Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ανατέθηκε η μελέτη συντήρησης των θολωτών τάφων στην Περιστεριά


Η εκπόνηση μελέτης συντήρησης των μυκηναϊκών θολωτών τάφων και λοιπών αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς ανατέθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΕΣ;


Διπλασιάστηκαν οι γυναίκες παιδόφιλες στην Αγγλία σε τέσσερα μόλις χρόνια. Και μάλλον ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Δρ. Andrea Darling εγκληματολόγος και ερευνήτρια εξηγεί, αυτό που τόσο συχνά έχουμε εξηγήσει σε άρθρα εδώ. Πως η προκατάληψη πως οι γυναίκες δεν εγκληματούν οδηγεί σε μικρά ποσοστά καταγγελιών απέναντι τους. Εξηγεί επίσης πως υπάρχει  “έλλειψη κατανόησης όσον αφορά την βία και την κακοποίηση που ασκούν οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως μια κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να είχε παρατηρηθεί εάν ο θύτης ήταν άντρας, δικαιολογείται όταν η θύτης είναι γυναίκα. Το βλέπω συνεχώς στις έρευνες μου”.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιουνίου 1907: Η θανάτωση του καπετάν Άγρα, πλήγμα που πήγε μπροστά την υπόθεση της Μακεδονίας

                         

Στάθης Βασιλείου

Απαγχονίζεται από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός). 
Ο καπετάν Άγρας, είχε δεχθεί πολυάριθμες προτάσεις συνεννόησης με τον πρωτοκομιτατζή Ζλατάν, με τον οποίο είχε συναντηθεί αρκετές φορές συνομιλώντας για παράδοση του δεύτερου και προσχώρηση στην Ελληνική υπόθεση. 

Ερωτηματικά από τη δήλωση για «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»


του Νίκου Μελέτη 

Ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece Μαρίνου Γιαννόπουλου στο τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού που προτείνει την «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ Λιβάνου: «Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις με Κύπρο»


Στον απόηχο των δηλώσεων -απειλών του ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα  κατά της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Απάντησε στις απειλές Νασράλα κατά Κύπρου – «Να σταματήσουμε το Ιράν πριν να είναι αργά»


Απάντηση στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάζ Νασράλα κατά Κύπρου και Ισραήλ έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς.

Προκλητικό λιβανέζικο δημοσίευμα: «Η Πάφος είναι πιο κοντά από το Εϊλάτ»


Η λιβανέζική εφημερίδα Al-Akhbar, που είναι προσκείμενη στην οργάνωση της Χεζμπολάχ, δημοσίευσε μια φωτογραφία που υπολογίζει τις αποστάσεις από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και την Κύπρο. Το δημοσίευμα αποτελεί συνέχεια των απειλών του ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα  κατά της Κύπρου.

Η κούφια απειλή της Χεζμπολάχ για την Κύπρο και το πραγματικό μεταναστευτικό όπλο

A picture of Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah sits on a house previously destroyed in an Israeli strike, in Aita al-Shaab village, south Lebanon, Monday, May 27, 2024. The Arabic on flag reads: "Oh Hussein." (AP Photo/Mohammad Zaatari) AP Photo/Mohammad Zaatari

Γιάννης Χαραμίδης

Μπορεί η Χεζμπολάχ να απείλησε την Κύπρο με αντίποινα εάν εκχωρήσει ναυτικές ή αεροπορικές βάσεις στο Ισραήλ, αλλά αυτή η απειλή είναι τόσο «κούφια» όσο και αυτή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Στάνο για απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου: "Είναι απειλή εναντίον της ΕΕ, τη στηρίζουμε πλήρως"


Την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εξέφρασε ο Πίτερ Στάνο.

Ο Νασράλα προειδοποιεί την Κύπρο


Ιούνιος 20, 2024. Ελλάδα.

Ο ηγέτης της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου εναντίον του κινήματός του.

Συμφωνία πλαίσιο προμήθειας πυραύλων Mistal με συμμετοχή και της Κύπρου


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή Συμφωνίας – Πλαίσιο μεταξύ Βελγίου, Γαλλίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας και Κύπρου, που αφορά το κοινό έργο προμήθειας αντιαεροπορικών πυραύλων βραχέως βεληνεκούς Mistral 3.

