εταιρείες… Φυσικά, μία παράνομη συμφωνία, η οποία ήταν επόμενο να μην γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο του εθνικού Κοινοβουλίου της χώρας του Μαγκρέμπ, μια και ο Ντμπεϊμπά δεν έχει το δικαίωμα από τη στιγμή λήξης της θητείας του να υπογράφει εν ονόματι του Κράτους, μια και δεν φέρει πλέον θεσμικό ρόλο…

Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς αυτή η παράνομη, μνημονιακή συνεργασία ανάμεσα σε ένα

Η Ε.Ε. ανέχεται την Τουρκία: Ενόσω αντιμετωπίζει τις εισβολές με δύο μέτρα και δύο σταθμά, απομακρύνεται από τη λογική της ενοποίησης και αυτό είναι επικίνδυνο για το μέλλον της

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ*

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση, η οποία φέτος συμπλήρωσε αισίως 72 χρόνια ζωής (συστάθηκε στις 9 Μαΐου 1950, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), αποδεικνύει καθημερινά πως αδυνατεί να προστατεύσει τα μέλη της, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα συνοχής και αλληλεγγύης ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη.

Αυτή την αδυναμία, της αποτελεσματικής δηλαδή προστασίας, την βιώνουν έντονα τόσο η Κύπρος (θύμα τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής) όσο και η Ελλάδα, η οποία ατύχησε από τη γεωγραφία να έχει ένα μόνιμα επιθετικό γείτονα, όπως είναι η Τουρκία.

Να τολμήσει η Αθήνα οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο

 Κώστας Βενιζέλος   

Λίγα 24ωρα πριν να τον υποδεχθούν στα ευρωπαϊκά σαλόνια της Ε.Ε., στη σύνοδο της Πράγας,ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το χαρτί του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου για να ενισχύσει και να διευρύνει τα μέτωπα της έντασης. Συντηρώντας το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, της ανατολικής Μεσογείου (κυπριακή ΑΟΖ), χρειάστηκε και το… όπλο της Λιβύης. Την ώρα, που ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν πήγε στην Άγκυρα και συνάντησε τον εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης. Υπογράφηκε, στα

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση PASSEX του ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ με τη Δύναμη Ναρκαλιευτικών του NATO(ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΙΤΣΟΣ με την Δύναμη Ναρκαλιευτικών του NATO στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως νήσου Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα προχωρητικών ελιγμών, αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, επικοινωνιών και διοικητικής μέριμνας.

Ένας τυχοδιωκτισμός αλά Πούτιν από τον Ερντογάν στο Αιγαίο;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι Τούρκοι πολιτικοί συντηρούν την εχθρική προς την Ελλάδα ρητορική, απευθυνόμενοι σαφώς στο ανενημέρωτο κοινό, στην Τουρκία και τα ξένα ακροατήρια, που δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει τις διεθνείς Συνθήκες ή να κατανοήσει τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Έτσι, προετοιμάζεται η τουρκική κοινή γνώμη, με την δημιουργία “ψυχολογίας πολέμου” ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επιδιώκεται να καθιερωθεί η εντύπωση ότι αφενός υπάρχει ένα “κενό” κυριαρχίας επί της ελληνικής νησιωτικής επικράτειας, αφετέρου ότι η Τουρκία απλώς αμύνεται έναντι της Ελλάδας, την οποία σπρώχνουν να επιτεθεί οι… ΗΠΑ!

Τα σύγχρονα ξύλινα τείχη προετοιμάζονται για ναυτικό αγώνα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Οι νέες πλώρες απαραίτητες όσο ποτέ…

 Μπορεί αυτή η εικόνα να έχει απαθανατιστεί κατά τη διάρκεια κοινής Νατοϊκής άσκησης στην οποία μετείχαν Ελλάδα και Τουρκία. Δεν απέχει ωστόσο από την καθημερινότητα στο Αν. Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία επιχειρούν να παραβιάσουν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα και βρίσκονται αντιμέτωπα με το πλωτό τείχος του Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα όσα προκλητικά πράττει η Τουρκία με τις νέες πονηριές της στην Μεσόγειο, δείχνουν κάτι πολύ σαφές στο Επιτελείο,πως οτιδήποτε απαιτηθεί στο μέλλον έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το ναυτικό αγώνα.

