Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή και η δράση του αυτοκράτορα-"στρατιώτη" Νικηφόρου Φωκά

Ο Νικηφόρος Φωκάς γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της φημισμένης οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία και αναδείχθηκαν στον στρατιωτικό αλλά και πολιτικό τομέα.
 
Ο παππούς του ονομαζόταν και αυτός Νικηφόρος και είχε ηγηθεί των ρωμαϊκών δυνάμεων στην Ιταλία και την Σικελία επί Βασιλείου Α”. Έχοντας κάνει βίωμα στη ζωή του τη λέξη πειθαρχεία πρωταρχικό μέλημά του είναι να ενταχθεί στον Αυτοκρατορικό στρατό.

Η σημασία της ιστορίας στην Παιδεία

Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε αποκλειστικά την ιστορία ως ένα από τα μαθήματα της ύλης του σχολικού προγράμματος μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, όχι μόνο την εκφυλίζουμε αλλά ουσιαστικά ακυρώνουμε την αξία της για την Παιδεία και κατά συνέπεια για τους μικρούς ανθρώπους. Η ιστορία είναι στην πραγματικότητα η χρονογραφή, δηλαδή το ανάλογο της γεωγραφίας για τον Χρόνο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ιστορία αποκτά σάρκα και οστά μέσω της χρονοστρατηγικής. Δεν είναι λοιπόν ένας ουδέτερος χώρος του πεδίου γνώσεων.

Η απελευθέρωση των κατεχομένων

Του Ν. Λυγερού

Η απελευθέρωση των κατεχομένων δεν είναι μια εθνικιστική πράξη, αλλά μια αναγκαία ανθρώπινη πράξη. Θέλουμε δεν θέλουμε ο εποικισμός είναι ένα έγκλημα πολέμου και κατά συνέπεια δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται. Οι έποικοι με την ίδια τους την εγκατάσταση διαπράττουν ένα έγκλημα πολέμου, αφού συμβάλλουν στην τεχνητή αλλοίωση του πληθυσμού. Η αντίσταση και η θέληση απελευθέρωσης είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Διότι στα κατεχόμενα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια αν δεν γνωρίζουμε το Δίκαιο Πολέμου έχουμε και πάλι την εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για μια διαμάχη μεταξύ λαών, όμως αυτό είναι ξεκάθαρα λάθος.

Ενάντια στη βαρβαρότητα

Του Ν. Λυγερού

Όταν υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο προπαγάνδας που δηλώνει ότι ο θύτης δεν έπραξε ποτέ γενοκτονία εναντίον ενός λαού, μόνο οι γνώσεις μας επιτρέπουν να αντισταθούμε αποτελεσματικά. Αλλιώς όταν ακούμε για ζωτικό χώρο ή διάφορες δικαιολογίες του τύπου δεν μπορούσαμε να ζήσουμε με τόσα νησιά εχθρικά απέναντι από τις ακτές μας και γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε εδώ και χρόνια να το καταλάβουμε, έχουμε την εντύπωση ότι δεν είναι παράλογο και έχει μια βάση όσο δεν γνωρίζουμε ότι είναι ακριβώς λόγω γενοκτονίας που οι ακτές έχουν καταληφθεί. Συνεπώς πρέπει να έχουμε θεμελιακές γνώσεις στην ιστορία, για να λειτουργήσουμε ορθολογικά ενάντια στην βαρβαρότητα.

Υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P

Με μία αρνητική εξέλιξη, ολοκληρώνεται μια εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα: η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας, οδηγώντας την αξιολόγηση πιο βαθιά στην κλίμακα "junk", επικαλούμενη τον αυξανόμενο περιορισμό των ταμειακών διαθεσίμων.

Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα σε B-, από "Β" προηγουμένως, ενώ το “outlook” παραμένει αρνητικό.

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για κυπριακό πρόγραμμα - Βασική δέσμευση η εφαρμογή των εκποιήσεων, υπενθυμίζουν οι δανειστές μας


Νέα Υόρκη: "Η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος", υπενθυμίζει κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με Κύπρο, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Λευκωσία τεχνικών ομάδων της Τρόικας, από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

"Συζήτησαν με τις κυπριακές αρχές την πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, τις προτεραιότητες και τα ορόσημα για το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σημασία μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης", αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Όλος ο διάλογος του Α.Τσίπρα με τον Β.Πούτιν: "Καλησπέρα σύντροφε" - Β.ΠΟΥΤΙΝ: "ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ"

Στα ελληνικά προσφώνησε ο Β.Πούτιν τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα όταν του είπε επί λέξη «Καλησπερα Συντροφε» και ο Έλληνας ηγέτης του απάντησε επίσης στα ελληνικά «καλησπερα φίλε συντροφε» στη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη το μεσμέρι.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το defencenet.gr ότι θα υπάρξει κοινό αίτημα για την απόδοση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθησαν από τους απογόνους των Ούννων κατά την διάρκεια της Κατοχής αλλά και κατά την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση εναντίον του ελληνικού και του ρωσικού λαού.

Μόσχα και Αθήνα στήνουν στον "τοίχο" το Βερολίνο με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 9 ΜΑΙΟΥ"
 
Ρωσία και Ελλάδα είναι έτοιμες να στήσουν στον… τοίχο τη Γερμανία, όπως τουλάχιστον αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, διεκδικώντας τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις σφαγές και τις καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα του Γ’ Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι όροι των Ευρωπαίων: «Όχι» σε δάνειο-γέφυρα, φέρτε σχέδιο μέχρι την Τετάρτη

Σόιμπλε: Κίνδυνος να καταστραφούν όλα, ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου - Ντάισελμπλουμ: Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες - Ρέγκλινγκ: Χωρίς συμφωνία, τέλος τα χρήματα από τον EFSF
«Όχι» σε δάνειο-γέφυρα είπαν με ξεκάθαρο τρόπο οι Ευρωπαίοι δανειστές απορρίπτοντας την πρόταση που παρουσίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης στους υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συνομίλησε τις προηγούμενες μέρες. Την ίδια στιγμή αποστέλλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συντάξει και να παρουσιάσει το σχέδιό της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης προκειμένου το αίτημα για παράταση της οικονομικής βοήθειας να εγκριθεί από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Κυβέρνηση: Θέλουμε πρόγραμμα-γέφυρα, «όχι» δόσεις

Πρώτα η συμφωνία για το πρόγραμμα - γέφυρα και μετά θα καταθέσουμε προτάσεις λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα
Τους όρους που θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους προσδιορίζει η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση. Όπως ξεκαθαρίζεται το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο πρόγραμμα - γέφυρα, αρνείται να πάρει τις εναπομείνασες δόσεις από το Μνημόνιο και επαναλαμβάνει πως θα μείνει πιστό στην πρόσφατη λαϊκή εντολή.