Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ο φράχτης της βαρβαρότητας

Μετά την πρόσφατη παρακολούθηση της ομιλίας του κύριου Νίκου Λυγερού με τίτλο "Άνθρωποι και Φράχτες" οι μαθητές του Πρώτου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Ορεστιάδας κατόπιν αιτήματός τους προς την Καθηγήτριά τους Μαρίνα Προβατίδου ζήτησαν από την κύριο Νίκο Λυγερό να συγγράψει θεατρικό έργο. Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στο αίτημα τους, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα του θέματος αλλά και την ευαισθησία τόσο των μαθητών όσο και της Καθηγήτριάς τους συνέγραψε το θεατρικό έργο -  performance με τίτλο "Ο φράχτης της βαρβαρότητας".

 Ο φράχτης της βαρβαρότητας

Ν. Λυγερός
 Ευτέρπη (μουσική): Αμαλία Χατζηαθανασίου
Ερατώ (λυρική ποίηση): Άννα Μαρασλή,
Θάλεια (κωμωδία): Δήμητρα Μπαχαρίδου
Καλλιόπη (επική ποίηση): Ελεάνα Λαπανούδη
Κλειώ (ιστορία): Ελένη Μηλώσα
Μελπομένη (τραγωδία): Κωνσταντίνα Δαλακούρα
Ουρανία (αστρονομία): Μαρία Καρακατσάνη.
Πολυμνία (ύμνοι): Μαρίνα Προβατίδου

Σ.Ο.Κ.: Στρατηγική Ομάδα Κρούσης

Του Ν.Λυγερού

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Στρατηγική Ομάδα Κρούσης. Μπορεί αυτή η έκφραση να ξαφνιάσει ακόμα και τους ειδικούς των ενόπλων δυνάμεων, διότι το δεύτερο σκέλος αφορά συνήθως το τακτικό επίπεδο.  Η εξήγηση είναι απλή, το πρώτο σκέλος δεν επαρκεί. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο ένα  think tank. Κι ο λόγος είναι ότι το θεωρητικό είναι ανίκανο ν’ αλλάξει τις καταστάσεις και σίγουρα τα δεδομένα που απασχολούν το λαό μας. Η Στρατηγική σκέψη είναι απαραίτητη, όπως και ο στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά πρέπει να υποστηριχτούν και από τη στρατηγική διαχείριση της κρίσης. Με άλλα λόγια, όλα αυτά είναι απλώς ιδέες όσο δεν υπάρχουν υλοποιήσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ομάδα κρούσης. Από την άλλη πλευρά, κινήσεις σε τοπικό επίπεδο δίχως στρατηγική ακόμα και αν είναι αποτελεσματικές δεν εξασφαλίζουν τίποτα σε ολικό επίπεδο. Η έννοια της Στρατηγικής Ομάδας Κρούσης είναι λοιπόν ένα μείγμα ικανό να διαχειριστεί ένα στρατηγικό mix από την ιδέα έως την υλοποίηση της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολυμετωπικά και οι τοπικές προσεγγίσεις καταρρέουν διότι, μπαίνουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνιστικό όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματική εικόνα των άλλων προβλημάτων και δεν μπορούν να συνδυάσουν τη θεματολογία.

Ρ.Κάραζιτς: "Να καταθέσει ο Κάρολος Παπούλιας στη δίκη μου"!

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε αίτημα στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να ζητήσουν να καταθέσει στη δίκη του ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητά να έχει ο Έλληνας Πρόεδρος συνομιλία με τον νομικό σύμβουλο του Κάρατζιτς Πίτερ Ρόμπινσον», αναφέρει ο κατηγορούμενος σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα του ΔΠΔ.

Προτείνει δε η μονόωρη συνομιλία να πραγματοποιηθεί «στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια στις 2 Απριλίου, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας)».

Επιχείρηση - αστραπή στην Σομαλία από το "Team 6" - Ξέπλυναν την ντροπή του 1993


Tην μεγάλη ρεβάνς πήραν από τους Σομαλούς πολέμαρχους οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πριν λίγες ώρες, καθώς εκεί που στις 3 και 4 Οκτωβρίου 1993 οι άνδρες της Delta Force και της ομάδας "Team Six" των Seals είχαν υποστεί μια από τις πιο οδυνηρές ήττες στην ιστορία των μονάδων αυτών - για την ακρίβεια επρόκειτο περί μακελειού με 18 νεκρούς, 78 τραυματίες, έναα Αμερικανό αιχμάλωτο και δύο ελικόπτερα UH-60 να καταρρίπτονται -  τώρα με μία αιφνιδιαστική και απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση κατάφεραν μετά από σύντομη μάχη την απελευθέρωση δύο ομήρων στη Βόρεια Σομαλία. 

Προειδοποίηση ΕΛΛΙΝΥ σε πολιτική ηγεσία: "Προσέξτε, χάνουμε πετρέλαια & φυσικό αέριο"


Τον κώδωνα του εθνικού κινδύνου για απώλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας στις περιοχές που έχει αναφαίρετο δικαίωμα εξορύξεων και εκμετάλλευσής τους, κρούουν με επιστολή-βόμβα, στην ελληνική πολιτική ηγεσία (πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υπουργό Εξωτερικών, Σ.Δήμα, υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο και υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Παπακωνσταντίνου) τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).
Το ΕΛΛΙΝΥ είναι ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος επιστημονικός μας φορέας που περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Έλληνες επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων τα τελευταία 37 χρόνι στην Ελλάδα.

Γιατί η Άγκυρα φοβάται την τάφρο του Έβρου και πως σχεδιάζουν την ζεύξη της (βίντεο)


Στην εποχή της αεροκίνησης, των ταχύτατα κινούμενων και ελισσόμενων μηχανοκίνητων μονάδων, η κατασκευή κωλυμάτων- οχυρωματικών έργων αποτελεί αναμφίβολα μία διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις σήμερα. 
H κατασκευή της περίφημης αντιαρματικής τάφρου (ή γραμμής Μαζινό κατά τους επικριτές της ή "Σινικό Τείχος" κατά τους Τούρκους στρατιωτικούς) στον  Έβρο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται  από το Δεκέμβριο του 2009 με σκοπό την παρεμπόδιση των τουρκικών μηχανοκίνητων μονάδων  να αναπτυχτούν στα ενδότερα μετά την αρχική γεφύρωση στον Έβρο. Eίναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε από το μηχανικό σε χρόνο ρεκόρ.

Τι ξέρει ο Σόρος

Τι ξέρει ο Σόρος
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Τα θηρία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οι λίγοι που αποφασίζουν ποια χώρα θα πεθάνει και ποια θα ζήσει, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας όπου συνεχίζεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.Ανάμεσά τους κι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος σε ομιλία του για την Ελλάδα είπε το εξής περίεργο και ύποπτο: «Ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μία ισχυρή ομάδα που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Πολλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και επιχειρηματίες έχουν μεγάλο συμφέρον να πληρώσουν φόρους σε δραχμές κι όχι σε ευρώ».

Τι πρέπει να ξέρουν οι πρώην πελάτες των Energa και Hellas Power

Ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τους καταναλωτές των Energa και Hellas Power για το τι πρέπει να κάνουν και καλεί τις αρχές να επιληφθούν του θέματος, εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει, πως δεν έχει πλήρη εικόνα για τα αίτια που οδήγησαν στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιρειών.
Ταυτόχρονα, καλεί τις αρμόδιες αρχές "να επιληφθούν του θέματος και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τής απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την άμεση αποκατάσταση των στρεβλώσεων που υπάρχουν, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τη μη επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών από τα ανεξόφλητα χρέη των εν λόγω εταιρειών και τον καταλογισμό ευθυνών εκεί που υπάρχουν".

Δεν τα κατάφερε ούτε η Frontex... Μπαίνουν ακόμα πιο πολλοί λαθρομετανάστες από τον Έβρο!

Σε... άνθρακας εξελίσσεται ο «θησαυρός» της δραστηριοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας Συνόρων, Frontex, στην περιοχή του Έβρου, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Όπως προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κυρίας Μάλστρομ, προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, «η Επιτροπή ανησυχεί έντονα σχετικά με την εκ νέου ισχυρή πίεση που ασκεί η παράνομη μετανάστευση στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας».

Διαμαρτυρία και από τα Τίρανα Όλη η ...γειτονιά εναντίον Γκρούεφσκι!

Μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι θέλει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, δεν σταματά όμως να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα για να προωθήσει το δικής του εμπνεύσεως όραμα του... Αλεξανδρισμού. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί και να παραχαράσσει την ιστορία, ενώ η στρατηγική που έχει χαράξει στη διαμάχη με την Ελλάδα καταρρέει. Ο κ. Γκρούεφσκι περίμενε ότι με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα κατάφερνε να προωθήσει ταχέως το αίτημα ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Όμως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ατλαντική Συμμαχία υπενθύμισαν με ξεκάθαρο τρόπο στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν θα γίνει μέλος των οργανισμών αυτών.

"Πανικός" στο facebook από την αφίσα με τον Κουρουμπλή

"Πανικό" στο facebook και εκατοντάδες... like έχει προκαλέσει ένα σκίτσο με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στο επάνω μέρος της αφίσας υπάρχει το πρόσωπο του τυφλού βουλευτή, δίπλα από το οποίο έχει γραφτεί: «Ο τυφλός βουλευτής διάβασε το Μνημόνιο και το καταψήφισε».
Ακριβώς από κάτω, υπάρχει η φωτογραφία του υπουργού Ανάπτυξης, δίπλα από την οποία οι χρήστες έχουν γράψει: «Ο απαράδεκτος βουλευτής δεν το διάβασε και το ψήφισε. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ‘Η ο τυφλός βλέπει και μας δουλεύει, ή ο άλλος μας περνά για μακάκες!»
Ηδη, γίνεται κακός χαμός με την αφίσα, την οποία, όσο περισσότεροι χρήστες ανακαλύπτουν, άλλοι τόσοι και ακόμη περισσότεροι ποστάρουν στην σελίδα τους!

ΠΗΓΗ dete

Άλμα στις τράπεζες με προσδοκίες για χαμηλότερο κουπόνι

Τραπεζικό ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ, καθώς φημολογείται ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις πιέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για χαμηλότερο κουπόνι στα νέα ομόλογα του PSI. Κέρδη άνω του 10% σημειώνουν οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha, όμως, οι πιέσεις σε Τιτάν και Coca Cola 3E περιορίζουν τη δυναμική του Γενικού Δείκτη.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,86%, στις 743 μονάδες και ο FTSE 20 κερδίζει 2,13%.
Άνοδο 19,1% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,9% η Eurobank, 13,5% η Alpha Bank, 7,8%

Μεγάλα κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Σημαντικά κέρδη της τάξης του 8,04% καταγράφει το κυπριακό Χρηματιστήριο, στηριζόμενο από τις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 13:55, στις 307,21 μονάδες, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 8,04%. Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 108,85 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 7,55%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν, την ίδια ώρα, στα επίπεδα των 2.161.485,13 ευρώ.

Fed και Apple οδήγησαν σε άνοδο την Wall

Dow12.758,8583,10 0,66%  



  Nasdaq2.818,3131,67 1,14%  

Η Wall Street χθες
Κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους Dow και S&P 500 να διαγράφουν τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της Fed στην οποία γίνεται λόγος για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον έως το 2014.

Από τη μεριά του ο Nasdaq διατήρησε σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών θετικό πρόσημο βρίσκοντας στήριξη και στα αποτελέσματα της Apple η οποία έφτασε προσωρινά στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Ειδικότερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των αγορών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν πως τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα καθώς η ανεργία μειώνεται με αργό ρυθμό και ο πληθωρισμός παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Παράλληλα, η Fed, στο πλαίσιο της νέας της επικοινωνιακής πολιτικής, ανακοίνωσε πως βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον έως το 2014 αντί έως τα μέσα του 2013. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα 11 από τους 17 αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιτροπή νομισματικής επιτροπής περιμένουν την πρώτη αύξηση του επιτοκίου το 2014 η αργότερα. Εννέα μέλη επιτόκιο 0,75% ή μικρότερο έως το τέλος του 2014. Έξι μέλη πιστεύουν πως η πρώτη αύξηση θα πραγματοποιηθεί το 2012 ή το 2013 ενώ πέντε την αναμένουν το 2014. Επίσης, άλλα έξι μέλη προβλέπουν πως η πρώτη αύξηση θα λάβει χώρα το πιθανότερο το 2015 ή το 2016. Τα μέλη της επιτροπής είναι διαιρεμένα για το που θα είναι το επιτόκιο στο τέλος του 2014 καθώς έξι το τοποθετούν στο 1,5% ή υψηλότερα και άλλοι έξι στον τρέχον επίπεδο. Μακροπρόθεσμα τα περισσότερα μέλη βλέπουν το επιτόκιο μεταξύ 4% και 4,5%