Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Διπλωματική ένταση μετά τη συμμετοχή Βαρθολομαίου στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από την Ελβετία και την Ουκρανία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Ελβετία και την Ουκρανία σχετικά με την υπογραφή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου.

Η είδηση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχε στη Σύνοδο με καθεστώς κράτους, καθώς και ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε επίσημα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάνδιαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, ανέφερε ότι: «Η είδηση ότι το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναριού συμμετείχε στην Ουκρανική Σύνοδο Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 με καθεστώς κράτους και ότι ο Υπουργός μας είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναριού Βαρθολομαίο στο περιθώριο της Συνόδου δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ζητήθηκε εξήγηση από τους διοργανωτές της Συνόδου ΚορυφήςΕλβετία και Ουκρανία, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι στη συνέχεια προστέθηκε το όνομα του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναριού ως υπογράφοντα στην Κοινή Διακήρυξη, η οποία έγινε αποδεκτή στο τέλος της Συνόδου και κοινοποιήθηκε. Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση για το ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κρατική μας πολιτική όσον αφορά το καθεστώς του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου