Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Η δεύτερη πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826.

Επίθεση του αλαζόνα Ερντογάν και στη Ρωσία: «Μόνο εγώ αποφασίζω για το Αφρίν»

Τη θέση της Ρωσίας για μία ακόμη φορά επέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος για το μέλλον του Αφρίν στη Συρία, τονίζοντας πως η ίδια η Άγκυρα θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της επιστροφής της περιοχής στο συριακό λαό.
«Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε το Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες στη Συρία, στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά και όλο... νόημα ο Ερντογάν, απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Καμμένος: Κανείς δεν ενοχλεί την κυρά της Ρω - Μπαχτσελί: Θα ξεδοντιάσουμε όποιον μας τρίζει τα δόντια

Διαφωνούν Ελλάδα και Τουρκία για το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω: Η Αθήνα επιβεβαιώνει και υποβαθμίζει, η Άγκυρα διαψεύδει
Ένα retweet με νόημα ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου στην διάψευση του επεισοδίου από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προώθησε σε όσους τον ακολουθούν την ανάρτηση στελέχους των ΑΝΕΛ που έγραψε  «Την "Κυρα της Ρω" δεν την ενοχλει κανεις!».

Κύπρος ΥΠΕΞ: Προετοιμάζουμε αγωγό ΦΑ από ΑΟΖ Κύπρου σε Αίγυπτο

Κύπρος και Αίγυπτος προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, ενόψει της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Κάιρο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Αίγυπτο, τέλη αυτού του μήνα, στην κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις τουρκικές προκλήσεις.

Η ουρά μιας προβληματικής συμφωνίας - Τα πυραυλικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα

Η ουρά μιας προβληματικής συμφωνίας
Του Ν. Λυγερού

Όσοι υπέγραψαν με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και ανακοίνωσαν τότε ότι ήταν μια επιτυχία, πρέπει τώρα να διαχειριστούν την ουρά αυτής της απαράδεκτης απόφασης. Διότι τώρα όλοι βλέπουν τα παιχνίδια της Τουρκίας με τους πρόσφυγες. Έτσι αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν πια να συνεχίσουν να δίνουν χρήματα σε ένα κράτος που δεν σέβεται τους ανθρώπους και πάντα προσπαθεί να τους καταπατήσει ακόμα και μέσω της εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών που παρουσιάζει ως πρόσφυγες. Αυτή η αλλαγή φάσης είναι το πρώτο στάδιο της συνειδητοποίησης του γεγονότος ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει τηρηθεί, διότι πολύ απλά δεν τηρεί τους κανόνες.

Ρώσικα Τεχνάσματα και Τουρκικός Ραγιαδισμός - Σοβιετική προσέγγιση της Ρωσίας

Ρώσικα Τεχνάσματα και Τουρκικός Ραγιαδισμός
Του Ν. Λυγερού

Όλο το παιχνίδι μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν γίνεται κατανοητό αν εξετάζουμε μόνο τα δεδομένα του παρόντος και το θέμα του πυρηνικού σταθμού. Είναι σαν να κοιτάζουμε μόνο μια παρτίδα που ανήκει σ’ ένα αγώνα. Η Ρωσία με τον πόλεμο του 1877-1878 λόγω πανσλαβισμού και συμμαχίες με τη Ρουμανία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο έθεσε τα όρια της Τουρκίας στην Ευρώπη. Μόνο που η τροποποίηση της Συνθήκης Αγίου Στεφάνου μέσω της Συνθήκης Βερολίνου, δεν είχε τα αποτελέσματα που επεδίωκε η Ρωσία.

Συζητήσεις χωρίς διαπραγματεύσεις - Η στρατηγική ήττα της Τουρκίας

Συζητήσεις χωρίς διαπραγματεύσεις
Του Ν. Λυγερού


Ποιος είναι ο λόγος των συζητήσεων με το κατοχικό καθεστώς, αφού όλοι βλέπουμε πια και οι πιο αφελείς ότι λειτουργεί όχι ως πρεσβεία της Τουρκίας, διότι αυτή δεν του δίνει αυτό το επίπεδο, αλλά ως επίσημο προξενείο; Οι συζητήσεις σε κοινοτικό επίπεδο δεν μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε υψηλότερο. Επίσης αυτήν την περίοδο με τις θέσεις της Τουρκίας, ποιος μπορεί να περιμένει κάτι το θετικό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συζητήσεις χωρίς διαπραγματεύσεις.