Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Κωνσταντίνος Κανάρης: Ο Μπουρλοτιέρης του 1821

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατορθώνοντας μέσω της πυρπόλησης της Τουρκικής Ναυαρχίδας να προκαλέσει τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης για τη μικρή κουκίδα επάνω στο χάρτη με το όνομα Ελλάδα που αντιμαχόταν τον τουρκικό ζυγό.

Παρά τις αντιπαραθέσεις για τον τόπο καταγωγής του αν πρόκειται για την Πάργα ή τα Ψαρά, ο Κανάρης έχει μείνει στην ιστορία ως βέρος Ψαριανός μιας και όλη του η δράση είναι συνδεδεμένη με το νησί ενώ και η οικογένειά του έμεινε και αναπτύχθηκε στα Ψαρά.

Ιάκωβος Τσούνης - Ένας Εθνικός Ευεργέτης(Βίντεο)

Από το  EDITOR

Αυτός είναι ο Ιάκωβος Τσούνης, ο 97χρονος βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που χάρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη. Γεννημένος στην Πάτρα στις 20 Ιουνίου του 1925, ο Ιάκωβος Τσούνης είναι το τελευταίο από τα 13 παιδιά της οικογένειας. 

 Ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων του, Λεονταίων και Πετμεζαίων, αγωνιστών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο 16χρονος Ιάκωβος κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του μεγαλύτερου αδερφού του που ήταν ενήλικος. Έτσι, μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. «Ή θα έρθεις νικητής ή θα πεθάνεις εκεί», του είπε ο πατέρας του. Είναι ο νεότερος βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την διάρκεια της γερμανικής Κατοχής συνέχισε την αντιστασιακή δράση του. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει. 

 Ξεκινά να βιοπορίζεται ως σερβιτόρος σε ένα καφενείο στο λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του.  

Σαλαμίνα: Σημαντική ανακάλυψη -Βρήκαν τμήμα του τείχους της Κλασικής εποχής

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, που πραγματοποιήθηκε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020, για πέμπτο κατά σειράν έτος, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος (2020-2022).

Η έρευνα είναι συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) και της εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, υπό τη διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, και του Γιάννου Γ. Λώλου, καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ι.ΕΝ.Α.Ε.

Τατάρ: Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του Βαρωσιού

Οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν με τον ερχομό της Τουρκίας στην Κύπρο, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας την Κυριακή στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT για την σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» ενώ ερωτηθείς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είπε ότι το Βαρώσι δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στη σειρά, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν δύσκολες μέρες κατά τα χρόνια του «αγώνα» τους, προσθέτοντας αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και περίμεναν τον ερχομό της Τουρκίας.

''Πέφτουν'' οι υπογραφές: Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σ. Αραβία

Στις 20 Απριλίου η υπογραφή της συμφωνίας

H Ελλάδα ''σφυρηλατεί'' συμμαχίες με τις χώρες τις αραβικής χερσονήσου. Σ. Αραβία και ΗΑΕ είναι οι ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής και τις συνδέει ένα κοινό με την Ελλάδα, οι προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν.

Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.