Ελληνοτουρκικά: Πώς θα τυφλώσει η Τουρκία την Ελλάδα στο Αιγαίο - Ο ρόλος των τουρκικών drone πλοίων στον ηλεκτρονικό πόλεμο των Τούρκων.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Πώς θα τυφλώσει η Τουρκία την Ελλάδα στο Αιγαίο και ο ρόλος των τουρκικών drone.

Στην σημαντική επίδραση στο πεδίο, των νέων τουρκικών drone σκαφών, στάθηκε ο Ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σετζουκ Ερκάν.

Σύμφωνα με τον Εκράν, η επίδραση των τουρκικών drone πλοίων MARLIN θα είναι σημαντική στο Αιγαίο, όπου, όπως ανέφερε «υπάρχει μια μειονεκτική κατάσταση» για τους Τούρκους όταν «το βλέπουμε από γεωγραφική άποψη».

Οι Τούρκοι παρακολούθησαν με πλοίο υποκλοπών την ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 22»

Πρόκειται για μια κορβέτα μήκους 99 μέτρων με εκτόπισμα 2.400 τόνων που μπορεί να μεταφέρει και ελικόπτερο. Το «Ufuk» έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, εκτέλεσης ηλεκτρονικών παρεμβολών, συλλογής πληροφοριών από υποκλοπή σημάτων (SIGINT) και ηλεκτρονικές εκπομπές (ELINT), καθώς και ανάλυσης ηλεκτρονικών δεδομένων. Στο πλήρωμά του, περιλαμβάνονται πράκτορες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT.

Mirage 2000-5Mk.2 και όσα έχουν να διδάξουν για την υπόθεση των φ/γ FDI Belharra HN

Ανεδαφικό το δίλημμα, 4η FDI Belharra HN ή κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό. Η προοπτική της άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης (option) από την Ελλάδα και τέταρτης φρεγάτας Belharra FDI HN στην ίδια τιμή με τις τρεις πρώτες, αν και υφίσταται τίθεται σε κίνδυνο όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει η ημερομηνία εκπνοής της προθεσμίας χωρίς να λαμβάνεται κάποια σχετική απόφαση. Το δίλημμα κορβέτες ή τέταρτη FDI Belharra HN στη διαμόρφωση που έχει καθορίσει το Πολεμικό Ναυτικό ΔΕΝ υφίσταται. Η απάντηση είναι ξεκάθαρηΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. Και ιδού το γιατί.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Κονδύλια για την αγορά της τέταρτης FDI Belharra HN, μπορούν να εξοικονομηθούν και από την

«Θερμό» επεισόδιο: «Δεν θα χαθεί χιλιοστό ελληνικής γης» - Τα συμπεράσματα στην προσομοίωση κρίσης

Βασίλης Σκουλαράκος 

Απόλυτη ικανοποίηση στο ΓΕΕΘΑ από την εξέλιξη της άσκησης «Αλέξανδρος 22» - Τι είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων από το Κέντρο Επιχειρήσεων κατά την προσομοίωσης κρίσης - Τα πολύτιμα συμπεράσματα 

Τους τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο εξετάζει η στρατιωτική ηγεσία με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς εντολές για απόλυτη επαγρύπνηση στις ακριτικές μονάδες και

Ηχηρή απόρριψη του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη διεθνή κοινότητα

Η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις μεγάλων χωρών γυρίζουν την πλάτη στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που υπογράφηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, που δεν έχει τη νομιμοποίηση για μία τέτοια ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ διαμήνυσε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα».

«Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπούργκερ.

