Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Προσχέδιο/τουρκικές προκλήσεις: Έτοιμη να ανταποκριθεί η ΕΕ

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.
 
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της Συνόδου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει γύρω στις 8 το βράδυ, ώρα Κύπρου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο σχέδιο συμπερασμάτων οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

"Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα".
 
Η Σύνοδος καλείται να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και να εκφράσει την (όχι μόνο φραστική) αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, την ώρα που ο «Πορθητής» βρίσκεται στη διαδικασία γεώτρησης 36.6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. Η Λευκωσία αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής να υιοθετήσει το Κείμενο Συμπερασμάτων που καταγράφηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε νωρίτερα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές παραβιάσεις.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντόουλ και άλλους ηγέτες.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου