Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας

Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Προηγουμένως, ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ' αυτή.
Η Νιγρίτα απέχει 25 χιλιόμετρα νότια των Σερρών και είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Βερτίσκος. Την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων ήταν ένα από τα σημαντικά εμπορικά κέντρα της περιοχής. Στις 22 Οκτωβρίου 1913, Έλληνες πρόσκοποι (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα) απελευθέρωσαν την πόλη από τους Οθωμανούς Τούρκους και εγκατέστησαν σ’ αυτή ελληνικές αρχές.

Η καταστροφή των Ψαρών

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.

Οι Τουρκοαιγύπτιοι έδιδαν πρωταρχική σημασία στις κατά θάλασσα επιχειρήσεις, γιατί αν δεν

Η Ελλάδα δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός του 2019 για τους Βρετανούς - Ποιες άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται στις προτιμήσεις τους

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η διεθνής, ηλεκτρονική πλατφόρμα On the Beach η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες για το καλοκαίρι του 2019.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Ισπανία, με την Τουρκία να ακολουθεί στην τρίτη, την Πορτογαλία στην τέταρτη και την Κύπρο να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Έκτη ακολουθεί η Μάλτα, ενώ το Μαρόκο και η Αίγυπτος συναντώνται στην έβδομη και όγδοη θέση της κατάταξης, αντίστοιχα.

Ραγδαίες εξελίξεις -Τραμπ: «Σύντομα θα μάθετε αν θα βομβαρδίσω το Ιράν» - ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ DRONE

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρριψη ενός drone του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αεροπορικής επιδρομής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά, αν προτίθεται να προχωρήσει σε αεροπορικό πλήγμα κατά του Ιράν και απάντησε: «Σύντομα θα το μάθετε».

Προσχέδιο/τουρκικές προκλήσεις: Έτοιμη να ανταποκριθεί η ΕΕ

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.
 
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της Συνόδου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει γύρω στις 8 το βράδυ, ώρα Κύπρου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την υγεία

Tης Αγγελικής Μήλιου, 
βιολόγου
Από το medlabnews.gr

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες για το ζήτημα αυτό, από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0.6 ± 0.2 °C. Μπορεί αυτή η μεταβολή να φαντάζει μικρή στον

Ελεγκτικό Συνέδριο και θαλάσσιες περιοχές

Του Νίκου Λυγερού

Επιτέλους εκδόθηκε και η δεύτερη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης, πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε στο στάδιο της υπογραφής των δύο συμβάσεων με την τριπλή κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Exxon-Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια. Στη συνέχεια αυτό που θα παραμείνει θα είναι η

Η κινδυνολογία ως εργαλείο - Η απεγνωσμένη προπαγάνδα

Η κινδυνολογία ως εργαλείο
Του Νίκου Λυγερού

Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα είναι επιτρεπτά για να μπορέσει να αλλάξει τα καταστροφικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της. Έτσι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και την τουρκική προκλητικότητα προς όφελός της δημιουργώντας εντυπώσεις που όχι μόνο δεν έχουν βάση αλλά στις οποίες δεν πιστεύει ούτε η ίδια. Όμως πολλοί πέφτουν θύμα αυτής της προσέγγισης και προσπαθούν να την ενισχύσουν δίνοντας έμφαση με τεχνητό τρόπο στις τουρκικές δηλώσεις. Έτσι η προκλητικότητα της Τουρκίας εργαλειοποιείται

Ενάντια στη βαρβαρότητα - Ο ζεόλιθος και η καλλιέργεια της πατάτας

Ενάντια στη βαρβαρότητα
Του Νίκου Λυγερού


Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι μία απλή αναμέτρηση που δεν υπολογίζουν καν σαν μία αντιπαράθεση παρά μόνο σε κομματικό επίπεδο, χωρίς να βλέπουν ότι πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα. Ακούμε συχνά ότι όλες οι πολιτικές θέσεις είναι σεβαστές, αλλά τι να πούμε για αυτές που κατηγορούν την ανθρωπιά και καταδικάζουν την Ανθρωπότητα λόγω ιδεολογίας. Έτσι πολλοί δεν βλέπουν την ιστορικότητα αυτού του αγώνα λόγω έλλειψης γνώσεων περί υποβάθρου. Συχνά μαθαίνουν για αυταρχικά καθεστώτα σε άλλες περιοχές του κόσμου και αντιλαμβάνονται πόσο βάρβαρα είναι αλλά