Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΥΠΠΟ: Εύρημα μοναδικό για τη μινωϊκή αρχαιολογία


Το μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο που αποκαλύφθηκε στο Καστέλλι

Οι ανασκαφικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη στην κορυφή του λόφου Παπούρα, σε υψόμετρο 494μ. ΒΔ της κωμόπολης Καστελλίου και του υπό κατασκευή αεροδιαδρόμου, απέδωσαν μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα, μοναδικό για την μινωική αρχαιολογία, διαμέτρου περίπου 48μ. καλύπτοντας  επιφάνεια περίπου 1800τμ. Βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου, σε τμήμα της κορυφής που είχε απαλλοτριωθεί για την τοποθέτηση Συστημάτων Επιτήρησης (ραντάρ) του νέου αερολιμένα.

Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen ενημερώθηκαν για τις σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ


Στιγμιότυπο από τη διάλεξη (φωτ.: facebook/Argo WN)

Διάλεξη του ιστορικού Βασίλη Τσενκελίδη στη Γερμανία

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ


Στην ομιλία αυτή ο Δρ. Murray A. Straus μιλάει για τα 40 χρόνια άρνησης της γυναικείας ενδοοικογενειακής βίας. Δρ. Murray A. Straus γεννήθηκε το 1926, ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας με ειδικότητα στην ενδοοικογενειακή βία και ιδρυτής του Εργαστηρίου Έρευνας για την Οικογένεια στo Πανεπιστήμιο του Hampshire. 

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ MANDELA ΚΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


Ως φαινόμενο της παραπληροφόρησης περιγράφεται από ψυχολόγους και ερευνητές η βλάβη που επέρχεται στην μνήμη που αφορά ένα γεγονός μετά από την έκθεση σε παραπληροφόρηση. Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί για παραπάνω από 45 χρόνια. Αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν οι μνήμες για ένα γεγονός. 

Ο Christophe Guilluy για την άνοδο της Λεπέν και την πολιτική κρίση στη Γαλλία

 «Με τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο Μακρόν επιδιώκει όχι τόσο να απαντήσει στη δημοκρατική κρίση όσο να την κάνει αόρατη»

Του Alexandre Devecchio, Le Figaro, 10/06/2024

Δεν δούλεψε η κινητοποίηση Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων


Ανδρέας Πιμπίσιης


Το εύρος της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θεωρήθηκε ως βαρόμετρο για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η κινητοποίηση στην οποία πίστευαν στο ΑΚΕΛ ότι θα τους ενίσχυε τη δυναμική και θα έκανε τη διαφορά τελικά δεν πέτυχε.

«Ramstein Flag-Virtual» και «ATHENA WARRIOR 24»: Η Πολεμική Αεροπορία στις συνθετικές ασκήσεις του NATO και της RAF [pics]


Από Δευτέρα 3 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στη συνθετική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Ramstein Flag-Virtual (RAFL-V)».

Στρατηγός ε.α. Φλώρος – Φτιάξαμε 432 drone διαφόρων τύπων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την “κοσμογονία” που έγινε στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων στην διάρκεια της θητείας του, έδωσε στην “Ομάδα Αλήθειας” ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο σύντομος απολογισμός που έγινε ως προς τον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει πίσω.

Δεν πρέπει να χαθεί το ποιοτικό υποβρύχιο πλεονέκτημα του Ελληνικού Στόλου έναντι της απειλητικής Τουρκίας: Ο αγώνας δρόμου για τα «μαύρα σκαριά» του Ναυτικού


Τα υποβρύχια τύπου 214 του πολεμικού ναυτικού, χρονικά βρίσκονται σε κομβικό σημείο, που θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμισή τους. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ένα από τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από τους ίδιους τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού είναι αν η Έλλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα του ποιοτικού πλεονεκτήματος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

ΠΓΥ-ΕΕ “ΠΕΡΣΕΑΣ”: Ονοματοδοσία & Ένταξη στο ΠΝ, παρουσία ΥΕΘΑ (vid./pics)


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΕΡΣΕΑΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. 

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου η γραμμή παραγωγής των PzH-2000, οι προτάσεις της KNDS για την αναβάθμιση των πυροβόλω


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Defence24» στις 10 Ιουνίου η KNDS ενεργοποίησε εκ νέου τη γραμμή παραγωγής των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000. Η ενεργοποίηση της γραμμής παραγωγής κρίθηκε απαραίτητη λόγω της παραγγελίας της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για 22 πυροβόλα, προς αντικατάσταση όσων έστειλαν στην Ουκρανία (14 η Γερμανία και οκτώ η Ολλανδία). 

Η THEON INTERNATIONAL στους Tech Leaders του Χρηματιστηρίου Euronext


Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON), κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας με παγκόσμιο αποτύπωμα, ανακοινώνει την ένταξή της στο τμήμα Tech Leaders του Χρηματιστηρίου Euronext, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για προώθηση τεχνολογικών εταιριών με υψηλή ανάπτυξη και ηγετική θέση.

Ο Γεραπετρίτης αναγκάστηκε να διευκρινίσει ξανά: Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στις εθνικές θέσεις, αλλά επιμένει σε “καλές σχέσεις” με την Τουρκία (video)


Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει δηλώσεις στους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης (Λένα Αργύρη, Μιχάλης Ιγνατίου, Γεωργία Γαραντζιώτη) μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Οι σχέσεις καλής γειτονίας με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο, την Τουρκία είναι απολύτως προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«River Route»: Η άσκηση του Στρατού στον Έβρο που θορύβησε τους Τούρκους


Η άσκηση «River Route» του Στρατού, στον Έβρο, με μήνυμα «όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι» θορύβησε τους Τούρκους, με τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος να κάνουν εκτενείς αναφορές περί ελληνικής προκλητικότητας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία δεν ζητά μόνο F-16 αλλά και κινητήρες για το ΚΑΑΝ - Θα δώσει η Γερουσία;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Θα χορηγηθεί άδεια για τους κινητήρες;

Τι διαμείφθηκε στη συνάντηση Αλίεφ και Ερντογάν στην Άγκυρα


Ιούνιος 11, 2024. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ μετέβη χθες για επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας του Μπακού.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Απειλείται» η Τουρκία από τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Έβρο και Αιγαίο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Ο Μπαχτσελί ζητά την κατάργηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταναστών με την ΕΕ

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί AP Photo/Burhan Ozbilici

Τον τερματισμό της Συμφωνίας Επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών με την ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Συνάντηση Φιντάν με Πούτιν και Πεσκόφ στο περιθώριο της συνόδου στη Μόσχα


Ο Τούρκος υπουργός, που βρίσκεται στη Μόσχα, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ 

Το Ισραήλ βομβαρδίζει φορτίο όπλων της Χεζμπολάχ


Ιούνιος 11, 2024. Ελλάδα.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα φορτίο όπλων που ανήκε στη Χεζμπολάχ. Η επίθεση έγινε στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

Γ. Γεραπετρίτης: Στη Διάσκεψη της Ιορδανίας για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα


Για την Ιορδανία αναχωρεί σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης για τη Γάζα.

IDF: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Γάζα, καταστρέφονται τούνελ – «Υπάρχουν ακόμα 120 όμηροι και θα τους βρούμε» – Δείτε φωτό, και βίντεο


Συνεχίζεται η καταστροφή τούνελ της Χαμάς σύμφωνα με τις IDF. Οι στρατιώτες της μονάδας Γιαχαλόμ κατέστρεψαν  δύο σήραγγες, οι οποίες είχαν μήκος ενός χιλιομέτρου η καθεμία

Μπλίνκεν: Αν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία θα φταίει η Χαμάς


Ελπιδοφόρα ένδειξη χαρακτηρίζει τη θετική ανταπόκριση της οργάνωσης στο πρόσφατο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αλλά ζητά επίσημη απάντηση του ηγέτη Γιαχία Σινουάρ. Θολή, βέβαια, παραμένει και η καταρχήν δέσμευση Νετανιάχου.

«Ρωσία και Ιράν εργάζονται ακόμα για την επίτευξη ολοκληρωμένης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας» λέει ο Πεσκόφ


Η Ρωσία και το Ιράν συνεχίζουν το έργο τους για μια ολοκληρωμένη διμερή συμφωνία συνεργασίας, αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις με το Ιράν.

Γερμανία: Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών προειδοποιεί για αύξηση της ισλαμιστικής τρομοκρατικής απειλής


Η απειλή ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

Ολλανδία: Ευοδώθηκε η προσπάθεια του ακροδεξιού Βίλντερς για συγκρότηση δεξιάς κυβέρνησης


Ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, που αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης.

Ευρωεκλογές 2024: Tι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα για την οικονομία της ΕΕ

Το πώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου 2024 την οικονομία της ΕΕ προσπαθεί να ερμηνεύσει η συντάκτρια του άρθρου του CNBC ,Karen Gilchrist. Υπενθυμίζεται πως κερδισμένη από την κάλπη των Ευρωεκλογών αναδείχθηκε η ακροδεξιά η οποία πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της ωστόσο αυτό προκαλεί ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην ΕΕ.

"Δεν παραιτούμαι", διαμηνύει ο Μακρόν - Συνασπισμό με τη Λεπέν "βλέπει" η γκωλική Δεξιά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Οι κινήσεις Φον ντερ Λάιεν για να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν -Ο ρόλος των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία


Στη μάχη της οικοδόμησης φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας της στο τιμόνι της Κομισιόν έχει ριχτεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τα μεγάλα κέρδη που σημείωσε η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές.

Ευρωεκλογές 2024: Η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι ευρωεκλογές του τετραημέρου 6-9 Ιουνίου που διεξήχθησαν στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ήταν οι πρώτες μετά το Brexit, και για κάθε μία χώρα ξεχωριστά, αλλά και για την Eνωση (ευρύτερα), έστειλαν τα ανάλογα μηνύματα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι έλαβαν χώρα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία εδώ και 28 μήνες, αβεβαιότητας στις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας, ως και οξύτατης πολεμικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας για την Ουκρανία

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Paul White

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 50% των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στη «Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. 

Ένταση στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Προειδοποιητικά πυρά σε στρατιώτες


Βόρεια Κορέα: Περίπου είκοσι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί πέρασαν για σύντομο χρονικό διάστημα προχθές Κυριακή τα σύνορα, προτού νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανοίξουν πυρ προειδοποιητικά και τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.