Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η Μακεδονία, οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες και οι Θρακιώτες

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από το  pontos-news

Όταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ προσερχόταν στην κάλπη που βρισκόταν σε ένα σχολείο για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, είδαμε όλοι με έκπληξη ότι στον τοίχο της αίθουσας ήταν αναρτημένος χάρτης με την «Ενωμένη Μακεδονία». Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα παιδιά στη γειτονική χώρα γαλουχούνται με το εθνικό τους «όραμα», που είναι να κερδίσουν τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, και με όχημα το κράτος τους, που ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», να επιδιώξουν τις επόμενες δεκαετίες να προσαρτήσουν τη «Νότια Μακεδονία» ή τη «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως την ονομάζουν οι ίδιοι, και τη «Μακεδονία του Πιρίν», δημιουργώντας έτσι την «Ενωμένη Μακεδονία».

Σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Exxon Mobil: «Προχωρούν οι έρευνες για το τεμάχιο 10» – «Μας ενδιαφέρει και το οικόπεδο 7» – Ταραχή στην Άγκυρα

Συνάντηση με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Νιλ Τσάπμαν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, στη σκιά των νέων τουρκικών απειλών και ενόψει των σημαντικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι αυξάνουν όλο και περισσότερο την ένταση, ενώ οι φόβοι για στρατικοποίηση της κρίσης είναι εμφανείς. Ωστόσο, οι ενεργειακοί κολοσσοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν κανονικά με τις έρευνες αφήνοντας και ανοικτό το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης και του οικοπέδου 7.

Ερωτηθείς ο κ. Τσάπμαν αν υπάρχει ενδιαφέρον για το οικόπεδο 7, ανέφερε ότι «η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως».

FAZ: Μεγάλες οι ευθύνες Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών - ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΣΥΝΕΠΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο θέμα των ελληνικών τραπεζών με αφορμή το ξεπούλημα των μετοχών στο Χρηματιστήριο την περασμένη Τετάρτη αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζοντας τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει λόγο για ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».
Στο δημοσίευμα της FAZ με τίτλο «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle,επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους.

«Βόμβα» Γιούνκερ: Αν δεν παρέμβουμε άμεσα τα Βαλκάνια θα πνιγούν στο αίμα


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα από τη Βιέννη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.
«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990 στην περιοχή, προειδοποίησε.

«Αν γίνει συνάντηση Τουρκίας–Ε/κ να γίνει και Ελλάδας–Τ/κ»

Να μην παραβλέπεται το στοιχείο της αμοιβαιότητας, δηλώνει ο Τ/κ ηγέτης που σχολιάζει, γραπτώς, την αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «μιλούμε με όλους, περιλαμβανομένων και των Ε/κ».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί, σε γραπτή του δήλωση όπου αναφέρει ότι θα ήθελε να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του γι’ αυτή την αναφορά, διατυπώνει αρχικά τη θέση ότι το να συζητούν οι εγγυήτριες χώρες μεταξύ τους και με τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού είναι σωστό και πρέπον. «Σίγουρα είναι ωφέλιμο αντί της σύγκρουσης να υπάρχει συζήτηση, διάλογος».

Φρένο από το Βερολίνο για το ζήτημα των συντάξεων - «Εικασίες» χαρακτηρίζονται τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής τους

Αρνείται εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου», σημειώνει σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle.
Πέραν αυτού ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της