Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Συρία: Έκκληση από την UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ρωμαϊκή μνημεία στην αρχαία Παλμύρα 
Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα ζήτησε σήμερα από τα "μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση" στη Συρία να "εξασφαλίσουν την προστασία της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς", αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση σε ανακοίνωσή της.


"Μετά από μια σειρά από ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για τις απειλές για τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά, λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για ενδεχόμενες ζημιές σε αυτούς τους πολύτιμους χώρους", σημείωσε η Μπόκοβα.

Ώρα για δράση, «αρχαιοκαπηλία τέλος»

Το εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα της αρχαιοκαπηλίας πραγματεύεται η περιοδική έκθεση που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος» και εκθεσιακό υλικό από ανακτηθέντα αντικείμενα, η έκθεση -που πήρε τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- ευελπιστεί να δείξει τις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα. 


Στις έξι ενότητες θα εκτεθούν 170 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τη ΙΣΤ΄και τη ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Επίσης, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή Σερρών: Το χωριό που γύρισε στη δραχμή

Πηγή Σερρών: Το χωριό που γύρισε στη δραχμή
Τη δική τους επανάσταση έκαναν στις 25 Μαρτίου οι κάτοικοι του χωριού Πηγή Σερρών, που αποφάσισαν την επιστροφή τους στη δραχμή.
Σε λαϊκή συνέλευση που έγινε, οι περίπου 2.000 κάτοικοι του χωριού –κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη δραχμή.
Είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί μια τέτοια πρακτική, την οποία έχουν καθιερώσει χωριά της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ένας Ελληνογερμανός, που εργάζεται στη Στουτγκάρδη. Όταν πήγε στην Πηγή Σερρών τα Χριστούγεννα για να δει τους γονείς του, είπε στους συγχωριανούς του τι ακριβώς κάνουν σε μικρά γερμανικά χωριά, όπου οι κάτοικοι έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα.

Προκήρυξη για τη βόμβα στο ΜΕΤΡΟ

Προκήρυξη για τη βόμβα στο ΜΕΤΡΟ
Προκήρυξη επτά σελίδων αναρτήθηκε στο Athens Indymedia, για την βόμβα που βρέθηκε στο ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω στις 25 Φεβρουαρίου...
Η προκήρυξη αναρτήθηκε σήμερα το πρωί, ωστόσο για κάποιο λόγο έπειτα από λίγη ώρα οι διαχειριστές του site την «κατέβασαν».
Στο κείμενο το οποίο ήδη εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική και θεωρείται έγκυρο, αναφέρεται πως στόχος της επίθεσης στο ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω δεν ήταν να σκοτωθούν αθώοι πολίτες, ωστόσο επιλέχθηκε το ΜΕΤΡΟ από την οργάνωση «προκειμένου να προκαλέσουμε πιο πολύ ντόρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ακόμα, υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιεἰτο το «χτύπημα», ενώ η ονομασία της νέας τρομοκρατικής ομάδας που κάνει την εμφάνισή της, είναι «Κίνημα 12 Φλεβάρη».

Έκλεισε την πόρτα συνεργασίας με τη ΝΔ η Ντόρα(Βίντεο)

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ απέρριψε κάθε κουβέντα που έχει σχέση με τα σενάρια επιστροφής της ή προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

«Δεν με αφορά το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά», είπε συγκεκριμένα αναφερόμενη σε σχετική αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και συνέχισε: «Δεν με αφορά διότι εγώ δεν τραυμάτισα την παράταξη. Εγώ διεγράφην από τη ΝΔ επειδή υπήρξα πρωτοπόρος μιας πολιτικής που δύο χρόνια μετά ευτυχώς ακολούθησε και η ΝΔ. Η πρόσκληση προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που όντως τραυμάτισαν την παράταξη όπως ο κ. Συμπιλίδης που θέλει να είναι υποψήφιος στο Κιλκίς και που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Πρωταπριλιά με αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων

Πρωταπριλιά με αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων
Ακριβότερα μέχρι και κατά 6% θα είναι από σήμερα Κυριακή, 1η Απριλίου τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Λίγο πριν τις πασχαλινές διακοπές, κι ενώ ο τζίρος αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ορισμένες εταιρίες ήδη ανακοίνωσαν αυξήσεις στις τιμές, ενώ αρκετές είναι αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανεβάσουν τα τιμολόγιά τους.
Πάντως, παράγοντες της τουριστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι σε σχέση με το περσινό Πάσχα, οι τιμές των εισιτηρίων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, λόγω των μικρών μειώσεων των τιμών τους προηγούμενους μήνες.

«Φωτιές ανάβει» η συνέντευξη της Βάσως στην Realnews

Φωτιές ανάβει στο ΠΑΣΟΚ η συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στη Real News με την οποία η πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι «Έγιναν εγκλήματα στη διετία του Γιώργου», καθώς ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε, μέσω συνεργατών του, σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.

«Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για εγκλήματα» δηλώνει στη Real News η κυρία Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, αλλά εμείς την αποτελειώσαμε». Η πρώην υπουργός μάλιστα παραδέχεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, πως οδηγούμαστε σε συνθήκες προϊούσας εξαθλίωσης και πως η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τα δάνεια της τρόικας «αν είχαμε αντιληφθεί την κατάσταση».

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)
ΑΠΟ ΤΟ egolpion


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

"ΑΟΖ, Μαθηματικά και Μονεμβασία"

Διάλεξη του κύριου Νίκου Λυγερού με θέμα "ΑΟΖ, Μαθηματικά και Μονεμβασία"  πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Πανόραμα" στη Μονεμβασία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους καθηγητές Αθανάσιο Μανιάτη και Ηλία Αγγελάκο, ενώ συμμετείχαν οι μαθητές της Β' και Γ' του 1ου Γυμνασίου Τρίπολης. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές παρακολουθούν το πολιτιστικό πρόγραμμα "Από την μεσοκάθετο στην ΑΟΖ", το οποίο αποτελεί παράγωγο της ημερίδας Τοποστρατηγικής "Το απέραντο γαλάζιο του Καστελλόριζου" που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο ελληνικό νησί.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο  κύριος Λυγερός αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ από κοινού με τους μαθητές ανέλυσαν στοιχεία οργανικής Χημείας,  τα διαγράμματα Voronoi καθώς και την τριγωνοποίηση του Delaunay.

Οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδευαν στην Αμερική

Οι προϊστορικοί Έλληνες, σύμφωνα με τον δρ. Μηνά Τσικριτσή, ερευνητή των αιγαιακών γραφών, είχαν επισκεφτεί τη Βόρεια Αμερική χιλιάδες χρόνια προτού την ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε από τη μελέτη ενός κειμένου του  Πλουτάρχου, το "Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης", όπου στις παραγράφους 941Α-942 περιγράφει το ταξίδι των Ελλήνων σε μία ήπειρο η οποία βρίσκονταν "δυτικά των τριών νησιών και βορειοδυτικά της Βρετανίας".