«NATO Tiger Meet 2024»: Οι «τίγρεις» από την 335 Μοίρα «έσκισαν» τους ουρανούς της Γερμανίας [pics]


Από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2024», η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Schleswig της Ο.Δ. Γερμανίας.

Το «ημερολόγιο καταστρώματος» για την φρεγάτα ΨΑΡΑ άρχισε να γράφεται: Στην Αθήνα αναζητούν το επόμενο πλοίο για την επικίνδυνη σκυτάλη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»


Η φρεγάτα ΨΑΡΑ ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στον οποίο θα επιστρέψει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πηγή: Hellasjournal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Πρώτος σταθμός για την φρεγάτα ΨΑΡΑ είναι η Κρήτη και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής για να γίνουν εκεί ορισμένα κρίσιμα τεστ σε συστήματα του πλοίου. Επιπλέον στο ΚΕΝΑΠ θα υπάρξει η τελευταία ενημέρωση, κυρίως των στελεχών που είναι επιφορτισμένα με την έγκαιρη προειδοποίηση εντοπισμού στόχων από ξηρά, θάλασσα ή τον αέρα.

Η εναλλακτική γαλλική πρόταση για το οπλοστάσιο των αμερικανικών M-270 MLRS

Γιάννης Νικήτας

Στα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκθέματα της φετινής «Eurosatory 2024» είναι η παρουσίαση του νέου γαλλικού βλήματος εδάφους – εδάφους, προϊόν ανάπτυξης των εταιρειών SAFRAN και ΜBDA. Οργασμός τεχνολογικών εξελίξεων για το Πυροβολικό Μάχης. 

Εκσυγχρονισμός MEKO: ΠΝ και TKMS – Thales προσεγγίζουν την συμφωνία – «Αγκάθι» το κόστος εργασιών στο ναυπηγείο


*Του Κώστα Σαρικά 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, της ΓΔΑΕΕ και της Κοινοπραξίας TKMS – Thales Netherlands φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει, με μια σειρά από εμπόδια να έχουν ξεπεραστεί και οι δύο πλευρές να προσεγγίζουν στα κύρια σημεία μιας συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό και των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ».

«Eurosatory 2024»: Στρατηγικό πύραυλο cruise εδάφους – εδάφους παρουσίασε η γαλλική MBDA

Γιάννης Νικήτας

Τη πρώτη παρουσίαση ενός πραγματικά στρατηγικού όπλου, πραγματοποίησε η γαλλική εταιρεία MBDA στα πλαίσια της έκθεσης «Eurosatory 2024». Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα κατηγορίας πυραύλου cruise με βάση την ανάπτυξη των γνωστών πυραυλικών συστημάτων SCALP EG και SCALP NAVAL (Missile de Croisière Naval – MdCN). 

Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για το μεταναστευτικό

EUROKINISSI/LATO KLODIAN

«Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η οποία σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι εν εξελίξει πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση και άλλοι παράγοντες αστάθειας, προδιαγράφουν αυξητική τάση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Γ. Γεραπετρίτης: Μας ενώνουν κοινοί δεσμοί φιλίας, αξιών και η ναυτική παράδοση με τις Φιλιππίνες


Στους δεσμούς φιλίας και κοινών αξιών, που συνδέουν την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες, αλλά και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαιτέρως δε στον τομέα της ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο, μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης στην Αθήνα, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα.

Οι ΝΥΤ για το ταυτοτικό δράμα της Βόρειας Μακεδονίας: Κράτος 33 ετών που τιμά ως ήρωες Έλληνες και Βούλγαρους – Τι ιστορικό μιας βαλκάνιας διένεξης


People walk next to the monument of Filip II of Macedonia in the center of the FYROM capital Skopje. EPA/GEORGI LICOVSKI

Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο του Andrew Higgins με τίτλο Who Owns Alexander the Great? It’s a Diplomatic Minefield που αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό της διένεξης της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αλλά και με την Βουλγαρία για άλλες ιστορικές διεκδικήσεις.

Γερμανική Υπηρεσία: Στις μεγαλύτερες απειλές κατασκοπείας συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία


Ιούνιος 19, 2024. Ελλάδα.

Στην ετήσια έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στις χώρες που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τη Γερμανία.

Όχι στα φοβικά σύνδρομα, άμεσα 12 ν.μ.

