Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Οδυσσέας Ανδρούτσος 1788 – 1825

Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιος του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου και της Ακριβής Τσαρλαμπά, κόρης προεστού της Πρέβεζας. Στο νησί του Οδυσσέα είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων, επειδή ο πατέρας του είχε ακολουθήσει τον θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη στις ανά το Αιγαίο περιπέτειές του. Εκεί βαφτίστηκε το 1792 από τη γυναίκα του Κατσώνη, Μαρουδιά, που για τον ίδιο λόγο είχε ζητήσει κι αυτή άσυλο στο νησί. Προς τιμή του ομηρικού ήρωα, του δόθηκε το όνομα Οδυσσέας. Ο ίδιος, όμως, πατρίδα του θεωρούσε την πατρίδα του πατέρα του, τις Λιβανάτες της Λοκρίδας.

Αρμένιοι και Κούρδοι ενωμένοι

Tου Ν. Λυγερού

Παραδοσιακά και οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι έχουν συνηθίσει να αντιστέκονται μόνοι τους ενάντια στις βαρβαρότητες του τουρκικού καθεστώτος. Και οι δύο λαοί έχουν, όμως, δίκαιες διεκδικήσεις σε περιοχές που καταπατούνται εδώ και δεκαετίες από την Τουρκία. Με τον πόλεμο στο Ιράκ και στη Συρία βλέπουμε πρακτικά ότι οι Κούρδοι αλλάζουν τα δεδομένα, διότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε ότι ταυτόχρονα και στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν και Αρμένιοι μαχητές που αντιστέκονται στην ίδια βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ενωθούν αυτοί οι Κούρδοι με τους άλλους που βρίσκονται στα Κατεχόμενα.