Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Συμφωνία πλαίσιο προμήθειας πυραύλων Mistal με συμμετοχή και της Κύπρου


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή Συμφωνίας – Πλαίσιο μεταξύ Βελγίου, Γαλλίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας και Κύπρου, που αφορά το κοινό έργο προμήθειας αντιαεροπορικών πυραύλων βραχέως βεληνεκούς Mistral 3.

Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των πέντε χωρών, μέσω αναθέσεως μαζικής συμβάσεως, η οποία θα εξασφαλίσει οικονομικότερη τιμή προμήθειας του συγκεκριμένου τύπου πυραύλου. Όπως ανακοινώθηκε, η υπογραφή της συμφωνίας αντανακλά την επιθυμία των ευρωπαϊκών χωρών εταίρων να συνεργαστούν από κοινού ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων για την ασφάλεια του εναέριου χώρου.

Για λόγους πολιτικής, τον Ιούνιο του 2023 η Γαλλία είχε απευθύνει πρόσκληση σε χώρες της Ευρώπης, να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις από την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ασπίδας Ουρανού (European Sky Shield Initiative) που προώθησε η Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Ιουνίου υπεγράφη Επιστολή Προθέσεως (LoI) από Βέλγιο, Εσθονία, Ουγγαρία και Κύπρο, για πιθανή κοινή προμήθεια πυραύλων Mistral 3. Την επομένη, το γαλλικό Υπουργείο Αμύνης είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να παραγγείλει 1.000 πυραύλους Mistral 3, αξίας περίπου 500 εκατ. € ως μέρος της κοινής αγοράς.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου