Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου- Επέτειος του ΟΧΙ 1940(Βίντεο - Φωτο)

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο, ημέρα μνήμης και εθνικής αξιοπρέπειας στην ιστορία. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά στις αξιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης, με τον Ιωάννη Μεταξά να απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού. Με το «ΟΧΙ» ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Ελλάδα μπήκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε χρόνο ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εισόδου του ελληνικού έθνους στον ένοπλο αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως και αυτή η Εθνική Επέτειος συμπίπτει με εορτασμό της Παναγίας.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ήταν 15 Αυγούστου του 1940.
Ο λαός της Ελλάδας προσκυνούσε ταπεινά την Δέσποινα του Αρχιπελάγους
στην Τήνο όταν το ιταλικό υποβρύχιο χτύπησε ύπουλα και βύθισε το αντιτορπιλικό
«Έλλη» με τους φτωχούς προσκυνητές, τις γυναίκες, τους γερόντους και τ' άρρωστα
παιδιά.
Κι ήταν πικρό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι σειρήνες με το
τρομακτικό ουρλιαχτό τους ανακοίνωναν στο Πανελλήνιο ότι η φασιστική Ιταλία με
έγγραφο τελεσιγραφικό ζητούσε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να της
παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της.
Και η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν το λακωνικό μα περίτρανο
«ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και
αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής
όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ένα ΟΧΙ που αναζητείται και σήμερα...

Το ΟΧΙ του κατά τεκμήριο μεγαλύτερου Έλληνα ηγέτη του 20ου αιώνα μαζί με τον Ε.Βενιζέλο, του πρωθυπουργού Ι.Μεταξά, το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 αν και εκφράζει όλο το νόημα και τη διάθεση του Ιωάννη Μεταξά, είναι περιγραφικό αυτού που πραγματικά ειπώθηκε:

«Alors, c'est la guerre» είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στα γαλλικά, δηλαδή «αυτό σημαίνει πόλεμος!».
Στην συνάντηση αυτή, κατά την θυγατέρα του Μεταξά, ακολούθησε και η εξής στιχομυθία που ο Γκράτσι δεν την αναφέρει:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΑΣ,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ

Από το cslab.ntua.gr
 
Εισαγωγή
    Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 1940. Τρίτη μέρα του πολέμου. Τα στρατεύματά μας δεν έχουν περάσει ακόμη στην αντεπίθεση. Οι Ιταλοί διατηρούν την πρωτοβουλία. Στον παραλιακό τομέα και στην Πίνδο προχωρούν. Μόνο στο κέντρο, στην γραμμή Καλαμάς-Καλπάκι έχουν αναχαιτισθεί.
    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς καλεί, στο Γενικό Στρατηγείο (στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία") τους εκδότες και αρχισυντάκτες των εφημερίδων και "κεκλεισμένων των θυρών" τους ενημερώνει για το πώς φτάσαμε σε πολεμική αναμέτρηση με την φασιστική Ιταλία.
    Ο διοπτροφόρος πρεσβύτης, που το παρουσιαστικό του δεν έχει τίποτε το επιβλητικό,

Le Monde: Ο Ερντογάν θέλει συγκρούσεις, αυτοκρατορία και “χαλιφάτο”

Μπροστά στην οργή του Τούρκου προέδρου εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα γεωπολιτικά μέτωπα, είναι σημαντικό να εκφρασθεί η αλληλεγγύη προς το Παρίσι, υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, τεταμένες για περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των διαφορών για τη Συρία και τη Λιβύη, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της τουρκικής ναυτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα.

‘Βόμβα’ από τα WikiLeaks: Αποκαλύπτουν το κύκλωμα διαφθοράς του Ερντογάν – Στη φόρα χιλιάδες ‘αμαρτωλά’ emails

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, το WikiLeaks δημοσιεύει ένα έγκυρο αρχείο με δυνατότητα αναζήτησης 57.934 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Berat Albayrak, ο οποίος είναι γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Τα μηνύματα διαρκούν δεκαέξι χρόνια από τον Απρίλιο του 2000 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους (συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) και αποτελούν κυρίως αλληλογραφία μεταξύ του Albayrak και της άρχουσας τουρκικής ελίτ: πολιτικοί, επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειας.

Δραματικές ανατροπές ολόγυρα περνάνε στα «ψιλά» – Γιατί;

Του Θανάσης Κ.
Από το dailypost

Βροχή οι εξελίξεις που μας αφορούν άμεσα, είτε δεν γίνονται «ειδήσεις» μέσα στην Ελλάδα, είτε αφυδατώνονται και περνάνε εντελώς «στα ψηλά»

* Πρώτη είδηση, η στροφή της Γαλλίας κατά της «Πολιτικής ορθότητας»! Με το χτύπημα του ισλαμοφασισμού μέσα στη χώρα. Μετά τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό Γάλλου καθηγητή, από νεαρό ισλαμιστή…