Η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της House Armed Services Committee στο ΓΕΕΘΑ και το «ξεκλείδωμα» εξοπλιστικών

Μία σημαντική επίσκεψη Αντιπροσωπείας της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ με φόντο το «ξεκλείδωμα» πολλών αμερικανικών οπλικών συστημάτων από το απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία μελών της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Χώρα μας, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργο Τσούνη.

«Φρένο» από ΗΠΑ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σαφής η αντίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της Τρίπολης 

Βασίλης Νέδος

Τη σαφή αντίθεσή της προς το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο εκφράζει η Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από δήλωση που έκανε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ξεκάθαρες αποστάσεις των Αμερικανών από τη συμφωνία που υπέγραψε μονομερώς η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία είναι απολύτως ενδεικτικές για την αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Καμία επίσημη ειδοποίηση» προς ΟΥΝΦΙΚΥΠ για… τελεσίγραφο σύναψης συμφωνίας με ψευδοκράτος

«Καμία επίσημη ειδοποίηση» προς ΟΥΝΦΙΚΥΠ για… τελεσίγραφο σύναψης συμφωνίας με ψευδοκράτος – Τι απάντησε ο Αλίμ Σιντίκ για το δημοσίευμα της Χουριέτ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Αετός… και δισκοπότηρο

 Άννα Παναγιωταρέα 

Η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι εντυπωσιακή. Με πόση ορμή -αλλά χωρίς περίσκεψη- υιοθετεί τους άκριτους ισχυρισμούς των συντρόφων συνδικαλιστών που φυλάττουν κεκτημένα. Αλλά και με πόση καθυστέρηση «παρατηρεί», τις συνεχείς, παράνομες προσπάθειες του Ερντογάν μήπως και του δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τη νυχτερινή του επιχείρηση!

Ενοχλήθηκαν οι φύλακες της τέχνης, επειδή στο γήπεδο της ΑΕΚ τοποθετήθηκε το γλυπτό ενός δικέφαλου αετού, με ανοικτά φτερά, μη τυχόν και το πάρει στραβά ο σουλτάνος! Δεν θυμάμαι να ενοχλήθηκαν, όταν στρώθηκαν μοκέτες στα μαρμαρόθετα δάπεδα και μπήκαν κουρτίνες στις ψηφιδωτές κόγχες της Αγίας Σοφίας; που έκανε τζαμί ο Ερντογάν, στις 24 Ιουλίου 2020. Ηθελε να μας θυμίσει, με τον πλέον εμφαντικό τρόπο,

Σε ρότα για τη Σούδα το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (Βίντεο)

Μετά από πέντε χρόνια, στην αμερικανονατοική βάση στο Μαράθι της Σούδας αναμένεται να καταπλεύσει και πάλι το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush που φέρει το προσωνύμιο «Εκδικητής», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα παραμείνει για αναψυχή των 5.000 επιβαινόντων  και ανεφοδιασμό μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Το αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με το flashnews.gr, είχε καταπλεύσει στη Σούδα το 2017, εισήλθε στην Μεσόγειο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου αντικαθιστώντας το  USS Harry Truman, ως επικεφαλής της πολεμικής δύναμης Carrier Strike Group 10 (CSG 10) και με στόχο, όπως αναφέρεται επισήμως, την προάσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά επί της ουσίας για να επιχειρεί στο «μέτωπο» της Ουκρανίας και να επιτηρεί τα πλοία και υποβρύχια του Ρωσικού ναυτικού που βρίσκονται στην Μεσόγειο.

