Γιάννης Χαραμίδης

Μπορεί η Χεζμπολάχ να απείλησε την Κύπρο με αντίποινα εάν εκχωρήσει ναυτικές ή αεροπορικές βάσεις στο Ισραήλ, αλλά αυτή η απειλή είναι τόσο «κούφια» όσο και αυτή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ο Νασράλα μπορεί να είναι ο de facto ηγέτης της Χεζμπολάχ σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο και είναι γεγονός πως η Χεζμπολάχ είναι πολύ διαφορετικό και κυρίως πιο επικίνδυνο μέγεθος από τη Χαμάς αλλά η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ευρώπη ουσιαστικά δεν έχουν και πολλά να φοβούνται από την ευθεία απειλή του προς την Κύπρο.

Ο Νασράλα απείλησε πως η Κύπρος θα μπει στο στόχαστρο των πυραύλων της Χεζμπολάχ – και εδώ δεν μπλοφάρει διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές τέτοιο ώστε να απειλήσουν στόχους στην Κύπρο – εάν δοθούν προς χρήση από τις δυνάμεις του Ισραήλ οι ναυτικές και κυρίως οι αεροπορικές βάσεις του νησιού στο Ισραήλ σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Η ξεκάθαρη στρατιωτικά απάντηση σε αυτή την απειλή είναι πως πρόκειται για καθαρή μπλόφα. Ναι η Χεζμπολάχ έχει την δυναμική και τα όπλα για να επιτεθεί αλλά δεν ξεκινά ποτέ πόλεμο πυροβολώντας τα ίδια σου τα πόδια. Οποιοσδήποτε κι αν χτυπήσει ευρωπαϊκή χώρα ξεκινά άλλωστε πόλεμο με ολόκληρη την Ένωση κι αυτό δεν είναι στα πλάνα του Νασράλα και της λιβανέζικης παραστρατιωτικής του οργάνωσης.

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Το μήνυμα προς την Κύπρο ήταν βασικά μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που κυρίως χρησιμοποιούν τις βάσεις στη Μεγαλόνησο. Ναι ούτε και αυτά τα μέρη είναι σε θέση να τα απειλήσει η Χεζμπολάχ όχι τουλάχιστον χωρίς οι ΗΠΑ και τα βρετανικά μαχητικά να μετατρέψουν σε άμορφη μάζα την περιοχή του Λιβάνου από την οποία θα έρθει υποθετικά ένα τέτοιο πλήγμα.

Εάν λοιπόν δεν αφορά άμεσα ούτε και αυτή την πλευρά τότε πως είναι δυνατό να εμπλέκεται άμεσα το Ισραήλ;

Η απάντηση είναι πως με τα όσα γνωρίζουμε και επίσημα δηλώνονται από όλες τις πλευρές δεν υπάρχουν ισραηλινές δυνάμεις που να εκπαιδεύονται ή να αναμένουν εντολές επίθεσης από την Κύπρο προς τα νότια του Λιβάνου. Το Ισραήλ δεν έπραξε κάτι τέτοιο ούτε όταν δέχθηκε την επίθεση από την Τεχεράνη και όντως βρετανικά μαχητικά απογειώθηκαν, αναχαίτισαν και επέστρεψαν σε βάσεις της Κύπρου.

Ο Νασράλα όμως προχώρησε σήμερα σε ένα σχέδιο που είναι δεδομένο για το πώς χτίζεται η ρητορική, ειδικά της Χεζμπολάχ. Πριν από έναν μήνα περίπου, στα μέσα Μαίου ο Νασράλα είχε απειλήσει εκ νέου την Κύπρο και μάλιστα με κάτι το οποίο είναι πραγματικός κίνδυνος και εν δυνάμει σημαντικό όπλο στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Τότε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε καλέσει τους μετανάστες από τη Συρία, την κατεχόμενη δυτική όχθη ακόμη και όσους μπόρεσαν να ξεφύγουν πριν την 7η Οκτωβρίου από τη Γάζα να «κατακλύσουν» την ανατολική Μεσόγειο και να βγουν στην Κύπρο. Τότε η συγκεκριμένη ατάκα του ηγέτη της Χεζμπολάχ είχε φέρει και επίσημη αντίδραση από τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε τόσο με Αμερικανούς όσο και με Βρετανούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς που του ανέπτυξαν τα αντίμετρα σε μία τέτοια περίπτωση.

Καμία απειλή δεν πρόκειται να ληφθεί αψήφιστα

Ο Νασράλα ακολουθώντας την «πεπατημένη» της Τεχεράνης προχωρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μία απειλή. Το περιεχόμενο της απειλής ελάχιστη σημασία έχει συνήθως εκτός κι αν τα πράγματα βρίσκονται στο απόλυτο κόκκινο όπως τους τελευταίους 8 μήνες με το Ισραήλ. Η Κύπρος δεν ήταν και πάρα πολύ δύσκολο θα γίνει στόχος άμεσος τουλάχιστον της Χεζμπολάχ, η δεδομένη κινητικότητα και η αντίδραση που προκαλεί όμως είναι μεγέθη μετρήσιμα και κυρίως αξιοποιήσιμα από τη Χεζμπολάχ. Ποιος ασχολείται με κάποιον που δεν τον μετρά άλλωστε; Σήμερα με την μορφή και κυρίως την έκταση που έχει λάβει η κρίση στη Μέση Ανατολή καμία απειλή δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ληφθεί αψήφιστα. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να είναι αυτή η απειλή βάσιμη.

Σε κάθε περίπτωση αν κάτι έχει στα χέρια του ή τουλάχιστον μπορεί γρήγορα να αποκτήσει η πλευρά της Χεζμπολάχ είναι όγκος προσφύγων και μεταναστών. Είναι αυτή άλλωστε η δική της «δεξαμενή» στρατολόγησης και εκπαίδευσης καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα στερούν από τις δυνάμεις της το μέγεθος με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή είναι η πραγματική απειλή όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την Μεσόγειο ειδικά στην περίπτωση που η Χεζμπολάχ συνασπισθεί έστω και σιωπηρά με την Τουρκία. Και μόνο το γεγονός όμως πως η «πρόθεση» έχει ανοιχτά διατυπωθεί έχει σημαντικά αποδυναμώσει το ενδεχόμενο υλοποίησης…

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr