Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«River Route»: Η άσκηση του Στρατού στον Έβρο που θορύβησε τους Τούρκους


Η άσκηση «River Route» του Στρατού, στον Έβρο, με μήνυμα «όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι» θορύβησε τους Τούρκους, με τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος να κάνουν εκτενείς αναφορές περί ελληνικής προκλητικότητας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως γράψαμε στο enikos.gr πριν από δύο μέρες, η 31 Ταξιαρχία «Κάμια» έδωσε το πρόσταγμα της άσκησης “River Route” στον Έβρο, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι πανίσχυρος και πανέτοιμος να περάσει το ποτάμι όποτε θέλει.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε ποτάμι του νομού Έβρου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠM), την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

«Η Ελλάδα, κακομαθημένη από τις ΗΠΑ, διεξήγαγε μια άσκηση για το σχέδιό της να διασχίσει τον Έβρο στο σημείο μηδέν των συνόρων και να εισέλθει στο έδαφός μας. Την άσκηση παρακολούθησαν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», γράφει η αντιπολιτευτική τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Αλλά και η ισλαμιστική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Haber7.com γράφει: «Η Ελλάδα πραγματοποίησε άσκηση «διέλευσης συνόρων» στο σημείο μηδέν των συνόρων με την Τουρκία. Την άσκηση αυτή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και ελικόπτερα, παρακολούθησαν επί τόπου παρατηρητές από έξι διαφορετικές χώρες. Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να κινούνται και πάλι σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε μια άσκηση που θα επισκιάσει το θετικό κλίμα της νέας περιόδου».

Σκοπός της άσκησης, ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα πλεύσης των ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων μέσων, καθώς και στην τεχνική διάβασης υδάτινου κωλύματος, υπό τις συνθήκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επιχειρήσεων.

Με σύνθημα «όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι» η άσκηση ξεκίνησε με τα αμφίβια VBL για να ακολουθήσουν τα Μ113 δημιουργώντας προγεφύρωμα στην αντίπερα όχθη, ενώ το μηχανικό ακολουθούσε με το RIBON, στήνοντας γέφυρα στον ποταμό, επιτρέποντας την διέλευση των Μ1117 και αρμάτων μάχης LEOPARD, μαζί με τα Hummer.

Παράλληλα, οι «ινδιάνοι του Αιγαίου», τα ελικόπτερα KIOWA καταδείκνυαν στόχους κι επέφεραν καίρια πλήγματα, όπου απαιτείτο, έχοντας ως αποστολή την εγγύς υποστήριξη.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Σταύρος Παπασταθόπουλος, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης και Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου