Σάββατο 27 Μαΐου 2017

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ' εμόν εστίν ούτ’άλλου των κατοικούντων ενταύθα…»

27/05/1453… Ο Μωάμεθ Β” προτείνει στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με ανταλλάγματα, αλλά ο αυτοκράτορας αρνείται.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αρνήθηκε να συνθηκολογήσει και να παραδώσει εθελοντικά τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης στους εχθρούς, έστω κι αν έβλεπε την επερχόμενη καταστροφή. Αρνήθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πόλη, όπως του συνιστούσαν οι συγκλητικοί και ο πατριάρχης. «Μπορεί η απομάκρυνσή μου να είναι ευνοϊκή για μένα», απάντησε, «μου είναι όμως αδύνατο να φύγω. Πώς να αφήσω τις εκκλησίες του Κυρίου μας και το θρόνο και το λαό μου σε τέτοιο κακό;».

Το σπήλαιο του Αρχέδημου(Βίντεο)

Στην Βάρη, στον λόφο Κρεβάτι ή Σπήλαιο (ύψους 300 μ.), ένα από τα νότια προβούνια του Υμηττού, ευρίσκεται το Σπήλαιο του Νυμφολήπτου (δηλ. του… Νεραϊδοπαρμένου, θα έλεγε σήμερα η γιαγιά μας).

Γνωστό από την αρχαιότητα, το σπήλαιο, ονομάσθηκε έτσι, επειδή εδώ κατοίκησε ο λιθοξόος Αρχέδημος (από την Θήρα), ο οποίος επονομαζόταν Νυμφόληπτος, διότι είχε αδυναμία στις… Νύμφες.


Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα υπέρ του οποίου υπήρχε, και υπάρχει, βωμός από τον 4ο αι. π.Χ. - στις Νύμφες / Χάριτες και τον Απόλλωνα.

Πήγασος: το φτερωτό άλογο της Ελληνικής μυθολογίας

Κατά τον Ησίοδο (Θεογονία 276-282), ο Πήγασος ήταν καρπός της ένωσης του Ποσειδώνα με τη Γοργώ Μέδουσα και ξεπήδησε από τον λαιμό της όταν την αποκεφάλισε ο Περσέας με τη συνδρομή της Αθηνάς. Κατά μια άλλη μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα. Τότε ο Περσέας ιππεύοντας αυτόν κατάφερε να διαφύγει τη καταδίωξη των άλλων δύο γοργόνων, αδελφών της Μέδουσας ή, με την πιο συνηθισμένη μορφή του μύθου, με τα φτερωτά σανδάλια του.

Γόνος, λοιπόν, του θεού των υδάτων ο Πήγασος, επόμενο ήταν και το όνομά του να παραπέμπει στο υγρό στοιχείο, στην πηγή, αφού μάλιστα γεννήθηκε κοντά στις πηγές του Ωκεανού, του μυθικού ποταμού που περιβάλλει τον κόσμο (Θεογονία 281-283).

«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» στην Αγκυρα: Αμερικανικά αντιαρματικά όπλα ΑΤ-4 παραδόθηκαν στο ΡΚΚ! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Του Γιάννη Πετρίδη
Από το pronews 
  Σοκ για την Αγκυρα: Αμερικανικά αντιαρματικά όπλα ΑΤ-4 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα χέρια των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιρνάκ, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται σκληρές μάχες με τους Κούρδους να καταφέρνουν να καταλαμβάνουν ολόκληρες πόλεις.
Τα όπλα ανήκουν στην παρτίδα όπλων που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους του YPG συμμάχου του ΡΚΚ, πριν από δύο εβδομάδες στην Συρία και είναι τα πρώτα δυτικά όπλα της κατηγορίας, τα οποία χρησιμοποιούν οι Κούρδοι κατά του τουρκικού Στρατού.

Ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: €14 εκατ. από ΕΕ

Πέτρος Θεοχαρίδης
Από το philenews

  
Στη φάση των τελικών προκατασκευαστικών μελετών που χρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε. εισέρχεται από τις επόμενες μέρες ο υποθαλάσσιος ηλεκτρικός αγωγός που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την Ευρώπη, o Euroasia Interconnector.

Οι χαρτογραφήσεις των Κυπριακών και Αιγυπτιακών ΖΟΡ από την PGS.

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μόλις μερικούς μήνες στο Λονδίνο (12.12.2016), η εταιρεία Spectrum παρουσίαζε στο Λονδίνο τους υπεργιγαντιαίους στόχους κοιτασμάτων τύπου ΖΟΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Την ίδια μέρα στο Λονδίνο η εταιρεία PGS παρουσίασε τις προοπτικές κοιτασμάτων ασβεστολιθικών υφάλων τύπου ΖΟΡ Νοτιοανατολικά της Κρήτης που βρίσκονται μέσα στην γεωλογική λεκάνη του Ηροδότου (βλ. Εικ.1).