Βίντεο-ντοκουμέντο Μηταράκη Ετσι οργανώνει η Τουρκία παράνομες διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο

 

Βίντεο που αποδεικνύει τις πρακτικές της Τουρκίας, η οποία ενορχηστρώνει παράνομες διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο, έφερε στο φως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πολεμικές ιαχές Ακάρ κατά της Ελλάδας: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω – Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες

Σε νέο κρεσέντο επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα επιδόθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Είχε άλλωστε το «κατάλληλο» ακροατήριο: Μιλούσε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ακάρ ξεκίνησε την επίθεση στην Ελλάδα λέγοντας πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με ψέματα και προκλήσεις. «Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Γερμανικό RND: «Απέλαση ή Ελλάδα» το δίλημμα που θέτει η Τουρκία σε Σύρους πρόσφυγες

 Οι Σύροι που ζουν στην Τουρκία επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να βρεθούν σύντομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος INTIME / Αρχείου

Τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας Σύρους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στην Ελλάδα και την ΕΕ αναδεικνύει το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανία RND.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία θέτει σε Σύρους μετανάστες το δίλημμα είτε να απελαθούν στη Συρία, είτε να περάσουν απέναντί στην Ελλάδα.

Γερμανία: Απορρίπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο – Καμία δέσμευση για την Ελλάδα

 

Καμία νομική επίπτωση δεν έχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στη Γερμανία

Έντι Ζεμενίδης: Η κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη – Τα επόμενα βήματα

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Έντι Ζεμενίδης και στο ζήτημα της τουρκικής κοινής γνώμης και την προσπάθεια Ερντογάν να δημιουργήσει ένα αφήγημα εναντίον της Ελλάδας

Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν ακολουθεί «μοτίβο» – Τα πράγματα άλλαξαν με την Ουκρανία

 

Ερωτηθείσα πώς αντιδρά η Ευρώπη στην προσέγγιση της Τουρκίας, η κοινοτική πηγή υπογράμμισε ότι η γραμμή δεν είναι των Βρυξελλών αλλά και των «27», οι οποίοι πλέον λαμβάνουν υπόψιν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.  [EPA-EFE/ERDEM SAHIN]

Η συνεχώς κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις πράξεις όπως του τουρκολιβυκό μνημόνιο δείχνουν ότι η Άγκυρα ακολουθεί ένα «συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο μοτίβο», κοινοτική πηγή είπε στη EURACTIV ενόψει της συνόδου κορυφής στην Πράγα όπου θα συμμετάσχει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

Τουρκικός Τύπος: «Θορυβήθηκε η Μεσόγειος με τη συμφωνία της Λιβύης»

 

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Για τις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά την υπογραφή του νέου τουρκο-λιβυκού μηνομονίου μιλά σήμερα Τετάρτη ο τουρκικός Τύπος, προδικάζοντας και νέα ενόχληση αύριο Μητσοτάκη από την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα.

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν ζητά την άρση ασυλίας του Κιλιτσντάρογλου και δεκάδων βουλευτών

 

Την άρση της ασυλίας 34 βουλευτών, περιλαμβανομένου και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - κι ενώ η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου - ζητά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αίτημα που υπέβαλε τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

Οι Κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν το θάνατο 10 Τούρκων στρατιωτών

 

Οκτώβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Το Κέντρο Τύπου του HPG εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «ως αποτέλεσμα 8 ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από τους αντάρτες μας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 Τούρκοι στρατιώτες».

Τετ α τετ Ερντογάν – Μακρόν αύριο στην Πράγα

 Μεγάλο ενδιαφέρον στη συνάντηση των δύο προέδρων

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Πράγα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Πώς ο Πούτιν σπρώχνει Σερβία - Βοσνία να στηρίξουν τον πόλεμό του

 

Του James Stavridis

Ακόμη και τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διεξάγει τον φαύλο και αποτυχημένο πόλεμο του στην Ουκρανία, συνεχίζει να εκτείνει τις φιλοδοξίες του ακόμη μακρύτερα. 

Γιώργος Καπόπουλος: Μένει η Γερμανία Ευρώπη;

 

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Οι αυταπάτες για μια Ε.Ε. που μέσα από τις κρίσεις προχωρά την εμβάθυνσή της και στοχεύει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων του πλεονασματικού Βορρά με τον ελλειμματικό Νότο, φαίνεται να διαλύονται.

ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας- Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Προ των πυλών νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Tι θα περιλαμβάνει

 

Τι ανέφερε η τσεχική προεδρία της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Γερμανία για Nord Stream: «Στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» οι εκρήξεις στους αγωγούς

 

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA θεωρεί ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη εβδομάδα ήταν «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 625 εκατομμυρίων δολαρίων

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει στο Κίεβο πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας 625 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται εκτοξευτήρες HIMARS, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για τη μερική επιστράτευση

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα που επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για τη μερική επιστράτευση την οποία ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Περίεργη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μετά από Kharkiv, Lyman… εγκαταλείπουν τις βόρειες περιοχές της Kherson

 

Ως αποτέλεσμα της ουκρανικής επίθεσης, ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να αποσυρθεί από την βόρεια πλευρά της περιοχής Kherson

Φινλανδία: Απομακρύνθηκε το τελευταίο άγαλμα του Λένιν

 Άγαλμα του Λένιν στη Φινλανδία   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Sasu Makinen/Lehtikuva

Το τελευταίο άγαλμα του Λένιν στη Φινλανδία απομακρύνθηκε σήμερα από πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η αφαίρεση μνημείων που συνδέονται με την ΕΣΣΔ έχει πολλαπλασιαστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ζαπορίζια: Στα χέρια του Πούτιν ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη ρωσικών υπηρεσιών, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση της ευρύτερης περιφέρειας της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ευρωπαϊκή κατακραυγή για το καθεστώς του Ιράν

 

Ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Συμβολική διαμαρτυρία με γυναίκα ευρωβουλευτή που κόβει τα μαλλιά της στη διάρκεια ομιλίας.

Βόρεια και Νότια Κορέα: Σύγκρουση «δύο κόσμων»

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού φέρνει αντιμέτωπες την μονοκομματική σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα με την αντίστοιχη Νότια

Θεόδωρος Τσακίρης: Ο EastMed θα προχωρήσει-Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν

 

Θεόδωρος Τσακίρης: Ο EastMed θα προχωρήσει-Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM - Hellenic Radio με τον Δ. Φιλιππίδη, New York 04/10/2022

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM - Hellenic Radio με τον Δ. Φιλιππίδη, New York 04/10/2022

Κ. Λαμπρόπουλος : Η Γεωπολιτική προσέγγιση των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά

 

Ο στρατηγικός αναλυτής , συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος αναλύει στον 98.4 την στρατηγική επιλογή της Τουρκίας τα τελευταία 4 χρόνια έναντι της Ελλάδας, την Ελληνική στάση αλλά και τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν ως πολιτική απόφαση , προσεγγίζοντας ταυτόχρονα τα θέλω και τους υπολογισμούς των μεγάλων παικτών ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Περικλής Νεάρχου, Δώδεκα ν.μ στην Κρήτη και συντονισμός με την Αίγυπτο η απάντηση στην Τουρκία

 

Προφανώς είναι παράνομες οι συμφωνίες που συνάπτει η Τουρκική ηγεσία με την υπηρεσιακή, και εκτός θητείας, κυβέρνηση στην Λιβύη αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει δηλώνει ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου

Γιάννης Εγκολφόπουλος, Δεν θα τολμήσει η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι εναντίον της Ελλάδας

 

Έχουμε ξεπεράσει το παράλογο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δηλώνει ο Ναύαρχος ε.α Γιάννης Εγκολφόπουλος που τονίζει ότι δεν θα τολμήσει η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι εναντίον της Ελλάδας εφόσον η χώρα μας δείξει την αποφασιστικότητα που χρειάζεται τονίζει ο Ναύαρχος

Σάββας Καλεντερίδης: Προς δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή με το τουρκολυβικό μνημόνιο (4-10-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Προς δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή με το τουρκολυβικό μνημόνιο

Ελληνοτουρκικά: Σε παροξυσμό ο Ερντογάν

 

Ελληνοτουρκικά: Σε παροξυσμό ο Ερντογάν