Η άγνοια, η κινδυνολογία, η σκόπιμη διόγκωση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας δημιουργεί στα ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας το φοβικό σύνδρομο του πολέμου και αποτελεί τη συνεχή αιτία του κατευνασμού της Τουρκίας από το 1974 κυρίως και μετά την εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Βρέθηκε η φόρμουλα συνδιαχείρισης και υφαρπαγής του πολλά υποσχόμενου υποθαλάσσιου πλούτου μας από την Τουρκία!


Ιούνιος 20, 2024. Ελλάδα.

Εθνικός φορέας/εταιρεία μας ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα Ελλάδα-Τουρκία να προωθήσουν την «ενεργειακή συνεργασία»!

“Στο βωμό μια εφήμερης ηρεμίας αφήνουμε την Τουρκία να ενισχυθεί”


Η προτεραιότητά μας είναι η προώθηση του εθνικού συμφέροντος και όχι να μεταθέτουμε για το μέλλον τα δύσκολα υπό χειρότερους όρους και να βλέπουμε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας καθημερινά να πολλαπλασιάζονται.Ποιός σκέφθηκε ότι τα θαλασσοπούλια είναι πιο σημαντικά από την Ελληνική παρουσία και σημαία σε νησιά και βραχονησίδες;…

Διπλωματική ένταση μετά τη συμμετοχή Βαρθολομαίου στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από την Ελβετία και την Ουκρανία

Φρίκη στη Γαλλία: Βίασαν 12χρονη επειδή είναι… Εβραία


Γιάννης Παπαδάτος

Η είδηση του βιασμού ενός 12χρονου κοριτσιού στο παρισινό προάστιο Κουρμπεβουά από τρία σχεδόν συνομήλικά της αγόρια 12, 13 και 14 ετών, προκάλεσε από μόνη της θλίψη και αποτροπιασμό. Τα συναισθήματα όμως χειροτέρεψαν με την αποκάλυψη της «Le Parisien» ότι η Εισαγγελία της Ναντέρ αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έγκλημα αντισημιτικού μίσους.

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ζωντανοί όμηροι στη Γάζα δεν ξεπερνούν τους 50


Η εκτίμηση, που βασίζεται σε συνδυασμό ισραηλινών και αμερικανικών πληροφοριών, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών ομήρων σε 66

Ισραήλ: Η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί -Μόνος τρόπος απελευθέρωσης των ομήρων είναι μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων


Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ο αρχιπλοίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εξέφρασε χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Channel 13, την άποψη ότι η Χαμάς «δεν μπορεί να εξαλειφθεί» και ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέσω συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ο χρόνος τελειώνει - Ο Νετανιάχου πρέπει να πάρει απόφαση για τη Γάζα


Του Marc Champion

Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ήταν πάντα αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε την πρόθεση να επιτρέψει μια πολιτική διευθέτηση για τον τερματισμό των συγκρούσεων - του είδους για το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί να γίνει άμεσα. Ίσως σύντομα να έχουμε περισσότερο σαφή εικόνα.

Φόβοι για μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δημιουργεί φόβους για το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολεμικής αναμέτρησης. Ωστόσο οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την προοπτική μίας τοπικής σύρραξης.

Le Monde: Αυτός είναι ο λόγος που κήρυξε εκλογές ο Μακρόν


Σε θεαματική μείωση του αριθμού των υποψηφίων βουλευτών οδήγησε η αιφνίδια απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα διεκδικήσουν 4.011 υποψήφιοι, έναντι 6.290 που ήταν το 2022 και 7.877 που έβαλαν υποψηφιότητα το 2017.

Επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα γίνει ο Μαρκ Ρούτε


Μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η Ρουμανία επιβεβαίωσε τη στήριξή της στον Ρούτε, με τον πρόεδρο Κλάους Ιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση της Συμμαχίας.

Πούτιν προς Βιετναμέζους: «Να θυμάστε ποιος σας βοήθησε όταν πολεμούσατε Αμερικανούς και Γάλλους εισβολείς»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το Βιετνάμ έναν από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Ρωσίας, με τις διμερείς σχέσεις να έχουν προχωρήσει πολύ

Νότια Κορέα: Η Σεούλ θα "επανεξετάσει" την απευθείας χορήγηση όπλων στην Ουκρανία


Η Νότια Κορέα θα επανεξετάσει την πολιτική της που απαγορεύει στη χώρα να προμηθεύει άμεσα όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, μετά την υπογραφή χθες μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.