Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ολλανδία: Ευοδώθηκε η προσπάθεια του ακροδεξιού Βίλντερς για συγκρότηση δεξιάς κυβέρνησης


Ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, που αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης.

Μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν έξι μηνών, το εθνικιστικό κόμμα Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς κατέληξε τον προηγούμενο μήνα σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τρία συντηρητικά κόμματα, αλλά δεν είχαν συμφωνήσει πώς θα μοιραστούν οι θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. 

"Καταλήξαμε σε συμφωνία”, δήλωσε ο Βίλντερς στους δημοσιογράφους μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών για την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων.

Ο κυβερνητικό συνασπισμός είχε ανακοινώσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα ότι ο Ντικ Σουφ, ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα, θα αναλάμβανε πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

Ο 67χρονος Σουφ ήταν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ανώτερος αξιωματούχος στο ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει επί χρόνια επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών AIVD και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας NCTV. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις υπόλοιπες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου