Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Διπλωματικό «φρένο» στα σχέδια της Τουρκίας βάζει η Αθήνα

 

Ο Ερντογάν ακάθεκτος συνεχίζει τον χαβά του και δεν σταματά να απειλεί την Ελλάδα. Χθες ξαναχτύπησε λέγοντας με στόμφο πως «ό,τι και να κάνετε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Διπλωματικό μπλόκο στήνει η Αθήνα στην Άγκυρα, μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα τεκταινόμενα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πως η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα.

«Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος αμετανόητος συνεχίζει τις ρητορικές επιθέσεις στοχοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητάει βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ζητάει βοήθεια εναντίον ποιου; Εναντίον της Τουρκίας. Οτιδήποτε και να κάνεις, εμείς θα κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει και είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε», σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ξεκάθαρη προσπάθεια της Αγκύρας να δημιουργήσει τετελεσμένα πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πυροδοτεί άλλη μια εστία έντασης στην περιοχή. Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι ΗΠΑ καταδίκασαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο καλώντας την Άγκυρα να μην προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Αίγυπτο την Κυριακή, για να συναντηθεί με το ομόλογό του Σούκρι, με στόχο τον συντονισμό των δυο χωρών καθώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, περιλαμβάνει και τμήμα του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο, ενώ ήδη έχει ενημέρωση για τις εξελίξεις τους πρέσβεις από Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία και Κίνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου